Διαφημίσεις

Σε νέα, πέραν των 18 μηνών αυτή τη φορά, παράταση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων (λογαριασμών κλπ) του τηλεοπτικού παραγωγού και παρουσιαστή Νικ. Κοκλώνη, προχώρησε μετά από πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων που επιβλέπουν την έρευνα, με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Το υπ΄αριθμόν 2634 βούλευμα του Συμβουλίου εκδόθηκε στις 13 Αυγούστου και παρατείνει τη δέσμευση των λογαριασμών του προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται, το δημόσιο συμφέρον ενόψει της έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργείται για τις εταιρίες του παραγωγού και παρουσιαστή.

Υπενθυμίζεται πως η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων αποφασίστηκε με διάταξη του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου ε.τ Χαρ. Βουρλιώτη, τον Φεβρουάριο του 2023. Το πόρισμα της Αρχής διέτασσε καταρχήν την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών κάνοντας λόγο για ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, γιαυτό ζητείτο από την εισαγγελία η διερεύνηση αδικημάτων όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και απάτη κατά του δημοσίου. Η ζημία δε υπολογιζόταν (κατ΄αρχήν) σε εκατομμύρια ευρώ και μιλούσε ακόμα και για “παράνομες δραστηριότητες αγνώστων προσώπων στο εξωτερικό”.

Αρνείται

Ο ίδιος ο ελεγχόμενος παραγωγός με ανακοίνωση που εξέδωσε τότε διέψευσε κάθε έκνομη δραστηριότητα και ανέφερε χαρακτηριστικά πως “δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο”. Πάντως από την αρχική δέσμευση εξαιρέθηκε λογαριασμός μισθοδοσίας ώστε να καταβάλλονται κανονικά τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του.

18 μήνες
Η έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά και ανατέθηκε στην οικονομική αστυνομία να συγκεντρώσει στοιχεία, προκειμένου να αποφασιστεί απο την οικονομική εισαγγελία για την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης ή την αρχειοθετησή της. Ομως μέχρι σήμερα, λόγω πολυπλοκότητας της υπόθεσης όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές δεν ολοκληρωθεί η έρευνα , παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει. Μάλιστα αυτό προκαλεί ένα επιπλέον νομικό πρόβλημα δεδομένου ότι το άρθρο 34 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως τροποποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019, θέτει ως ανώτατο όριο δέσμευσης λογαριασμών τους 9 συν 9 μήνες: “…έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν, με αιτιολογημένη διάταξη τους, σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων (κινητών και ακινήτων), προς τον σκοπό διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου, για χρονικό διάστημα μέχρι εννέα μηνών που μπορεί να παρατείνεται με βούλευμα του αρμοδίου συμβουλίου κατ’ ανώτατο όριο για άλλους εννέα μήνες, λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της διενεργούμενης, κατά τα ανωτέρω, προκαταρκτικής εξέτασης”.

Η διάταξη αυτή είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις , όμως ήρθε να επιβεβαιωθεί από την Κομισιόν η οποία τον Δεκέμβριο του 2022 συναίνεσε ουσιαστικά πως αυτό αποτελεί ευρωπαϊκό δεδομένο. Ετσι με βάση την νομοθεσία σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που συνδράμουν (όπως για παράδειγμα η οικονομική αστινομία κλπ) οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της υπόθεσης εντός των 18 μηνών, διαφορετικά οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα ακίνητα των κατηγορούμενων, αποδεσμεύονται, ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης.

Νομολογία

Ο αντίλογος δικαστικών πηγών είναι πως με βάσει νομολογιακά δεδομένα και σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου σε άλλη υπόθεση η δέσμευση για το ζήτημα της έρευνας ξεπλύματος μαύρου χρήματος μπορεί να ακολουθεί από τις διατάξεις του ΚΠΔ και με σχετική πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων να διαρκέσει έως και 5 χρόνια.

capital.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *