Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι τα αντίποινα του στην ισραηλινή αεροπορική επίθεση της 26ης Οκτωβρίου θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για μια περίπλοκη επίθεση που θα περιλαμβάνει πυραύλους με κεφαλές ισχυρής ισχύος και drones.
Ιράν: Θα απαντήσουμε εν ευθέτω χρόνω
Το Ιράν δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi.
«Σε αντίθεση με το Ισραήλ, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά επιφυλασσόμαστε του αναφαίρετου δικαιώματός μας στη νόμιμη άμυνα.
Θα απαντήσουμε, αυτό είναι βέβαιο, στην ισραηλινή επίθεση, εν ευθέτω χρόνω και με τον κατάλληλο τρόπο, με τρόπο πολύ μετρημένο και καλά υπολογισμένο» είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
Ύψιστος συναγερμός
Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, ο IDF έχει εντείνει την κατάσταση συναγερμού και ετοιμότητας εν αναμονή μιας πιθανής ιρανικής επίθεσης.
Σε πλήρη ετοιμότητα η αεράμυνα
«Η παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στο Ισραήλ που χειρίζονται το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD υπογραμμίζει τη στενή συνεργασία μεταξύ των IDF και των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν εδώ», ανέφερε στρατιωτικός αξιωματούχος σε ισραηλινά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πηγές των IDF, «παρά τις διάφορες αναφορές στα ξένα μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με την ακριβή στιγμή μιας απάντησης».
Αντίποινα με εμπλοκή ιρανικού στρατού
Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πως το Ιράν είναι πιθανό να αυξήσει την ένταση των αντιποίνων του κατά του Ισραήλ, καθώς δεν αποκλείεται στα χτυπήματα αυτά να συμμετάσχουν όχι μόνο το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), αλλά και ο τακτικός στρατός.
Όπως αναφέρεται, το Ιράν σχεδιάζει μια περίπλοκη επίθεση στο Ισραήλ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πυραύλους με κεφαλές υψηλής ισχύος.
Οι Ευρωπαίοι περιμένουν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Το σενάριο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ και το Ιράν είναι πλέον πιθανό, πιστεύουν οι περισσότεροι Δυτικοευρωπαίοι, οι οποίοι επικρίνουν τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του Ισραήλ.
Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι αν συμβεί ένας τέτοιος πόλεμος, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.
Ωστόσο, η πιο διαδεδομένη άποψη σε κάθε χώρα – από το χαμηλό 43% στη Γερμανία, 46% στη Γαλλία, 47% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 57% στην Ιταλία έως το υψηλό 65% στην Ισπανία – είναι ότι ούτε οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι δικαιολογημένες.
Όχι βοήθεια στο Ισραήλ
Στην ερώτηση εάν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Ισραήλ να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους ή για να περιορίσουν την κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu από το να αναλάβει στρατιωτική δράση, ένα πλήθος μεταξύ 22% (Γαλλία) και 36% (Ισπανία) επέλεξε το δεύτερο.
Οι πλειοψηφίες που κυμαίνονται από 52% στη Δανία έως 58% στη Γαλλία, 59% στη Γερμανία και την Ιταλία και 61% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 65% στην Ισπανία δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο πλήρης πόλεμος στην περιοχή που περιλαμβάνει το Ισραήλ και το Ιράν ήταν είτε «πολύ » ή «αρκετά» πιθανός.
Εάν ξεσπούσε ένας τέτοιος πόλεμος, η πιο διαδεδομένη άποψη και στις επτά χώρες –από 42% στη Δανία έως 47% στη Βρετανία, 51% στη Γερμανία και 59% στην Ιταλία– ήταν ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να παρέχουν στρατιωτικό βοήθεια στο Ισραήλ.
Στο Κατάρ 6 βομβαρδιστικά Β-52
Ενδεικτικό της ανησυχίας αλλά και της προετοιμασίας που γίνεται ενόψει της ιρανικής επίθεσης είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη αναπτύξει 6 βομβαρδιστικά Β-52 στο Κατάρ.Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ στέλνουν βομβαρδιστικά B-52H, μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη τάνκερ και αντιτορπιλικά στην περιοχή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποχώρηση μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου υπό την ηγεσία του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln (CVN-72).
Η δύναμη αυτή επιχειρεί στην περιοχή από τις αρχές Αυγούστου και θα πρέπει να αποχωρήσει από τα μέσα Νοεμβρίου.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 4 αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 έχουν ήδη φτάσει στην αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ 2 ακόμη στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H είχαν αναπτυχθεί στη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση στο Κατάρ.
Το B-52 είναι ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να μεταφέρει έως και 32 τόνους όπλα και έχει τυπική εμβέλεια μάχης περίπου 14.200 χιλιομέτρων χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό.
Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας του Πενταγώνου, στρατηγός Patrick Ryder, υποστήριξε ότι «εάν το Ιράν, οι εταίροι του ή οι πληρεξούσιοί του χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να στοχοποιήσουν αμερικανικό προσωπικό ή συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να υπερασπιστούν τους ανθρώπους μας».
Η ανάπτυξη των B-52 φαίνεται να αποτελεί ξεκάθαρη απειλή από τις ΗΠΑ για το Ιράν.
Από καιρό πιστεύεται ότι το Ισραήλ χρειάζεται τη βαριά δύναμη πυρός των στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ σε οποιοδήποτε χτύπημα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Επίθεση με drones από Ιράκ και Λίβανο κατά του Ισραήλ Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή αεροπορία ανακοίνωσε πως κατέρριψε νωρίτερα σήμερα το πρωί δύο drones που εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ και τον Λίβανο.
Όπως έγινε γνωστό, σήμανε συναγερμός στο βόρειο Ισραήλ και στις περιοχές της Masada, της Metula και του Kfar Giladi.
Επιπλέον, αναφέρθηκε πως δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν κατά της Haifa καθώς και ένα drone από τη Συρία καταρρίφθηκαν και αυτά χωρίς να αναφερθούν θύματα ή τραυματισμοί.
Η ιρακινή Ισλαμιστική Αντίσταση που υποστηρίζει το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτόξευσε τρία drones κατά της Haifa.
Βομβαρδισμοί IDF στη Συρία
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων στη Δαμασκό, πρωτεύουσα της Συρίας, πλήττοντας πολυάριθμες θέσεις στα νότια προάστια της πόλης.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.
Ο IDF υποστήριξε ότι στόχοι της επίθεσης ήταν εγκαταστάσεις της Hezbollah καθώς και το τοπικό παράρτημα της υπηρεσίας πληροφοριών.
Επιπλέον, ο IDF προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία, οι ισραηλινές δυνάμεις εξουδετέρωσαν τον επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών του Hezbollah στη Συρία, Mahmoud Mohammed Shaheen, ο οποίος «ηγήθηκε της ανάπτυξης και εγκατάστασης εξοπλισμού πληροφοριών και αεράμυνας σε συντονισμό με διάφορες μονάδες των φιλοϊρανικών δυνάμεων».
Διαλύουν τη Γάζα
Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει ισχυρές επιθέσεις στη Γάζα, πλήττοντας ακόμα και το νοσοκομείο Kamal Adwan με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί ασθενείς και προσωπικό.
Το νοσοκομείο Kamal Adwan είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε όλη τη βόρεια Γάζα, η οποία τελεί υπό την ασφυκτική πολιορκία του ισραηλινού στρατού στην προσπάθεια του να αποτρέψει οποιαδήποτε επιχείρηση ανασυγκρότησης της Hamas.
Κατά τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη βόρεια και κεντρική Γάζα, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι.
Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα είναι δραματική, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς τροφή, νερό και φάρμακα με τον ΟΗΕ να κατηγορεί το Ισραήλ ότι μειώνει διαρκώς την κίνηση των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει τη λειτουργία της UNRWA, η οποία θεωρείται η ραχοκοκαλιά της διεθνούς βοήθειας για τους Παλαιστίνιους.
Εκτιμάται πως αν τεθεί σε ισχύ αυτή η απόφαση, τότε «όλος ο παλαιστινιακός λαός θα οδηγούνταν στον θάνατο».
www.bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice