Ο ουράνιος σύντροφος της Γης φεύγει. Δεν πρόκειται σαφώς για τον φυσικό της δορυφόρο, αλλά ένα προσωρινό μίνι φεγγάρι που αιχμαλωτίστηκε από τη βαρύτητα της Γης και φεύγει από την τροχιά του.
Αυτή η μίνι-σελήνη είναι στην πραγματικότητα ένας ακίνδυνος αστεροειδής με την ονομασία 2024 PT5, αναφέρει το interestingengineering.
Ανακαλύφθηκε στις 7 Αυγούστου από το χρηματοδοτούμενο από τη NASA σύστημα ανίχνευσης διαστημικών βράχων Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), το οποίο εδρεύει στη Χαβάη, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική.
Earth has a temporary, tiny companion.
While not quite a "mini moon," since it will never be captured by Earth's gravity, Asteroid 2024 PT5 does have a similar orbit as our planet and will linger in our vicinity for a few months. https://t.co/5fB0Mvf6nq pic.twitter.com/k6HW3GuZZn
— NASA JPL (@NASAJPL) October 2, 2024
Η βαρυτική έλξη της Γης αιχμαλώτισε αυτόν τον ουράνιο επισκέπτη για μια σύντομη παραμονή από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η τροχιά του αστεροειδούς θα τον φέρει ξανά κοντά στη Γη τον Ιανουάριο, προτού τελικά επιστρέψει στα βάθη του ηλιακού συστήματος.
Κατά τη διάρκεια αυτής της κοντινής πτήσης του Ιανουαρίου, η NASA αναμένεται να πραγματοποιήσει παρατηρήσεις με ραντάρ του αστεροειδούς των 10 μέτρων. Οι επακόλουθες παρατηρήσεις θα αποκαλύψουν την ακριβή προέλευσή του.
Μέρος της Σελήνης
Οι αστρονόμοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δίμηνη ευκαιρία για να μελετήσουν το 2024 PT5. Χρησιμοποιώντας μετρήσεις από το Gran Telescopio Canarias στην Ισπανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2024 PT5 είναι πιθανότατα ένα φυσικό αντικείμενο. Αυτό το μίνι φεγγάρι μπορεί να έχει προέλθει από την ίδια τη Σελήνη, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.
Ένα μεγάλο ουράνιο σώμα, όπως ένας αστεροειδής ή κομήτης, θα μπορούσε να χτυπήσει τη Σελήνη με τεράστια δύναμη, εκτινάσσοντας σεληνιακά πετρώματα και σκόνη στο διάστημα. Ένα μέρος των πετρωμάτων που εκτινάχθηκαν εγκαταστάθηκε στη ζώνη αστεροειδών Arjuna, μια δευτερεύουσα ζώνη αστεροειδών. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η ζώνη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο όπως η Γη. Με τη σωστή τροχιά και ταχύτητα, μερικοί από αυτούς τους βράχους μπορούν να τραβηχτούν στο βαρυτικό πεδίο της Γης, περιστρεφόμενοι προσωρινά γύρω από τον πλανήτη μας ως “μίνι-σελήνη”.
Για να συλληφθεί ένας αστεροειδής, πρέπει να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων με ταχύτητα 3.540 χιλιομέτρων ανά ώρα.
Ο αστεροειδής θα επιστρέψει ξανά το 2055
Το αντικείμενο είναι προς το παρόν αόρατο, καθώς απέχει πάνω από 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Μόνο μεγάλα, εξειδικευμένα τηλεσκόπια μπορούν να διακρίνουν το αμυδρό φως του. Ωστόσο, τον Ιανουάριο, ο αστεροειδής αναμένεται να περάσει ακίνδυνα κοντά από τη Γη σε απόσταση 1,1 εκατομμυρίων μιλίων.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο διαστημικός βράχος αιχμαλωτίστηκε από τη γήινη βαρύτητα και άρχισε να περιφέρεται εν μέρει γύρω από τον πλανήτη μας σε μια όχι και τόσο τέλεια τροχιά σε σχήμα πετάλου. Αυτό πάντως δεν είναι το πρώτο μίνι φεγγάρι της Γης.
Η Γη αιχμαλώτισε αντικείμενα κοντά στη Γη σε προσωρινές τροχιές το 1981 και ξανά το 2022.
newsbeast.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice