ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Η Αφρική «σκίζεται» στα δύο – Θα σχηματιστεί ένας νέος ωκεανός;

· Κατοχικά Νέα

Η αφρικανική ήπειρος φαίνεται να βρίσκεται σε διαδικασία διαχωρισμού, με μια γεωλογική ανωμαλία κάτω από την επιφάνεια της Ανατολικής Αφρικής να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου ωκεανού στο μέλλον.

Η γεωλογική ρήξη στον λεκάνη Afar της Αιθιοπίας

Η γεωλογική ρήξη που παρατηρείται στον λεκάνη Afar στην Αιθιοπία οφείλεται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα και σχετίζεται με την άνοδο θερμού υλικού από το εσωτερικό του μανδύα της Γης προς την επιφάνεια, γνωστού ως mantle plume. Νεότερες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή η ανωμαλία δεν είναι στατική, αλλά παλλόμενη.

Η ηφαιστειολόγος Έμμα Γουάτς από το Πανεπιστήμιο του Σουάνσι στη Νότια Ουαλία εξηγεί: «Υποθέταμε ότι ο μανδύας έχει ομοιόμορφη σύνθεση και ανεβαίνει απλά προς τα πάνω. Στην πραγματικότητα, μπορεί να περιέχει διαφορετικές ποσότητες και τύπους λιωμένου πετρώματος, τα οποία αλληλεπιδρούν με την ταχύτητα της ηπειρωτικής μετακίνησης, προκαλώντας ποικιλία στην ηφαιστειακή δραστηριότητα».

Η σύγκλιση τριών τεκτονικών πλακών και το τρίγωνο Afar

Στην περιοχή της λεκάνης Afar συναντώνται τρεις τεκτονικές πλάκες: η Νουβιανή, η Σομαλική και η Αραβική, σχηματίζοντας το λεγόμενο Τρίγωνο Afar. Η συμπεριφορά της ανωμαλίας ποικίλλει ανάμεσα στα τρία αυτά συστήματα τάφρων.

Η Γουάτς προσθέτει: «Η ροή του θερμού υλικού διαχέεται ανομοιόμορφα και κλίνει ανάλογα με την κίνηση των πλακών πάνω από αυτήν». Η τελική συνέπεια αυτής της διαδικασίας θα είναι ο διαχωρισμός της αφρικανικής ηπείρου και η δημιουργία ενός νέου ωκεανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απομάκρυνση των τεκτονικών πλακών γίνεται με πολύ αργό ρυθμό, περίπου δεκαπέντε χιλιοστά τον χρόνο, ενώ στο κύριο αιθιοπικό ρήγμα η ταχύτητα φτάνει τα πέντε χιλιοστά ετησίως. Η πλήρης δημιουργία νέου ωκεανού απαιτεί εκατομμύρια χρόνια και δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί, καθώς η διαδικασία ρήξης μπορεί να σταματήσει ή να αποτύχει.

Αυτή η γεωλογική εξέλιξη αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την κατανόηση της δυναμικής της Γης και ενδέχεται να αλλάξει τον χάρτη των ηπείρων στο μακρινό μέλλον.

Πηγή: www.newsbomb.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Χαρτονομίσματα ευρώ για πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Ανοίγει ξανά η πόρτα για νέες αυξήσεις επιτοκίων – Το ενεργειακό σοκ ξανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό

ΔΙΕΘΝΗ

Μπιν Σαλμάν και αρχηγός CENTCOM συναντήθηκαν μετά την κλιμάκωση των Χούθι – Η Σαουδική Αραβία ζητά αμερικανική στήριξη

Αγγλική επαρχιακή περιοχή στο Oxfordshire - εικόνα αρχείουΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 1.256 άνδρες αιτούντες άσυλο δίπλα σε χωριό λίγων εκατοντάδων κατοίκων – Κάτοικοι δηλώνουν ότι φοβούνται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *