ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν δοκιμές εμβολίου για μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου

· Κατοχικά Νέα

Ως μέρος μίας διεθνούς μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετές χώρες.

Η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα ξεκινά σύντομα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής εξατομικευμένης θεραπείας.

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια, στην Κλινική Μοριακής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εδρεύει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και συμμετέχει στην παγκόσμια κλινική μελέτη ανάπτυξης του εμβολίου από διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Κλινικής, ογκολόγο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής Σοφία Μπάκα, η κλινική μελέτη, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και χορήγηση mRNA εμβολίων έναντι του καρκίνου, ανοίγει δρόμους για εμβόλια και για άλλες μορφές καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε η κ. Μπάκα, «το εμβόλιο χορηγείται σε ασθενείς που έχουν λάβει χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία και στη συνέχεια έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του πνεύμονα, μη μικροκυτταρικό. Στη συνέχεια, οι ασθενείς θα λάβουν ανοσοθεραπεία μαζί με το εξατομικευμένο εμβόλιο».

Το εμβόλιο εκπαιδεύει και πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα, προκειμένου αυτό να κινηθεί εναντίον της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

«Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για τους ασθενείς που λαμβάνουν μέρος στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την Κλινική Μοριακής Ιατρικής», διευκρίνισε η κ. Μπάκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 στην Κλινική Μοριακής Ιατρικής, η ερευνητική ομάδα εστίασε στην ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας για το πρωτόκολλο του εμβολιασμού, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή και στους ασθενείς η φιλόδοξη κλινική μελέτη καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής τους.

 

ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ: Freepik.el.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Νέο 112 για εκκένωση δύο περιοχών, επιχειρούν 18 εναέρια

ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Νέκρα δίδυμα βρέφη λόγω πρόωρου τοκετού – Στο νοσοκομείο η μητέρα

Tech

Κρήτη: Δύο ηλεκτρονικές απάτες 650.000 ευρώ σε έξι ημέρες – Το κόλπο με τις 55 μικρές μεταφορές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά