Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Η Δανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από άγνωστα drones πάνω από τέσσερα αεροδρόμια το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης. Οι δανικές αρχές εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας όταν απειλείται η εδαφική τους ακεραιότητα, ασφάλεια ή ανεξαρτησία.

Ο υπουργός Άμυνας Τρόελς Λουντ Πούλσεν δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου, όπως συνέβη πρόσφατα με την Πολωνία και την Εσθονία, αλλά επιβεβαίωσε πως υπάρχει στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα.

Η ανησυχία εντείνεται ενόψει της φιλοξενίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη στην Κοπεγχάγη, με τις Αρχές να ετοιμάζουν μια «πολύ, πολύ μεγάλη» επιχείρηση ασφαλείας.

Υβριδική απειλή και προβληματισμός

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Άμυνας περιέγραψαν τα περιστατικά ως υβριδική επίθεση εναντίον της Δανίας. Όπως δήλωσαν, η φύση των επιθέσεων είναι «συστηματική» και φαίνεται να εντάσσεται σε μια προσπάθεια διάσπασης και πρόκλησης φόβου στον πληθυσμό. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η παρουσία drones και πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, γεγονός που εντείνει τη σοβαρότητα της απειλής.

Τι προβλέπει το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ που επικαλείται η Πολωνία – Έχει ενεργοποιηθεί μόλις επτά φορές στο παρελθόν

Παρά την ανησυχία, η δανική κυβέρνηση και οι αρχές αντιμετωπίζουν κριτική για την απόφασή τους να μην καταρρίψουν τα drones, ειδικά πάνω από την κρίσιμη αεροπορική βάση Skrydstrup, όπου σταθμεύουν μαχητικά αεροσκάφη. Οι αρμόδιοι απάντησαν πως πρόκειται για συνολική αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς η κατάρριψη drones σε πυκνοκατοικημένες ή κρίσιμες περιοχές ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Ωστόσο, οι αρχές φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για ιδιώτες, αλλά για επαγγελματία χειριστή με συστηματικό σχέδιο. «Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για υβριδική επίθεση με χρήση διαφορετικών τύπων drones», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Άμυνας Πούλσεν.

Κλειστά αεροδρόμια και άγνωστη προέλευση των drones

Το αεροδρόμιο του Άαλμποργκ, στη βόρεια Δανία, έκλεισε για τρεις ώρες λόγω της παρουσίας drones, ενώ άλλα τρία αεροδρόμια επηρεάστηκαν χωρίς να χρειαστεί να διακοπεί η λειτουργία τους. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός ή η προέλευση των drones, ούτε ο σκοπός της πτήσης τους.

«Αν μας δοθεί η ευκαιρία, θα τα καταρρίψουμε», δήλωσε επιθεωρητής της αστυνομίας, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας Mette Frederiksen χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «τη σοβαρότερη επίθεση στις υποδομές της Δανίας μέχρι σήμερα».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ενίσχυση της νομοθεσίας, ώστε να επιτρέπεται σε ιδιοκτήτες κρίσιμων υποδομών να καταρρίπτουν drones πιο εύκολα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι πάντα εφικτό.

Διεθνής διάσταση και αντίδραση της Ρωσίας

Παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν τα περιστατικά με συγκεκριμένο κρατικό φορέα, οι Δανοί αξιωματούχοι αναφέρονται εμμέσως σε ρωσική ανάμειξη, τονίζοντας ότι παρόμοια περιστατικά στην Ευρώπη έχουν στο παρελθόν αποδοθεί στη Μόσχα. «Αυτά τα περιστατικά ενδέχεται να στοχεύουν στο να υπονομεύσουν τη στήριξη της Δανίας προς την Ουκρανία», τόνισαν.

Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη. Ο Ρώσος πρέσβης στη Δανία και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισαν «αβάσιμες» τις υποψίες.

Η κατάσταση θυμίζει αντίστοιχο περιστατικό στη Νορβηγία, όπου ο εναέριος χώρος του Όσλο έκλεισε επίσης για τρεις ώρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λόγω παρουσίας drone. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί σύνδεση μεταξύ των δύο περιστατικών.

mononews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek