Έλλειψη καυσίμων στη ναυτιλία απειλεί με νέες αυξήσεις στις τιμές

0
206

Η έλλειψη καυσίμων στα πλοία που μεταφέρουν το 80% των διακινούμενων αγαθών παγκοσμίως μπορεί να επιφέρει νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Το μείγμα είναι εκρηκτικό αν λάβουμε υπόψη ότι:

-Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η αύξηση της τάξης του 32,4% στο πετρέλαιο κίνησης τον Απρίλιο είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 5,4% ο πληθωρισμός. Σήμερα Τρίτη, η τιμή του Brent σημειώνει και νέα άνοδο κατά 3,75% και διαμορφώνεται στα 108,12 δολάρια.

-Οι σοβαρές ελλείψεις στα αεροπορικά καύσιμα αφενός οδηγούν τις εταιρείες σε αυξήσεις ναύλων και μειώσεις δρομολογίων, ενώ ενδέχεται να επηρεάσουν και την τουριστική κίνηση στη χώρα.

-Τώρα και οι ναυτιλιακές εταιρείες προετοιμάζονται για ελλείψεις καυσίμων και αύξηση του κόστους, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν προκαλεί αναταραχή στον εφοδιασμό ναυτιλιακών καυσίμων (bunker fuel) μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Ο πόλεμος στο Ιράν, λοιπόν, πυροδοτεί φόβους για μια παγκόσμια ναυτιλιακή κρίση, καθώς η διακοπή της κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ περιορίζει τα αποθέματα των καυσίμων που κινούν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Οι ιδιοκτήτες πλοίων βασίζονται σε ένα βαρύ, παχύρρευστο καύσιμο, γνωστό ως bunker fuel, για τη λειτουργία των μηχανών τους.

Όπως ήδη επισημάνθηκε, με το καύσιμο αυτό κινούνται πλοία που μεταφέρουν περίπου το 80% των παγκοσμίως διακινούμενων αγαθών μέσω θαλάσσης. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να εκτινάξουν το κόστος μεταφοράς, να αυξήσουν τις τιμές καταναλωτή και να επηρεάσουν επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο πόλεμος και το κλείσιμο των Στενών έχουν διαταράξει την προμήθεια του καυσίμου που στηρίζει τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τον μεγαλύτερο κόμβο ανεφοδιασμού της Ασίας.

Το bunker fuel είναι ένα πετρελαϊκό προϊόν χαμηλής ποιότητας, βαρύτερο και πιο ρυπογόνο από τα επεξεργασμένα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και αεροσκάφη. Σχηματίζεται στον πυθμένα των δεξαμενών αποθήκευσης αργού πετρελαίου κατά τη διαδικασία διύλισης.

Ο αντίκτυπος αναμένεται να γίνει αισθητός πρώτα στην Ασία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. Στη Σιγκαπούρη, τον μεγαλύτερο κόμβο ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στον κόσμο, τα αποθέματα μειώνονται ενώ οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες προσπαθούν να προσαρμοστούν επιβραδύνοντας την ταχύτητα των πλοίων και αναθεωρώντας τα δρομολόγια, ώστε να μειώσουν βραχυπρόθεσμα την κατανάλωση.

Ορισμένες επενδύουν επίσης σε πλοία ικανά να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα όπως το LNG. Σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd’s Register το 2025 έγιναν παραγγελίες 590 πλοίων που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα, όμως η ευρύτερη μετάβαση θα πάρει χρόνια.

zougla.gr

STRANGERS E-BOOKS
Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Απάντησε με επιστολή στον ΟΗΕ στην παρέμβαση για τη χρήση του όρου «Τουρκικά Στενά» – «Ατυχής» η ελληνική ένσταση, εξυπηρετεί «εσωτερικές σκοπιμότητες»
Επόμενο άρθροΗλιούπολη: Νεκρή η μία από τις δύο 17χρονες που έπεσαν από τον έκτο όροφο – Σε κρίσιμη κατάσταση η δεύτερη
Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ