ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ελλάδα–Κύπρος–Αίγυπτος: Ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα για ΑΟΖ, Κυπριακό και Λιβύη

· Κατοχικά Νέα

Ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία εξέπεμψε η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Λιβύη, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και η ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών.

Μήνυμα για τις οριοθετήσεις και το διεθνές δίκαιο

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι η σταθερότητα στην περιοχή περνά μέσα από το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι σταθερότητα δεν σημαίνει αποδοχή τετελεσμένων.

Η συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει περιοχή έντονου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, με ενεργειακά κοιτάσματα, θαλάσσιες ζώνες και κρίσιμες εμπορικές διαδρομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυπριακό και Λιβύη στο επίκεντρο

Στο Κυπριακό υπογραμμίστηκε η ανάγκη λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ για τη Λιβύη τονίστηκε ότι απαιτείται πολιτική λύση και αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων.

Η συγκεκριμένη θέση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, καθώς οι εξελίξεις στη Λιβύη επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια και τις θαλάσσιες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενέργεια και στρατηγικός άξονας

Οι τρεις χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε ενέργεια, διασυνδέσεις και υποδομές, δημιουργώντας έναν σταθερό άξονα από την Αίγυπτο προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η κοινή διακήρυξη και οι επαφές των τριών ηγετών δείχνουν ότι η συνεργασία τους δεν περιορίζεται σε διπλωματικούς συμβολισμούς, αλλά επεκτείνεται σε ασφάλεια, ενέργεια και περιφερειακή στρατηγική.

Πηγή: ΕΡΤnews – 9 Σεπτεμβρίου 2026.

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΕΛΛΑΔΑ

Η JPMorgan επεκτείνει το corporate banking στην Ελλάδα – Τι σημαίνει η κίνηση για την οικονομία

ΕΛΛΑΔΑ

PISA 2025: Σχεδόν οι μισοί 15χρονοι στην Ελλάδα κάτω από τη βασική επάρκεια στα Μαθηματικά

Στρατιώτες σε ευρωπαϊκή στρατιωτική τελετή - εικόνα αρχείουΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Έφυγε από τη ζωή η 39χρονη πυροτεχνουργός Μαρία Κολτσακλή – Μητέρα τριών παιδιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά