Ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει τα μπισκότα Oreo να μην καίγονται γίνεται viral και εγείρει ερωτήματα περί παρουσίας χημικών επιβραδυντικών φλόγας που προκαλούν καρκίνο
Ένα viral βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει μπισκότα Oreo να αντιστέκονται στη φωτιά έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εγείρει διάφορα ερωτήματα ως προς τα συστατικά που περιέχουν. Το βίντεο δείχνει σειρές από Oreo πάνω σε ένα ξύλινο πλαίσιο να εκτίθενται στις φλόγες. Το ξύλο παίρνει φωτιά, αλλά τα μπισκότα φαίνονται σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα ακόμη και μετά από 30 δευτερόλεπτα καύσης.
Οι χρήστες ρωτούν και εύλογα: «Είναι το γάλα ισχυρότερο από τη φωτιά;», «Αυτό το Oreo είχε πάρει φωτιά και εξακολουθεί να έχει δομική ακεραιότητα; Από τι είναι φτιαγμένα; Είναι σίγουρα φαγώσιμα;», ή «Αν είναι τόσο ανθεκτικά γιατί δε χτίζουμε σπίτια με Oreo;». Ένας άλλος σχολιάζει: «Είναι τα μπισκότα Oreo εφοδιασμένα με χημικά επιβραδυντικά φλόγας που προκαλούν καρκίνο; Τι τρώμε;»
J'espère que ils ont reconstruit notre dame en Oreo …. pic.twitter.com/e64NFOXNYY
— Greg_Patriot👽🐸🛸The Choice is yours (@Space_PatriQt17) December 19, 2024
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Oreo, τα μπισκότα περιέχουν: ζάχαρη, αλεύρι αλεύρι αλεύρι σίτου, νιασίνη, μειωμένο σίδηρο, μονονιτρική θειαμίνη {βιταμίνη β1}, ριβοφλαβίνη {βιταμίνη β2}, φυλλικό οξύ), φοινικέλαιο, σογιέλαιο ή/και λάδι κανόλα, κακάο (επεξεργασμένο με αλκάλια), σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μαγειρική σόδα, αλάτι, λεκιθίνη σόγιας, σοκολάτα, τεχνητό άρωμα.
Ορισμένοι διαδικτυακοί χρήστες έχουν αποδώσει την προφανή αντοχή των μπισκότων στη φωτιά στο συνδυασμό ζάχαρης, φοινικέλαιου ή κραμβέλαιου, λεκιθίνης σόγιας και κακάο.
Πώς μπορεί να εξηγηθεί από τη σύνθεσή τους το γεγονός ότι περιέχουν υλικά που αντιστέκονται στην εύκολη ανάφλεξη;
-Υγρασία: Υγρά ή συμπαγή τρόφιμα καίγονται πιο δύσκολα από ξηρά και αφράτα υλικά.
-Σύνθεση: Περιέχουν υλικά όπως ζάχαρη, έλαια και επεξεργασμένο αλεύρι. Η ζάχαρη μπορεί να καραμελώσει ή να καεί, αλλά μόνο υπό υψηλή θερμοκρασία. Τα έλαια, αν και καύσιμα, δεν αναφλέγονται εύκολα σε μικρές ποσότητες.
-Πυκνότητα και επεξεργασία: Η πυκνή δομή των μπισκότων καθυστερεί τη διάδοση της φωτιάς. Επίσης, τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν σταθεροποιητές και συντηρητικά, που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους στη φωτιά.
-Επίστρωση σοκολάτας: Η κρέμα ή η σοκολάτα μπορεί να σχηματίσει ένα προστατευτικό στρώμα που δεν επιτρέπει στο μπισκότο να αναφλεγεί άμεσα.
Αν και δεν καίγονται εύκολα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντελώς άφλεκτα. Με αρκετή θερμότητα ή συνθήκες έντονης καύσης, ακόμα και τα Oreo θα καούν, όπως κάθε οργανικό υλικό, όπως δείχνουν και κάποια άλλα βίντεο που κυκλοφορούν. Μπορεί βέβαια το ίδιο να ισχύει και σε άλλα μπισκότα. Μένει να το δούμε.
cibum.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice