Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τέθηκε ο Δήμος Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2026, μετά τις σοβαρές ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία και ενώ οι αρχές προετοιμάζονται για νέο κύμα έντονων φαινομένων.
Η απόφαση αφορά την αντιμετώπιση συνεπειών από πλημμύρες, κατολισθήσεις, ζημιές στο οδικό δίκτυο και προβλήματα σε βασικές υποδομές.
Γιατί η περιοχή παραμένει σε συναγερμό
Η Κρήτη έχει ήδη δεχθεί μεγάλα ύψη βροχής και σε πολλές περιοχές το έδαφος είναι κορεσμένο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μικρότερες νέες ποσότητες νερού μπορούν να προκαλέσουν ταχύτερα πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις και νέες καταστροφές.
Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς η ΕΜΥ προειδοποιεί για νέα ισχυρή επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.
Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η κήρυξη δεν σημαίνει ότι ολόκληρη η περιοχή εκκενώνεται ή ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία. Δίνει όμως τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν ταχύτερα πόροι, συνεργεία και διαδικασίες για αποκατάσταση ζημιών και προστασία υποδομών.
Παράλληλα διευκολύνει τεχνικές παρεμβάσεις σε δρόμους, ρέματα, γέφυρες, δίκτυα ύδρευσης και σημεία που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Ο φόβος τώρα είναι η δεύτερη καταιγίδα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά από ένα έντονο πλημμυρικό επεισόδιο είναι ότι πολλές υποδομές είναι ήδη επιβαρυμένες. Ρέματα έχουν γεμίσει φερτά υλικά, πρανή έχουν χάσει τη συνοχή τους και δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί πλήρως.
Αν σε αυτό το περιβάλλον έρθει νέο κύμα έντονων βροχοπτώσεων, το περιθώριο απορρόφησης είναι πολύ μικρότερο.
Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν ρέματα και πλημμυρισμένους δρόμους
Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σαφείς: αποφυγή διέλευσης από ρέματα, χειμάρρους και δρόμους που έχουν καλυφθεί από νερό, ακόμη και αν το βάθος φαίνεται μικρό.
Πολλά θανατηφόρα περιστατικά σε πλημμύρες συμβαίνουν όταν οχήματα επιχειρούν να διασχίσουν σημεία με ορμητικά νερά.
Τι δείχνει η κατάσταση για την Κρήτη
Η νέα κήρυξη έκτακτης ανάγκης δείχνει ότι τα ακραία φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως ένα απομονωμένο επεισόδιο. Το πρόβλημα είναι η συχνότητα, η ένταση και η ταχύτητα με την οποία οι υποδομές καλούνται να αντέξουν επαναλαμβανόμενα χτυπήματα.
Σε περιοχές με ορεινό ανάγλυφο και έντονη απορροή, όπως ο Μυλοπόταμος, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται όταν οι βροχές πέφτουν σε μικρό χρονικό διάστημα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Πολιτική Προστασία, 02/10/2026.

ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS
ΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS
Αφήστε μια απάντηση