Πότε θα φθάσει στην Ευρώπη το σοκ του Ορμούζ

0
244

Από τις αρχές του Απριλίου θα αρχίσουν να διαφαίνονται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου οι επιπτώσεις από τη διακοπή της προσφοράς μέσω των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με την JPMorgan, η οποία εκτιμά ότι η Ευρώπη αναμένεται να επηρεαστεί στα μέσα του μήνα, κυρίως μέσω υψηλότερου κόστους και εντονότερου ανταγωνισμού με την Ασία για προμήθειες.

Σύμφωνα με ανάλυση της, η διακοπή των αποστολών πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες θα πυροδοτήσει ένα «σταδιακό» σοκ στην παγκόσμια προσφορά, το οποίο θα εξαπλωθεί από την Ανατολή προς τη Δύση. Οι επιπτώσεις δεν θα εκδηλωθούν ταυτόχρονα, αλλά θα εξελιχθούν διαδοχικά, καθώς ο χρόνος μεταφοράς των φορτίων «καθορίζει το χρονοδιάγραμμα».

Όπως εξηγεί η JP Morgan, το παγκόσμιο σύστημα πετρελαίου μεταβαίνει «από ένα σοκ ροών σε ένα ζήτημα εξάντλησης αποθεμάτων». Το τελευταίο δεξαμενόπλοιο φέρεται να διήλθε από τα Στενά του Ορμούζ στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ΗΠΑ και Ισραήλ εξαπέλυσαν στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν, ενώ έκτοτε η κυκλοφορία έχει ουσιαστικά διακοπεί, παρά την πιο «μετρημένη» στάση της Τεχεράνης που επιτρέπει περιορισμένες διελεύσεις.

Στις ΗΠΑ οι παραδόσεις πετρελαίου ενδέχεται να διακοπούν γύρω στα μέσα Απριλίου

Πρώτες πιέσεις στην Ασία

Οι αναλυτές της JPMorgan τονίζουν ότι καθοριστικό ρόλο δεν παίζει μόνο ο όγκος της προσφοράς αλλά και ο χρονισμός, καθώς οι διαταραχές εξαπλώνονται άνισα, ανάλογα με τα αποθέματα κάθε περιοχής.

Η Ασία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου, είναι ήδη η πρώτη που δέχεται πιέσεις, καθώς τα φορτία που είχαν αποσταλεί πριν από το ουσιαστικό «κλείσιμο» των Στενών έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι μεταφορές από τον Κόλπο διαρκούν 10 έως 20 ημέρες, φθάνοντας πρώτα στην Ινδία και στη συνέχεια στη Βορειοανατολική Ασία.

Για τον Απρίλιο, η ζήτηση πετρελαίου στη Νοτιοανατολική Ασία εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, εάν οι αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων παραμείνουν περιορισμένες σε εθνικό επίπεδο, οι απώλειες ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και να προσεγγίσουν τα 3 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο.

Η άνοδος των τιμών ήδη επηρεάζει τη ζήτηση, με το πετρέλαιο Brent να έχει ενισχυθεί κατά 49% μέσα στον μήνα

Άνοδος τιμών και ενεργειακή πίεση διεθνώς

Η άνοδος των τιμών ήδη επηρεάζει τη ζήτηση, με το πετρέλαιο Brent να έχει ενισχυθεί κατά 49% μέσα στον μήνα, φθάνοντας τα 108 δολάρια ανά βαρέλι. Καθώς η σύγκρουση με το Ιράν συνεχίζει να διαταράσσει την προσφορά, χώρες της Ασίας σπεύδουν να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, με τις Φιλιππίνες να κηρύσσουν κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης.

Η Αφρική εκτιμάται ότι θα είναι η επόμενη περιοχή που θα δεχθεί το σοκ, ήδη από τις αρχές Απριλίου, ενώ η Ευρώπη αναμένεται να επηρεαστεί στα μέσα του μήνα, κυρίως μέσω υψηλότερου κόστους και εντονότερου ανταγωνισμού με την Ασία για προμήθειες.

Περιορισμένες ελλείψεις στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, όπου οι χρόνοι μεταφοράς είναι μεγαλύτεροι, οι παραδόσεις πετρελαίου ενδέχεται να διακοπούν γύρω στα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, λόγω της ισχυρής εγχώριας παραγωγής, δεν αναμένονται άμεσες ελλείψεις.

Αντίθετα, οι επιπτώσεις θα αποτυπωθούν κυρίως μέσω της ανόδου των τιμών και των «στρεβλώσεων» στην αγορά διυλισμένων προϊόντων. Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό αργό παραμένει περίπου 10 δολάρια φθηνότερο από το Brent, κατέγραψε άνοδο 41% τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, η πορεία των τιμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της σύγκρουσης. Αναλυτές της Macquarie Group εκτιμούν ότι η αγορά εξακολουθεί να προεξοφλεί μια σχετικά σύντομη αποκλιμάκωση, με τις τιμές να υποχωρούν από τα επίπεδα των 110 δολαρίων προς τα 80 δολάρια τους επόμενους μήνες και να διαμορφώνονται κοντά στα 89 δολάρια στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι υπάρχει περίπου 40% πιθανότητα παράτασης της σύγκρουσης έως τον Ιούνιο, σενάριο στο οποίο οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμη και στα 200 δολάρια ανά βαρέλι, εντείνοντας σημαντικά τις πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: www.in.gr

ezoic
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: 18χρονος έτρεχε στην περιφερειακή οδό με 180 χιλιόμετρα
Επόμενο άρθροΟ Άνθρωπος Υπό Πίεση: Εκεί Κρίνεται Ό,τι Νόμιζες Ότι Έχεις
Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ