Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon κατασκεύασαν έναν δρομολογητή WiFi για να συνεργάζεται με το DensePose με σκοπό… να ανιχνεύει ανθρώπους και την κίνησή τους πίσω από έναν τοίχο.
Το DensePose, που δημιουργήθηκε από ερευνητές από το Λονδίνο και το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του Facebook, είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χαρτογραφεί κάθε pixel στην επιφάνεια ενός ανθρώπινου σώματος σε μια εικόνα. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τους μπορεί να αναγνωρίσει περισσότερα από δύο δωδεκάδες σημεία στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του κεφαλιού, του κορμού και των χεριών.
Αυτή η διαφανής τεχνολογία βασίζεται σε τρεις πομπούς και δέκτες WiFi για να χαρτογραφήσει τη φάση και το πλάτος των κεραιών. Κάτι τέτοιο του επιτρέπει να αναγνωρίσει την απόσταση και την κατεύθυνση ενός ανακλώμενου σήματος. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια τροφοδοτούνται στο σύστημα AI της ομάδας, το οποίο αναδομεί τη στάση και την κίνηση ενός ανθρώπου σε μια εικόνα που μοιάζει με ραντάρ. Αυτή η δυνατότητα λειτούργησε αβίαστα ακόμα κι αν υπήρχε ένας τοίχος μεταξύ των θεμάτων και των δρομολογητών.
Η τεχνική τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δρομολογητές WiFi για να δείτε μέσα από πολλά διαφορετικά εμπόδια όπως ξύλινους φράχτες, γυψοσανίδες και τοίχους από σκυρόδεμα. Σύμφωνα με την ομάδα, τα σήματα WiFi «μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα πανταχού παρόν υποκατάστατο» για τις κάμερες RGB. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα σπίτι για τον εντοπισμό και την επισήμανση ύποπτης συμπεριφοράς.
Η ομάδα πρόσθεσε, «Επιπλέον, προστατεύουν το απόρρητο των ατόμων και ο απαιτούμενος εξοπλισμός μπορεί να αγοραστεί σε λογική τιμή», έγραψαν. «Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα νοικοκυριά στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν ήδη WiFi στο σπίτι και αυτή η τεχνολογία μπορεί να κλιμακωθεί για να παρακολουθεί την ευημερία των ηλικιωμένων ή απλώς να εντοπίζει ύποπτες συμπεριφορές στο σπίτι».
Παρά τις δυνατότητές του, η ανάπτυξη ανθρώπινης ανίχνευσης με δυνατότητα WiFi εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο. Ο ορισμός της «ύποπτης συμπεριφοράς» παραμένει διφορούμενος και η ιδέα της διάχυτης επιτήρησης σε ιδιωτικούς χώρους είναι ανησυχητική.
AI turns wi-fi routers into "cameras" that see people through wallspic.twitter.com/tQdGbyoM5K
— Massimo (@Rainmaker1973) October 23, 2024
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice