Διαφημίσεις

Μερικά προεξέχουν από τον βράχο σαν ερπετά που κάνουν ηλιοθεραπεία. Άλλα μοιάζουν με αρχαίο επιτραπέζιο παιχνίδι και άλλα είναι απροσδιόριστα.

Σε μια έρημο του Κατάρ, ανάμεσα στους αμμόλοφους βρίσκεται το Al Jassasiya, ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος τέχνης βράχου της χώρας. Εδώ, πριν από αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μια ασβεστόλιθους ως καμβά στον οποίο σκάλιζαν σύμβολα, μοτίβα και αντικείμενα που παρατηρούσαν στο περιβάλλον τους.

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει περίπου 900 βραχογραφίες, ή «πετρογλυφικά», στο Al Jassasiya. Είναι ως επί το πλείστον αινιγματικά σύμβολα διατεταγμένα σε διάφορα σχέδια, συμπεριλαμβανομένων σειρών και ροζέτες, αλλά και εντυπωσιακές αναπαραστάσεις ιστιοφόρων πλοίων, που συνήθως φαίνονται από ψηλά αλλά, μεταξύ άλλων συμβόλων και πινακίδων.

«Παρόλο που η τέχνη του βράχου είναι συνηθισμένη στην Αραβική Χερσόνησο, μερικά από τα γλυπτά στην Al Jassasiya είναι μοναδικά και δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού», είπε στο CNN ο Ferhan Sakal, επικεφαλής ανασκαφών και διαχείρισης χώρου στα Μουσεία του Κατάρ, αναφερόμενος στα βραχογραφήματα των πλοίων, από ψηλά.

«Αυτά τα σκαλίσματα αντιπροσωπεύουν υψηλό βαθμό δημιουργικότητας και δεξιοτήτων παρατήρησης [από την πλευρά] των καλλιτεχνών που τα έφτιαξαν», είπε. «Επίσης [της] αφηρημένης σκέψης, καθώς δεν μπορούσαν να δουν το dhow (ένα παραδοσιακό πλοίο) από ψηλά».

Σύμβολα κυπέλου

Υπάρχουν περίπου 12 αξιοσημείωτες τοποθεσίες με πετρογλυφικά στο Κατάρ, που βρίσκονται κυρίως κατά μήκος των ακτών της χώρας – αν και μερικά σκαλίσματα μπορεί να τα δει κανείς στην καρδιά του Al Bidda Par της Ντόχα, με θέα στο Corniche, έναν δημοφιλή παραλιακό δρόμο.

Το Al Jassasiya, περίπου μια ώρα βόρεια της υπερσύγχρονης πρωτεύουσας του Κατάρ και κοντά στο παλιό λιμάνι Al Huwaila, ανακαλύφθηκε το 1957. Για πάνω από έξι εβδομάδες στα τέλη του 1973 και στις αρχές του 1974, μια ομάδα από τη Δανία με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Χόλγκερ Κάπελ και τον γιο του Χανς Ο Κάπελ διεξήγαγε μια μελέτη, στην οποί χαρτογράφησε όλα τα σύμβολα.

Από όλες τις μεμονωμένες φιγούρες και συνθέσεις, περισσότερο από το ένα τρίτο αποτελείται από σημάδια κυπέλλου σε διάφορες διαμορφώσεις, σχήματα και μεγέθη.

Το πιο σημαντικό μοτίβο περιλαμβάνει δύο παράλληλες σειρές από επτά τρύπες, που κάνουν μερικούς να πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν για να παίξουν mancala, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι δημοφιλές σε πολλά μέρη του κόσμου από την αρχαιότητα, στο οποίο δύο διαγωνιζόμενοι ρίχνουν μονούς και ζυγούς αριθμούς μικρών λίθων.

Άλλοι αμφισβήτησαν αυτή τη θεωρία, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ορισμένες από τις τρύπες στο Al Jassasiya είναι πολύ μικρές για να χωρέσουν κάποια από τις πέτρες, ενώ άλλες μπορούν να βρεθούν σε πλαγιές – μια μη πρακτική επιλογή.

Περαιτέρω προτάσεις περιλαμβάνουν τους σχηματισμούς κυπέλλου που χρησιμοποιούνται με κάποιο τρόπο για μαντεία. ή για τη διαλογή και αποθήκευση μαργαριταριών ή ως συστήματα για τον υπολογισμό του χρόνου και της παλίρροιας.

Πηγή: CNN,ert



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek