Γράφει ο “Ανάποδος”
Δυστυχώς, μέρα με τη μέρα, διαπιστώνουμε ότι ο ένας πολίτης καραδοκεί για να «δώσει» τον άλλον. Τα φαινόμενα καταγραφής “παραβάσεων” κατά την οδήγηση με κάμερα αυξάνονται δραματικά. Οι πολίτες, αντί να ξεσπούν στις εκλογές για να τιμωρήσουν τους πολιτικούς για τις λάθος επιλογές τους, ρουφιανεύουν ο ένας τον άλλον.
Και τι γίνεται στην περίπτωση που αυτός που καταγράφει, η κάμερά του στη μηχανή ή στο Ι.Χ. του, είναι περισσότερο παράνομος από αυτόν που.. καταγράφεται;
Γέμισε το Facebook και τα υπόλοιπα social media από οδηγούς που καταγράφουν “παρανομίες” άλλων.
Ναι, στην περίπτωση που κάποιος είναι πολύ επικίνδυνος για τους υπόλοιπους, το υλικό αυτό αξιολογείται από την Τροχαία και, αναλόγως, υπάρχει πρόστιμο και τιμωρία.
Μπορεί όμως μια κάμερα αυτοκινήτου ή μηχανής να αποδώσει σωστά και με όλες τις παραμέτρους μια παρανομία;
Αυτός που καταγράφει είναι λιγότερο παράνομος; Μήπως λίγο πριν έκανε την ίδια παράβαση, όμως δεν υπήρχε κάμερα για να τον καταγράψει; Σενάριο πολύ πιθανό.
Ως γνωστόν, για τα likes γίνονται πολλές θυσίες. Οι ρουφιάνοι στην Ελλάδα είναι αμέτρητοι. Μπορεί να καραδοκεί η κάμερά τους για να καταγράψει τον άλλον, όταν, για να αποφύγει μια πέτρα την οποία δεν πιάνει η κάμερα, αναγκαστεί να πατήσει διπλή γραμμή! Και μετά ακολουθεί η διαδικασία: social media,αστυνομία, αφαίρεση διπλώματος;
Είναι, λοιπόν, σωστό και δίκαιο, και ανάλογα πάντα με τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος, να αρχίσουμε εμείς που δεν κυλάει το ρουφιανιλίκι στο αίμα μας να τοποθετούμε κάμερες για την προστασία μας στα αυτοκίνητα και στις μηχανές μας;
Όταν κάποιος από τους ρουφιάνους που κυκλοφορούν στον δρόμο σε καταγράψει σε μια στιγμή λάθους —ως γνωστόν, ουδείς αλάνθαστος— να έχουμε τη δυνατότητα απάντησης.
Να μπορούμε να ψάξουμε την καταγραφή μας προς τα πίσω, για να διαπιστώσουμε τι παράβαση έχει κάνει ο καταγράφων. Έτσι θα μπορέσουμε και εμείς να απαντήσουμε με το δικό μας υλικό, ώστε και ο Mr. Τέλειος Οδηγός να πάρει την τιμωρία που του αξίζει.
Εάν, μάλιστα, η κάμερά μας έχει τη δυνατότητα καταγραφής ταχύτητας, ακόμη καλύτερα. Είναι βέβαιο ότι σε κάποια στιγμή της διαδρομής κάπου θα κάνει υπέρβαση του ορίου ή θα αναπτύξει ακόμη και υπερβολική ταχύτητα.
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα σχετικά με τις κάμερες του κράτους στα φανάρια.
Περνάς με κόκκινο για να διευκολύνεις ασθενοφόρο ή περιπολικό. Ποιος σου διασφαλίζει ότι δεν θα χάσεις το δίπλωμα; Να, λοιπόν, η χρήση της κάμεράς σου πόσο απαραίτητη μπορεί να σου είναι!(δεν γνωρίζουμε εαν μας διασφαλίζει το νέο πλαίσιο,θα πρέπει να διευκρινιστεί απο τους αρμόδιους φορείς).
Φυσικά, για όλα αυτά απαιτείται σωστή ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες που μας παρέχει ο νόμος, τόσο για την εγκατάσταση και χρήση καμερών στα οχήματά μας όσο και για την καταγραφή, αποθήκευση και αξιοποίηση του υλικού.
Υ.Γ. Το παρόν κείμενο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο περιστατικό, πρόσωπο ή οδηγό. Αποτελεί γενικό προβληματισμό σχετικά με την ολοένα αυξανόμενη χρήση καμερών από οδηγούς για την καταγραφή “παραβάσεων”.
Υ.Γ2 : Η “παράβαση” στο άρθρο μπαίνει σε εισαγωγικά (” “)γιατί μόνο η τροχαία μπορεί να την βεβαιώσει
Υ.Γ3 :η άποψη του “Ανάποδου” εμπεριέχει πάντα το στοιχείο της σάτιρας
newspull.gr
