Ευρωπαϊκές οργανώσεις προειδοποιούν για κατάρρευση της επισιτιστικής ασφάλειας λόγω πολέμου και στασιμότητας στη Μέση Ανατολή

0
207

Έκκληση για συντονισμένα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση μιας «κρίσης πληθωρισμού τροφίμων»

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου 2026 και η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν παραμένει σε ισχύ, η διώρυγα του Χορμούζ, ο κύριος ναυτιλιακός δρόμος για το πετρέλαιο, παραμένει κλειστή, προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, που αποτελεί βασικό συστατικό για τη γεωργία και την τροφή. Οι τιμές των λιπασμάτων, των ναύλων, καθώς και των υλικών συσκευασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας σημαντικές πιέσεις στους παραγωγικούς τομείς.

Η ομάδα στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών – FoodDrinkEurope και Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνδικάτων και Συνεταιρισμών – Copa-Cogeca, αναφέρει ότι «οι σοβαρές επιπτώσεις είναι ήδη έντονα ορατές με τη μορφή υψηλότερων και πιο ασταθών τιμών για τα βασικά προϊόντα και πρώτες ύλες». Όπως σημειώνεται στην κοινή δήλωση, «υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη για μια επείγουσα και συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση που στοχεύει στην προστασία της παραγωγής τροφίμων, στην εξασφάλιση της ενεργειακής και διατροφικής ασφάλειας και στην πρόληψη της κρίσης πληθωρισμού τροφίμων». Οι ενώσεις τονίζουν πως σε εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούνται εξαιρετικά μέτρα και άμεση δράση.

Η επιτροπή, η οποία υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Νέων Αγροτών (CEJA), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (CELCAA) και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία για το Λιανεμπόριο και Χονδρεμπόριο (EuroCommerce), προειδοποιεί για τον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας στην Ευρώπη λόγω της αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με τη συνέχιση της σύγκρουσης και χωρίς την άμεση δράση της ΕΕ, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να συνεχιστούν, επηρεάζοντας τις τιμές των τροφίμων και την προσβασιμότητά τους για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Η ομάδα ζητά από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων και γεωργίας θα αναγνωριστούν ως «κρίσιμες» και θα έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση σε ενέργεια και βασικά υλικά σε ανταγωνιστικές και προσιτές τιμές. Η διασφάλιση της συνέχειας της εφοδιαστικής αλυσίδας και η προστασία της προσβασιμότητας των τροφίμων σε όλη την ΕΕ είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τις ενώσεις.

Οι προτεινόμενες αντισταθμιστικές δράσεις πρέπει να είναι «στοχευμένες, αναλογικές και προσωρινές», ενώ η ανάγκη για μια άμεση και συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι επιτακτική για την αποφυγή στρεβλώσεων στην αγορά και τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς. Το Στρατηγικό Σχέδιο AccelerateEU έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών ενέργειας, ωστόσο οι ενώσεις καλούν την ΕΕ να το εφαρμόσει άμεσα και με πλήρη ένταση για να επιτευχθεί ο στόχος της αποτροπής μιας κρίσης στην αγορά τροφίμων.

Πηγή: cibum.gr

STRANGERS E-BOOKS
Προηγούμενο άρθροΟι επιστήμονες εντόπισαν βακτήρια ηλικίας 40.000 ετών σε τούνελ – Έξι μήνες μετά επανεργοποιήθηκαν
Επόμενο άρθροΓαλλία: Εκπαιδευόμενος οδηγός έριξε λεωφορείο στον ποταμό Σηκουάνα (βίντεο)
Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ