Η εκλογή Τραμπ έχει προκαλέσει αναταραχή στους διεθνιστές της Ευρώπης. Πολιτικοί εξέφρασαν σύγχυση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά, τις οποίες ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ θέλει να θέσει υπό αμερικανικό έλεγχο.
Βέβαια, όπως μεταδίδεται, αρκετοί Ευρωπαίοι της ΕΕ από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών έχουν αντιδράσει στα σχέδια του Τραμπ με διαφορετικού μήκος κύματος δηλώσεις, κάτι που βάσει εκτιμήσεων δείχνει ότι το Συμβούλιο της ΕΕ και η Επιτροπή της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή. Ο λόγος για αυτό είναι πιθανώς η ανησυχία να μην εξοργίσουν περαιτέρω τον Τραμπ, ο οποίο ήδη απειλεί την Ευρώπη με επιβολή δασμών στο εμπόριο, έξοδο από το ΝΑΤΟ κοκ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον Τύπο, Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της (η Γροιλανδία, ωστόσο, δεν είναι μέρος της ΕΕ). Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noël Barrot τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει «να συνεχίσει να ενισχύεται» για να ανταποκριθεί σε τέτοιες προκλήσεις. Ωστόσο, όπως σχολιάζεται, πρόκειται για παραδοχή αδράνειας, καθώς λέει ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα τώρα παρά μόνο σε κάποια στιγμή στο μέλλον που θα είναι πιο δυνατοί.
Όπως τονίζουν ΜΜΕ, υπάρχουν φωνές και σε άλλες χώρες της ΕΕ που υποστηρίζουν τουλάχιστον προφορικά την Δανία. Ορισμένα σχόλια, ειδικά και πάλι στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, εκλιπαρούν την ΕΕ ότι η απειλή Τραμπ για κυρίαρχα σύνορα δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πιο δεξιές κυβερνήσεις, στηρίζουν σιωπηλά την πολιτική Τραμπ.
Η εκτίμηση είναι πως η Ευρώπη έχει χάσει την γεωπολιτική της ισχύ και κατ’ επέκταση την δυνατότητα παρέμβασης. Χωρίς τους διεθνιστές των ΗΠΑ, οι οποίοι θα αφήσουν την εξουσία στον Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει με «ετοιμόρροπο κτίριο», τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι. Μάλιστα πολλοί δεν αποκλείουν ακόμα και την διάλυσή της υπό την σημερινή της μορφή και την αντικατάστασή τους με κάτι άλλο, καθώς υπάρχουν κράτη, τα οποία δεν αντέχουν άλλο την «γραφειοκρατική πολιτική» των Βρυξελλών, όπως την αποκαλούν, προτιμώντας α ακολουθήσουν τον δρόμο που χαράσσουν Ρωσία, Κίνα και Αμερική του Τραμπ.
Ποιό θα ήταν ίσως το καθοριστικό χτύπημα;
Η Γερμανία είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είπε πρόσφατα ο πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, σε συνέντευξη στο «Judging Freedom». Όμως η συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση και η εισροή εκατομμυρίων αλλοδαπών έχουν οδηγήσει σε μια καταστροφική κατάσταση στη χώρα, είπε ο ειδικός.
Αυτό προφανώς έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη γερμανική εθνοκεντρική δεξιά ιδεολογία , για την οποία η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν αποτελεί απαραίτητα προτεραιότητα ή θετικό κεκτημένο.
Αυτή η νέα πορεία θα «κάνει την Γερμανία ξανά αυτό που ήταν τα περισσότερα από τα τελευταία 300 χρόνια, δηλαδή έναν εταίρο ή στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας», υποστηρίζει ο Macgregor.
Αν δηλαδή, η δεξιά καταφέρει σύντομα ή σε βάθος χρόνου να αυξήσει την δυναμική της σε σημείο που να μπορεί να καθορίζει καταστάσεις, τότε όλα είναι πιθανά και σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε το καθοριστικό χτύπημα στην διεθνιστική Ενωμένη Ευρώπη.
Με πληροφορίες από RT DE, photo freepik.el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice