Τα γεωπολιτικά δεδομένα που οδηγούν αναπόφευκτα στη σύγκρουση
Ο κόσμος βομβαρδίζεται καθημερινά από λέξεις όπως «διπλωματία», «σταθερότητα», «ειρηνευτικές πρωτοβουλίες». Όμως πίσω από τις δηλώσεις και τις κάμερες, η πραγματική εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Οι ισορροπίες έχουν σπάσει και τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες, η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων έχει ουσιαστικά αποκλειστεί.
Δεδομένο 1: Το Ιράν ως κεντρικός στόχος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και αρκετές αραβικές χώρες επιδιώκουν ξεκάθαρα αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Ο λόγος δεν είναι μόνο το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά κυρίως το ιδεολογικό μοντέλο του ακραίου ισλαμικού καθεστώτος, το οποίο θεωρείται απειλή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Οι αραβικές χώρες γνωρίζουν ότι ένα ισχυρό, θεοκρατικό Ιράν δεν θα περιοριστεί στα σύνορά του. Αργά ή γρήγορα, η ιδεολογία του θα επιχειρήσει να διαβρώσει και τις ίδιες. Γι’ αυτό και, παρότι δημόσια κρατούν χαμηλούς τόνους, στρατηγικά ευθυγραμμίζονται με τη Δύση και το Ισραήλ.
Δεδομένο 2: Το Ιράν δεν είναι μόνο του
Το Ιράν στηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Όχι από ιδεολογική ταύτιση, αλλά από ψυχρό συμφέρον. Και εδώ βρίσκεται η πρώτη μεγάλη αντίφαση.
Οι ίδιες αυτές χώρες κινδυνεύουν μακροπρόθεσμα από τον ισλαμικό εξτρεμισμό, όμως τον χρησιμοποιούν τακτικά ως εργαλείο αποσταθεροποίησης της Δύσης.
Αυτή η στήριξη δεν είναι συμμαχία αξιών. Είναι μια εύθραυστη συναλλαγή, έτοιμη να διαλυθεί όταν τα συμφέροντα συγκρουστούν.
Δεδομένο 3: Κίνα – Ρωσία, μια συμμαχία με ημερομηνία λήξης
Η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία για τον δρόμο του μεταξιού, το εμπόριο και τη γεωοικονομική της επέκταση. Όμως στην ουσία, αυτή η στρατηγική υπονομεύει μακροπρόθεσμα τα ρωσικά συμφέροντα, μετατρέποντας τη Ρωσία σε κατώτερο εταίρο.
Η συνεργασία αυτή δεν βασίζεται σε εμπιστοσύνη, αλλά σε ανάγκη. Και οι συμμαχίες ανάγκης καταρρέουν βίαια όταν αλλάζουν οι συσχετισμοί.
Από τις τοπικές συγκρούσεις στον Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί η σύγκρουση είναι πλέον μονόδρομος
Δεδομένο 4: Το Ισραήλ και το όραμα του «Μεγάλου Ισραήλ»
Το Ισραήλ δεν κρύβει ότι επιδιώκει τη γεωπολιτική του επέκταση και την πλήρη ασφάλειά του στην περιοχή. Για να συμβεί αυτό, ορισμένες γειτονικές χώρες πρέπει να αποδυναμωθούν ή να εξαφανιστούν ως κρατικές οντότητες.
Αυτό από μόνο του καθιστά τη Μέση Ανατολή μόνιμο πεδίο πολέμου. Δεν υπάρχει συμβιβασμός όταν το ζητούμενο είναι η επιβίωση του ενός μέσω της εξαφάνισης του άλλου.
Δεδομένο 5: Η Τουρκία και η νέο-οθωμανική αυτοκρατορία ( άπιαστο όνειρο)
Η Τουρκία επιδιώκει ανοιχτά την αναβίωση μιας νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό σημαίνει σύγκρουση, με το Ισραήλ (ανταγωνισμός επιρροής), με τις ΗΠΑ (όρια ανεξαρτησίας), με τη Ρωσία (σύγκρουση συμφερόντων σε Καύκασο, Μαύρη Θάλασσα, Μέση Ανατολή).
Η Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το όραμά της χωρίς να συγκρουστεί με όλους.
Δεδομένο 6: Η Ελλάδα στο επίκεντρο
Η επίθεση κατά των ελληνικών νησιών για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο και τον έλεγχο των στενών δεν είναι σενάριο, είναι στρατηγικός στόχος.
Μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα εμπλέξει μεγάλες δυνάμεις άμεσα.
Το αναπόφευκτο συμπέρασμα. Με όλα αυτά τα δεδομένα:
Αντικρουόμενες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, θρησκευτικός φανατισμός, ψυχρές συμμαχίες συμφέροντος, ενεργειακοί και εμπορικοί διάδρομοι υπό αμφισβήτηση,
δεν υπάρχει ρεαλιστικό σενάριο ειρηνικής επίλυσης.
Ο κόσμος οδεύει ολοταχώς προς, τοπικούς πολέμους. Περιφερειακές συγκρούσεις.
Και τελικά έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο καταστροφικό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που βλέπουμε στις οθόνες. Η πραγματικότητα χτίζεται αθόρυβα, και πλησιάζει.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Φάση 1 – Κλιμάκωση χωρίς επιστροφή
Αύξηση εντάσεων σε Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Αιγαίο και Νότια Σινική Θάλασσα. Κυρώσεις, στρατιωτικές ασκήσεις, «τυχαία» επεισόδια.
Φάση 2 – Τοπικοί πόλεμοι
Ένοπλες συγκρούσεις σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων. Αποσταθεροποίηση ενεργειακών και εμπορικών διαδρόμων.
Φάση 3 – Περιφερειακή ανάφλεξη
Επέκταση των συγκρούσεων. Εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων μέσω συμμαχιών. Κυβερνοεπιθέσεις, ενεργειακός πόλεμος, οικονομική κατάρρευση.
Φάση 4 – Γενικευμένος πόλεμος
Άμεση στρατιωτική σύγκρουση ισχυρών κρατών. Κατάρρευση διεθνών οργανισμών. Ο κόσμος εισέρχεται σε συνθήκες παγκόσμιου πολέμου.
Φάση 5 – Μεταπολεμικός κόσμος
Ένας κόσμος αγνώριστος. Νέα σύνορα, νέες εξουσίες, νέοι κανόνες. Τίποτα δεν επιστρέφει όπως πριν.
ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι πόλεμοι δεν ξεκινούν πρώτα στα πεδία των μαχών, αλλά στις καρδιές των ανθρώπων.
Όταν η αλαζονεία αντικαθιστά τη σύνεση και ο φόβος γίνεται εργαλείο εξουσίας, τότε η σύγκρουση είναι ήδη γεγονός.
Οι προειδοποιήσεις δεν δόθηκαν για να φοβίσουν, αλλά για να αφυπνίσουν.
Όχι για να προβλέψουν ημερομηνίες, αλλά για να καλέσουν σε μετάνοια, διάκριση και πνευματική εγρήγορση.
Γιατί όταν όλα καταρρέουν, δεν σώζει η ισχύς, ούτε τα συστήματα.
Σώζει μόνο ότι δεν μπορεί να βομβαρδιστεί….. η συνείδηση, η πίστη και η αλήθεια.
GEWKWN
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice



