Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

ΣΥΝΤΟΜΑ

  • Οι χημικές λύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: η βιομηχανική γεωργία προωθεί ένα νέο συνθετικό πρόσθετο, το Bovaer, για να «λύσει» τις εκπομπές μεθανίου από τις ρέψεις των αγελάδων, ενώ οι λύσεις βιώσιμης γεωργίας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
  • Με το Bovaer, οι αγελάδες καταναλώνουν καθημερινά μια δόση διοξειδίου του πυριτίου, προπυλενογλυκόλης που προέρχεται από το πετρέλαιο και συνθετικών ενώσεων, αλλά με ποιο κόστος;
  • Η ελεγχόμενη από τις εταιρείες έρευνα εγείρει κόκκινες σημαίες, με ανησυχητικά αποτελέσματα για την υγεία των αγελάδων και πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τον άνθρωπο.
  • Η τροποποίηση της πέψης των αγελάδων διαταράσσει έναν αρχαίο και ισορροπημένο κύκλο του άνθρακα, εισάγοντας κινδύνους που δεν κατανοούμε πλήρως.
  • Οι εκπομπές μεθανίου από την παραγωγή συνθετικού αζώτου υποτιμώνται κατά πολύ, αλλά η βιομηχανική γεωργία σιωπά.

🩺ΤηςAshley Armstrong, προσκεκλημένης συγγραφέως

Η DSM-Firmenich, ένας ολλανδικός χημικός γίγαντας, ανέπτυξε το Bovaer, την απάντησή της στις εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία και την κλιματική αλλαγή. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού από αυτό το πρόσθετο ζωοτροφών ανά αγελάδα κάθε μέρα μειώνει το μεθάνιο κατά 30% στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και κατά 45% στις αγελάδες βοοειδών. Αλλά σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι πραγματικά οδηγεί αυτή την «καινοτομία».

Η εταιρική ώθηση

Η DSM-Firmenich αναμένεται να αποφέρει 13,86 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Το κόστος του Bovaer θα είναι περίπου 0,30 δολάρια ανά αγελάδα ανά ημέρα (συν το κόστος εργασίας για την ανάμειξη της τροφής). Η στόχευση μόλις του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού γαλακτοπαραγωγών αγελάδων θα απέφερε έσοδα ύψους 2,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά τον ενθουσιασμό του μάρκετινγκ, μόνο 100.000 βοοειδή παγκοσμίως χρησιμοποιούν σήμερα το Bovaer, ενώ ένα παρόμοιο προϊόν, το Agolin, χρησιμοποιείται σε 150.000 αγελάδες των ΗΠΑ, ένα κλάσμα των 260 εκατομμυρίων γαλακτοπαραγωγών αγελάδων του κόσμου. Ωστόσο, το Bovaer έχει λάβει εγκρίσεις στην ΕΕ, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Μια πρόσφατη έγκριση του FDA για τις αμερικανικές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τον Μάιο του 2024 αποκαλύπτει την αυξανόμενη εταιρική ατζέντα. Η Elanco Animal Health έχει συνεργαστεί με την DSM-Firmenich για τη διανομή του πρόσθετου, με σκοπό την επέκτασή του στην αγορά βοείου κρέατος μετά την ευρεία υιοθέτησή του στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

Αντί να αξιοποιεί φυσικές λύσεις, η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στην τεχνητή τροποποίηση της πέψης των αγελάδων μέσω χημικής παρέμβασης. Κάθε αγελάδα πρέπει να καταναλώνει από 10 έως 22 γραμμάρια αυτής της συνθετικής ένωσης κάθε μέρα, προσθέτοντας ένα ακόμη βιομηχανικό προϊόν στο διατροφικό μας σύστημα.

Όπως θα δούμε, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της χειραγώγησης των φυσικών πεπτικών διαδικασιών παραμένουν αβέβαιες. Πρέπει να τεθούν ορισμένα βασικά ερωτήματα:

  • Γιατί να προτιμάμε δαπανηρές τεχνολογικές λύσεις αντί να υποστηρίζουμε βιώσιμες, φυσικές μεθόδους καλλιέργειας, όπως η αναγεννητική γεωργία;
  • Ποιες είναι οι άγνωστες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χημικής τροποποίησης της πέψης των αγροτικών ζώων;
  • Ποιος πραγματικά επωφελείται από αυτή τη «λύση»: το περιβάλλον ή οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών;

Ο στόχος εδώ δεν είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η δημιουργία νέων πηγών κέρδους πείθοντας τους αγρότες ότι χρειάζονται ένα ακριβό πρόσθετο. Η ιστορία μάς έχει δείξει ξανά και ξανά ότι η προσπάθεια να ξεπεράσουμε τη φύση μέσω χημικών παρεμβάσεων οδηγεί συχνά σε απρόβλεπτες συνέπειες που ανακαλύπτονται πολύ αργότερα.

Πώς λειτουργεί λοιπόν;

Πίσω από την προβιά του μάρκετινγκ, να τι ταΐζουμε στην πραγματικότητα τις αγελάδες: ένα συνθετικό χημικό κοκτέιλ που αποτελείται από 60% διοξείδιο του πυριτίου, 30% προπυλενογλυκόλη (παράγωγο του πετρελαίου) και 10% της δραστικής ένωσης 3-Nitrooxypropanol (3-NOP). Για μια αγελάδα που λαμβάνει μια τυπική ημερήσια δόση 20 γραμμαρίων, αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα προσλαμβάνει 12 γραμμάρια διοξειδίου του πυριτίου, 6 γραμμάρια προπυλενογλυκόλης και 2 γραμμάρια 3-NOP.

Το 3-NOP λειτουργεί τροποποιώντας μια θεμελιώδη πεπτική διαδικασία στα μηρυκαστικά, έναν μηχανισμό που έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί στη μοναδική βιολογία τους.

Εμποδίζει ένα ένζυμο που ονομάζεται αναγωγάση του μεθυλο-συνενζύμου Μ (MCR), το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των βακτηρίων που παράγουν μεθάνιο στο έντερο των αγελάδων. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η διαδικασία αυτή είναι ασφαλής, δηλώνοντας ότι οι ενώσεις «διασπώνται με ασφάλεια» στο γουρούνι. Ας δούμε όμως αναλυτικά τη χημική αντίδραση.

Όταν το 3-NOP διασπάται, παράγει νιτρώδη και προπιονικό οξύ. Η εταιρεία παρουσιάζει αυτά τα υποπροϊόντα ως ευεργετικά, αλλά χάνει ένα θεμελιώδες σημείο: αλλάζουμε βαθιά τον τρόπο με τον οποίο οι αγελάδες αντιμετωπίζουν τα υδρογονωμένα υποπροϊόντα. Αντί να αποβάλλουν το μεθάνιο με φυσικό τρόπο, το πεπτικό τους σύστημα αναγκάζεται να ακολουθήσει εναλλακτικές διαδρομές που δεν προβλέπονται από τη φύση. Αναπάντητα ερωτήματα:

  • Τι συμβαίνει με το συσσωρευμένο υδρογόνο όταν παρεμποδίζεται η φυσική αποβολή του;
  • Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καθημερινής κατάποσης διοξειδίου του πυριτίου και προπυλενογλυκόλης που προέρχονται από το πετρέλαιο;
  • Ποιες είναι οι συνέπειες του εξαναγκασμού των βακτηριακών κοινοτήτων να προσαρμοστούν σε νέες μεταβολικές οδούς;

Ακόμη και ερευνητές που ειδικεύονται στην αναστολή του μεθανίου παραδέχονται ότι υπάρχουν «σημαντικά κενά» στην κατανόηση των ροών υδρογόνου στο οικοσύστημα του πυρετού. Ωστόσο, μας ζητείται να πιστέψουμε ότι η καθημερινή διαταραχή αυτού του πολύπλοκου συστήματος δεν θα έχει συνέπειες.

Η σύνθεση του 3-NOP δεν είναι μια φυσική διαδικασία: είναι μια βιομηχανική χημική αντίδραση. Η ένωση παρασκευάζεται από βιομηχανικές ουσίες όπως ο νιτρικός άργυρος και το ακετονιτρίλιο, χρησιμοποιώντας ως αρχικό υλικό την 3-βρωμο-1-προπανόλη. Αυτό το συνθετικό μόριο αναμιγνύεται στη συνέχεια με διοξείδιο του πυριτίου και προπυλενογλυκόλη που προέρχεται από το πετρέλαιο για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

Ενώ οι βραχυπρόθεσμες μελέτες υποδηλώνουν έναν ορισμένο βαθμό ασφάλειας, δεν μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε τη σταδιακή συσσώρευση αυτών των ενώσεων ή τις βακτηριακές προσαρμογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι πραγματικές επιπτώσεις των παρεμβάσεων σε πολύπλοκα βιολογικά συστήματα αποκαλύπτονται συχνά μόνο μετά από αρκετά χρόνια ή γενιές χρήσης.

Μελέτες ασφάλειας”: πέρα από τα φαινόμενα

Όταν εκφράζονται ανησυχίες, η DSM-Firmenich και οι εταίροι της, όπως η Arla, επισημαίνουν «15 χρόνια δοκιμών» και «εκτεταμένες δοκιμές». Αλλά μια ανάλυση των διαθέσιμων ερευνών αποκαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα: περιορισμένες μελέτες, ανησυχητικά αποτελέσματα και δεδομένα που ελέγχονται από τις ίδιες τις εταιρείες.

Οι μελέτες ασφαλείας διέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1831/2003 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πλαίσιο με ένα σημαντικό κενό: ο κατασκευαστής παρέχει τα δικά του δεδομένα ασφαλείας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξετάζει αυτά τα δεδομένα, αλλά βασίζεται κυρίως σε περιλήψεις που παρέχει η εταιρεία, με περιορισμένη πρόσβαση στα ακατέργαστα δεδομένα. Ανεξάρτητη επαλήθευση; Σχεδόν αδύνατη, δεδομένου του απαγορευτικού κόστους των μελετών. Αυτό δημιουργεί μια προφανή σύγκρουση συμφερόντων: είναι ο ίδιος ο κατασκευαστής που επιβλέπει την αξιολόγηση του δικού του προϊόντος.

Οι υπάρχουσες μελέτες αποκαλύπτουν ορισμένους ανησυχητικούς περιορισμούς:

  • Πολλές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) ή σε αρουραίους.
  • Οι μελέτες σε αγελάδες ήταν μικρής διάρκειας και διεξήχθησαν σε μικρά δείγματα.
  • Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν σωστά την έκθεση των καταναλωτών στο NOPA (υποπροϊόν αποικοδόμησης) λόγω των «εκπληκτικά υψηλών διαφορών στη συγκέντρωση».
  • Ο πιθανός κίνδυνος βλάβης του DNA (γονοτοξικότητα) «δεν μπορεί να αποκλειστεί».
  • Μια 2ετής μελέτη σε αρουραίους αποκάλυψε αύξηση σπάνιων εντερικών όγκων, την οποία οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούσαν να θεωρήσουν ως «σύμπτωση».

Δύο μελέτες που αξιολογούν την «ανοχή» των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής:

  1. Σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 16 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της κατανάλωσης τροφής. Ακόμη πιο ανησυχητικό: «Δύο αγελάδες έπρεπε να υποβληθούν σε πρόωρη ευθανασία λόγω απώλειας όρεξης και λήθαργου».
  2. Σε μια άλλη μελέτη που αφορούσε 80 αγελάδες παρατηρήθηκαν αλλαγές στις εξετάσεις αίματος και μείωση του μεγέθους των ωοθηκών στις αγελάδες που έλαβαν θεραπεία. (Και πάλι, ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του γεγονότος;)

Το συμπέρασμα των ίδιων των ερευνητών; «Η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την ανοχή του 3-NOP από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής». Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να καθορίσουν ένα περιθώριο ασφαλείας ή να προεκτείνουν την ασφάλειά του σε άλλα ζώα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την ευρεία υιοθέτησή του.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ο τρόπος με τον οποίο καθορίστηκαν τα «ασφαλή» όρια κατανάλωσης για τους ανθρώπους που καταναλώνουν προϊόντα από ζώα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Οι αρχές βασίστηκαν σε βραχυπρόθεσμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα, προσδιόρισαν ένα επίπεδο χωρίς εμφανείς επιπτώσεις (NOAEL) και στη συνέχεια το διαιρέσανε με το 100 ως «συντελεστή ασφαλείας».

Η προσέγγιση αυτή αγνοεί τους κινδύνους μακροχρόνιας συσσώρευσης, τις πιθανές αλληλεπιδράσεις και τις ανεπαίσθητες επιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν μόνο μετά από αρκετά χρόνια κατανάλωσης.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις πρέπει να χειρίζονται το προϊόν αυτό σε καθημερινή βάση, προσθέτοντάς το στις ζωοτροφές μηρυκαστικών. Μελέτες δείχνουν ότι είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια, το οποίο «μπορεί να είναι επιβλαβές αν εισπνευστεί». Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το προϊόν παράγει σημαντική ποσότητα σκόνης, καθιστώντας πιθανή την έκθεση και την εισπνοή του κατά τη διάρκεια των εργασιών σίτισης.

Όταν μια εταιρεία ισχυρίζεται ότι ένα προϊόν είναι «εκτενώς δοκιμασμένο» και «αποδεδειγμένα ασφαλές», είναι θεμιτό να θέτουμε ερωτήματα. Από ποιον δοκιμάστηκε; Θεωρήθηκε ασφαλές σύμφωνα με ποια πρότυπα; Στην προκειμένη περίπτωση, οι μελέτες ασφάλειας αποκαλύπτουν μια βιαστική διαδικασία έγκρισης, βασισμένη σε περιορισμένα, βραχυπρόθεσμα δεδομένα, με ανησυχητικά αποτελέσματα που χρήζουν ενδελεχούς εξέτασης. Επιπλέον, οι μελέτες αυτές σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την ίδια την εταιρεία που επωφελείται από την πώληση αυτού του προϊόντος.

Ο τέλειος σχεδιασμός της φύσης: Κατανόηση της πέψης των βοοειδών

Πριν βιαστούμε να «λύσουμε» τις εκπομπές μεθανίου των αγελάδων με συνθετικές χημικές ουσίες, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τι τροποποιούμε: ένα πεπτικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί με ακρίβεια και τελειοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι αγελάδες είναι μηρυκαστικά με ένα εξειδικευμένο στομάχι τεσσάρων διαμερισμάτων που παίζει έναν ουσιαστικό οικολογικό ρόλο: μετατρέπει τις μη βρώσιμες φυτικές ίνες σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή για τον άνθρωπο. Όταν χωνεύουν αυτές τις πολύπλοκες φυτικές ύλες, τα εντερικά τους μικρόβια (ιδίως τα μεθανογόνα) παράγουν φυσιολογικά μεθάνιο, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται με ρέψιμο.

Εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο που οι υποστηρικτές του Bovaer προτιμούν να μην αναφέρουν: αυτό το μεθάνιο είναι μέρος ενός φυσικού κύκλου άνθρακα.

  • Τα φυτά απορροφούνCO2 από τον αέρα μέσω της φωτοσύνθεσης.
  • Τα φυτά αυτά τρώγονται από τις αγελάδες.
  • Οι αγελάδες τα χωνεύουν και απελευθερώνουν μεθάνιο.
  • Σε 10 έως 12 χρόνια, αυτό το μεθάνιο διασπάται με φυσικό τρόπο σεCO2.
  • Τα φυτά απορροφούν εκ νέου αυτό τοCO2 και ο κύκλος ξεκινά ξανά.

Δεν προστίθεται επιπλέον άνθρακας.

Το ρέψιμο των αγελάδων δεν αυξάνει την ποσότητα του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Είναι απλώς μέρος ενός φυσικού κύκλου που μετράει χιλιάδες χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η Βόρεια Αμερική είχε περισσότερα μηρυκαστικά που εξέπεμπαν μεθάνιο τον 17ο αιώνα απ’ ό,τι σήμερα, όταν 60 εκατομμύρια βίσονες συνυπήρχαν με εκατομμύρια ελάφια, αντιλόπες και ελάφια. Ας βάλουμε τις εκπομπές των βοοειδών σε μια προοπτική:

  • Η κτηνοτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνεται μόλις για το 4,2% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πολύ μακριά από το 18% έως 51% που συχνά υποστηρίζουν ορισμένοι ακτιβιστές.
  • Τομέας μεταφορών: 27
  • Τομέας ενέργειας: 31

Αντί να προσπαθούμε να «διορθώσουμε» μια φυσική διαδικασία με χημικά πρόσθετα, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές που σέβονται τους φυσικούς κύκλους αντί να τους διαταράσσουν. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: οι αγροτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν ούτε να κατοχυρώσουν πατέντες ούτε να επωφεληθούν από αυτές τις μεθόδους.

Μπορούν, ωστόσο, να πουλήσουν «χημικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή». Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) παρουσιάζεται συχνά λανθασμένα ως επιβλαβής ρύπος, ενώ είναι απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή στη Γη. Ο ρόλος του στη ρύθμιση του κλίματος είναι συχνά υπερβολικός.

Για παράδειγμα, ο διπλασιασμός της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσηςτου CO2 από 400 ppm σε 800 ppm θα μείωνε την ακτινοβολία προς το διάστημα μόνο κατά 1,1%, με αποτέλεσμα μια μέτρια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,7°C. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το ίδιοτο CO2, αλλά η διατάραξη των φυσικών κύκλων του άνθρακα και του νερού, που προκαλείται κυρίως από βιομηχανικές πρακτικές που ευνοούν το κέρδος έναντι της βιωσιμότητας.

Γιατί βιαζόμαστε να τροποποιήσουμε χημικά μια φυσική διαδικασία πέψης που λειτουργεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια; Η απάντηση δεν βρίσκεται στα συνθετικά πρόσθετα τροφίμων, αλλά στην επιστροφή σε γεωργικές πρακτικές που σέβονται την ισορροπία της φύσης. Η μητέρα φύση έχει ήδη βρει τη λύση. Ίσως θα πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε και να αρχίσουμε να την ακούμε.

Το βρώμικο μυστικό της συμβατικής γεωργίας

Ενώ οι αγροτικές επιχειρήσεις προωθούν ακριβά πρόσθετα ζωοτροφών για να «λύσουν» τις φυσικές εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες, επιλέγουν βολικά να αγνοούν ένα πρόβλημα που έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική τους περί κλιματικής αλλαγής: τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα. Ας συγκρίνουμε αυτές τις δύο πηγές μεθανίου:

Φυσική πέψη από τις αγελάδες

Παραγωγή συνθετικού αζώτου

Μέρος ενός κλειστού κύκλου άνθρακα

Εξαρτάται από ορυκτά καύσιμα μέσω της διαδικασίας Haber-Bosch

Το μεθάνιο αποσυντίθεται σε 10 έως 12 χρόνια

Παράγει μεθάνιο που δεν υπήρχε στον φυσικό κύκλο

Δεν προστίθεται νέος άνθρακας στο σύστημα

Οι εκπομπές υποεκτιμώνται σε μεγάλο βαθμό (έως και 100 φορές, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Cornell)

Φυσικό φαινόμενο από αρχαιοτάτων χρόνων

Συνεχίζει να απελευθερώνει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα επ’ αόριστον

Παράγει οξείδιο του αζώτου μετά την εφαρμογή, ένα αέριο του θερμοκηπίου 265 φορές πιο ισχυρό απότο CO2

Δεν είναι ανησυχητικό ότι η ίδια γεωργική βιομηχανία που προωθεί το Bovaer για να «διορθώσει» τις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες σιωπά για τις εκπομπές από τα λιπάσματα; Μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell αποκαλύπτει ότι οι εκπομπές μεθανίου από την παραγωγή συνθετικού αζώτου υποεκτιμώνται κατά 100 φορές.

Αντί να αντιμετωπίσει αυτό το τοξικό χημικό πρόβλημα, η γεωργική βιομηχανία προτιμά να τροποποιεί τεχνητά μια φυσική βιολογική διαδικασία. Ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα από τις εκπομπές. Η εξάρτηση της συμβατικής γεωργίας από τις συνθετικές εισροές οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο:

  • Τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα βλάπτουν την υγεία του εδάφους.
  • Η γλυφοσάτη διαταράσσει τα ευεργετικά δίκτυα μυκήτων στο έδαφος
  • Τα αποδυναμωμένα εδάφη απαιτούν ακόμη περισσότερες χημικές εισροές
  • Κάθε χημική «λύση» δημιουργεί νέα προβλήματα που απαιτούν όλο και περισσότερα χημικά προϊόντα

Γιατί να στοχεύσετε στις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες και όχι στα λιπάσματα; Είναι απλό: δεν υπάρχει κέρδος από την αναγνώριση ότι τα συνθετικά λιπάσματα είναι το πρόβλημα.

Η αγροτική βιομηχανία δεν μπορεί να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τις φυσικές διεργασίες του εδάφους ή να σας πουλήσει ένα προϊόν για την εξουδετέρωση των εκπομπών λιπασμάτων. Μπορούν όμως να σας πουλήσουν το Bovaer: μια νέα χημική «λύση» σε μια φυσική διαδικασία που δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα.

Αντί να προσθέτουμε όλο και περισσότερες χημικές ουσίες για να «διορθώσουμε» τις φυσικές διεργασίες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματική αιτία: την κατάρρευση των φυσικών κύκλων θρεπτικών συστατικών που προκαλείται από τη βιομηχανική γεωργία. Αλλά αυτό θα σήμαινε να παραδεχτούμε ότι το ίδιο το συμβατικό γεωργικό μοντέλο είναι το πρόβλημα, μια αλήθεια που οι αγροτικές επιχειρήσεις αρνούνται να αποδεχτούν.

Ενώ οι αγρότες πιέζονται να χορηγούν χημικά πρόσθετα στις αγελάδες τους για να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου, το ερώτημα παραμένει: ποιος θα ασχοληθεί με το μεθάνιο που παράγεται από την παραγωγή αυτών των συνθετικών λιπασμάτων;

Βασικά σημεία που πρέπει να θυμόμαστε

Η ιδέα της «διόρθωσης» του μεθανίου των αγελάδων με συνθετικά πρόσθετα είναι μια τέλεια απεικόνιση του παραλογισμού του σύγχρονου γεωργικού μοντέλου: αντί να συνεργάζεται με τη φύση, η βιομηχανία πολλαπλασιάζει τις χημικές «λύσεις» σε ανύπαρκτα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα κλείνει τα μάτια στις πραγματικές περιβαλλοντικές καταστροφές της συμβατικής γεωργίας.

Με την πάροδο του χρόνου, συχνά ανακαλύπτουμε ότι αυτές οι χημικές «λύσεις» προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.

Εδώ, δεν μιλάμε για το κλίμα, αλλά για τα κέρδη. Η αγροτική βιομηχανία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις φυσικές διεργασίες, αλλά μπορεί να σας πουλήσει χημικά που τις διαταράσσουν. Έχετε λοιπόν να κάνετε μια επιλογή: να υποστηρίξετε ένα σύστημα που βλέπει τη φύση ως εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί με χημικά ή να υποστηρίξετε τους αγρότες που εργάζονται σε αρμονία με τους φυσικούς κύκλους.

Αν ενδιαφέρεστε τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία, η απάντηση είναι προφανής: σταματήστε να αγοράζετε βιομηχανικά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Αντ’ αυτού, επιλέξτε μια άμεση σχέση με αγρότες και συνεταιρισμούς που σέβονται τις φυσικές διαδικασίες μέσω αναγεννητικών καλλιεργητικών πρακτικών, αντί να προσπαθούν να τις παρακάμψουν με συνθετικές ουσίες.

Η Μητέρα Φύση έχει ήδη βρει τη λύση: ήρθε η ώρα να μάθουμε να την ακούμε αντί να την πολεμάμε.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Η Ashley Armstrong είναι αφοσιωμένη στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση για να βοηθήσει όλους να βελτιώσουν τη μεταβολική τους υγεία. Μαζί με την αδελφή της, διευθύνει τον λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Strong Sistas» και προσφέρει δωρεάν περιεχόμενο και εκπαίδευση στον ιστότοπό της που επικεντρώνεται στη βελτίωση του μεταβολισμού.

Η Ashley δεσμεύεται επίσης να βελτιώσει το σύστημα διατροφής και να αναπτύξει προϊόντα που υποστηρίζουν τη θυρεοειδική και μεταβολική υγεία. Είναι αναγεννητική αγρότισσα και συνιδρύτρια του Angel Acres Egg Club, το οποίο ειδικεύεται σε αυγά με χαμηλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) και φυτοοιστρογόνα που παραδίδονται σε όλη τη χώρα. Είναι επίσης συνιδρύτρια της Nourish Cooperative, η οποία αποστέλλει κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχαρίσιο κρέας, τυρί και παραδοσιακό ψωμί από προζύμι με χαμηλά PUFA και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

lavieensante.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek