Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να λάβει προνομιακά δάνεια για στρατιωτικούς σκοπούς από το ειδικό ταμείο στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δράση Ασφάλειας για την Ευρώπη, SAFE) εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει να απειλεί την Αθήνα με πόλεμο εάν ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, γράφει η ρωσική Μοσκόφσκι Κομσομόλετς.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από το 1995, όταν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ψήφισε μια απαράδεκτη απειλή για την Ελλάδα με τη μορφή casus belli (λατινικά, επίσημη πρόφαση για την κήρυξη πολέμου).»

«Τι είναι το casus belli; Αν επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος, τότε στην πραγματικότητα σας απειλούμε με πόλεμο. Αν πραγματικά θέλουμε μια σημαντική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μια βαθύτερη κατανόηση της ουσίας των θεμελιωδών διαφορών μας, τότε είναι προφανές ότι η Τουρκία πρέπει να ανακαλέσει το casus belli», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

«Όσο το casus belli παραμένει και όσο η Τουρκία επιδεικνύει αναθεωρητισμό σε άλλους τομείς που βλάπτει την Ελλάδα, η Ελλάδα θα μπλοκάρει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE, αφού έχει μια τέτοια ευκαιρία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσω τον διάλογο με τον [Τούρκο Πρόεδρο] κ. [Ταγίπ] Ερντογάν για να διασφαλίσω ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να είμαι εξαιρετικά ειλικρινής μαζί του σε θέματα που μας αφορούν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία επιτρέπει στις χώρες να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Το 1995, κατά την επικύρωση της σύμβασης από το ελληνικό κοινοβούλιο, η Άγκυρα δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, αυτό θα θεωρούνταν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας και ως εκ τούτου θα αποτελούσε casus belli.

Τα τελευταία χρόνια, Τούρκοι πολιτικοί έχουν απειλήσει την Ελλάδα με πόλεμο εάν επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Την άνοιξη του 2025, η ΕΕ έλαβε μέτρα για στρατιωτικοποίηση μεγάλης κλίμακας.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, εγκρίθηκε το σχέδιο επανεξοπλισμού της ΕΕ ReArm ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προβλέπει κοινές αγορές όπλων και χρήση κονδυλίων από το πρόγραμμα για τις υποβαθμισμένες περιοχές. Αργότερα, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη δημιουργία ενός ταμείου στρατιωτικοποίησης (SAFE) ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος στρατιωτικής κατασκευής έως το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι τα πρώτα στρατιωτικά δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE ζήτησαν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, έχει επίσης δυνητικά το δικαίωμα να συμμετάσχει στο στρατιωτικό πρόγραμμα της ΕΕ.

Moskovskiy komsomolets

Echedoros.blog



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek