ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Κατάρ προς Τεχεράνη: Νέα προσπάθεια μεσολάβησης για Ιράν και ΗΠΑ – Στο επίκεντρο το Ορμούζ

· Κατοχικά Νέα

Διπλωματικές επαφές Ιράν και ΗΠΑ – νέα μεσολάβηση του Κατάρ στην Τεχεράνη

Το Κατάρ επιχειρεί να ξανανοίξει έναν δίαυλο συνεννόησης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη σε μια από τις πιο εύθραυστες στιγμές της σύγκρουσης. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ αναμένεται να επισκεφθεί την Τεχεράνη σήμερα, Πέμπτη 27 Αυγούστου, με στόχο να προωθήσει νέα προσπάθεια μεσολάβησης μετά την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης γύρω από τις αμερικανικές κυρώσεις και την ασφάλεια των ενεργειακών ροών.

Σύμφωνα με το Reuters, το Κατάρ έχει ήδη λειτουργήσει ως παρασκηνιακός μεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πλευρές και είχε συμβάλει άμεσα στην κατάπαυση του πυρός του Ιουνίου, η οποία για ένα διάστημα περιόρισε τις εχθροπραξίες.

Γιατί το Κατάρ έχει ειδικό ρόλο

Η Ντόχα βρίσκεται σε ιδιαίτερη θέση. Είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, φιλοξενεί σημαντική αμερικανική στρατιωτική παρουσία, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί λειτουργικές σχέσεις με το Ιράν. Αυτή η ισορροπία της επιτρέπει να μεταφέρει μηνύματα που δύσκολα θα περνούσαν μέσα από επίσημα διπλωματικά κανάλια.

Η νέα αποστολή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ εντείνουν την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη και απειλούν με κυρώσεις ακόμη και τρίτες χώρες ή εταιρείες που συνεχίζουν να στηρίζουν το ιρανικό εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Katohika είχαμε ήδη καταγράψει την κλιμάκωση της αμερικανικής οικονομικής πίεσης προς το Ιράν, αλλά και το σημερινό επεισόδιο με το δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε στο Στενό του Ορμούζ.

Το Ορμούζ παραμένει το κλειδί

Το Στενό του Ορμούζ είναι το σημείο όπου συναντώνται στρατιωτική ένταση, παγκόσμια ενέργεια και οικονομική πίεση. Από εκεί περνά μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου και LNG της περιοχής. Κάθε ένδειξη αποκλιμάκωσης επηρεάζει άμεσα τις αγορές, ενώ κάθε νέο επεισόδιο αυξάνει τον φόβο για διακοπές στην προσφορά.

Η σημερινή διπλωματική πρωτοβουλία του Κατάρ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα επειδή η ίδια η χώρα έχει πληγεί σοβαρά από τη σύγκρουση. Νωρίτερα δημοσιεύσαμε ότι οι εξαγωγές LNG του Κατάρ έχουν καταρρεύσει κατά 96%, με τεράστιο οικονομικό κόστος και άμεσες συνέπειες για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Τι επιδιώκουν οι δύο πλευρές

Η Ουάσιγκτον θέλει να περιορίσει τις οικονομικές δυνατότητες της Τεχεράνης και να αυξήσει το κόστος για όποιον συνεχίζει να συναλλάσσεται μαζί της. Το Ιράν, από την πλευρά του, καταγγέλλει τις κυρώσεις ως παράνομες και έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί πίεση χωρίς απάντηση.

Η αποστολή του Κατάρ δεν σημαίνει ότι υπάρχει ήδη συμφωνία. Το αντίθετο: η ανάγκη για μεσολάβηση δείχνει πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση. Ωστόσο, η επανενεργοποίηση του καναλιού της Ντόχα είναι ένα από τα λίγα χειροπιαστά σημάδια ότι η διπλωματία δεν έχει κλείσει εντελώς.

Τι θα κρίνει την εξέλιξη

Το πρώτο ζήτημα είναι αν η Τεχεράνη θα δεχθεί να συζητήσει αποκλιμάκωση χωρίς προηγούμενη χαλάρωση των κυρώσεων. Το δεύτερο είναι αν οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν αρκετές οποιεσδήποτε ιρανικές δεσμεύσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την αποτροπή νέων επιθέσεων στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, η επίσκεψη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προσπάθεια και όχι ως συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, σε μια αγορά όπου ακόμη και μία φήμη για το Ορμούζ μετακινεί τις τιμές ενέργειας, η ίδια η επανέναρξη επαφών είναι σημαντική.

Πηγή: Reuters, 27 Αυγούστου 2026.

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ράβδοι χρυσού και διάγραμμα τιμών – άνοδος του χρυσού πάνω από 4.600 δολάριαΔΙΕΘΝΗ

Χρυσός πάνω από 4.600 δολάρια: Οι αγορές κοιτούν Fed, πληθωρισμό και Μέση Ανατολή

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – συζήτηση για αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο 2026ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Προς αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο λόγω του πολέμου με το Ιράν – Τι σημαίνει για Ευρώπη και δανειολήπτες

Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα – επαφές ΗΠΑ και Ρωσίας σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριώνΔΙΕΘΝΗ

CIA στη Μόσχα: Ο Τζον Ράτκλιφ συναντήθηκε με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες – Ενημερώθηκε ο Πούτιν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά