Είναι δύσκολο να είσαι ανώνυμος στο διαδίκτυο στην Κίνα. Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές πρέπει να επαληθεύουν τους χρήστες με τους αριθμούς τηλεφώνου τους, οι οποίοι συνδέονται με προσωπικούς αριθμούς αναγνώρισης που έχουν εκχωρηθεί σε όλους τους ενήλικες.
Τώρα θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολο σύμφωνα με μια πρόταση των ρυθμιστικών αρχών του Διαδικτύου της Κίνας: Η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει το έργο της επαλήθευσης από τις εταιρείες και να δώσει στους ανθρώπους μια ενιαία ταυτότητα για χρήση στο διαδίκτυο.
Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας λένε ότι η πρόταση αποσκοπεί στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και στην πρόληψη της διαδικτυακής απάτης.
Μια εθνική ταυτότητα Διαδικτύου θα μείωνε «την υπερβολική συλλογή και διατήρηση των προσωπικών πληροφοριών των πολιτών από πλατφόρμες διαδικτύου με βάση την εφαρμογή καταχώρισης πραγματικού ονόματος», ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές.
Η χρήση του συστήματος αναγνώρισης από ιστότοπους και εφαρμογές θα είναι εθελοντική, σύμφωνα με την πρόταση, η οποία είναι ανοιχτή για δημόσιο σχολιασμό μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Η κινεζική κυβέρνηση ασκεί εδώ και χρόνια αυστηρό έλεγχο στις πληροφορίες και παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά των ανθρώπων στο Διαδίκτυο. Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων της Κίνας, όπως ο ιστότοπος microblogging Weibo, η εφαρμογή lifestyle Xiaohongshu και η εφαρμογή σύντομων βίντεο Douyin, άρχισαν να εμφανίζουν τις τοποθεσίες των χρηστών στις αναρτήσεις τους.
Στο Weibo, η πρόταση έγινε δημοφιλές θέμα από τότε που κυκλοφόρησε την Παρασκευή. Πολλά σχόλια απηχούσαν τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών ότι πάρα πολλές διαφορετικές εφαρμογές είχαν πρόσβαση στα προσωπικά τους στοιχεία.
Ορισμένοι Κινέζοι νομικοί επιστήμονες είπαν ότι ένα σύστημα εθνικών αναγνωριστικών στο Διαδίκτυο κινδύνευε να δώσει στην κυβέρνηση υπερβολική εξουσία να παρακολουθεί τι κάνουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο.
Η προστασία των προσωπικών πληροφοριών είναι απλώς μια προσποίηση για να γίνει ο κοινωνικός έλεγχος ρουτίνας και τακτικός, προειδοποίησε η Lao Dongyan, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, σε μια ανάρτηση που είπε ότι έκτοτε καταργήθηκε. Η κ. Λάο συνέκρινε το σύστημα με την εφαρμογή κώδικα υγείας της κινεζικής κυβέρνησης που παρακολουθούσε τις κινήσεις των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Ένας άλλος καθηγητής νομικής, ο Shen Kui του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, είπε σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο ότι μια κεντρική ταυτότητα στο Διαδίκτυο θα έκανε τους ανθρώπους να φοβούνται τη χρήση του Διαδικτύου.
«Οι πιθανοί κίνδυνοι και οι βλάβες ενός ενοποιημένου «αναγνωριστικού διαδικτύου» και «άδειας διαδικτύου» είναι τεράστιοι», έγραψε.
Η δημοσίευση Η Κίνα θέλει να ξεκινήσει ένα εθνικό σύστημα αναγνώρισης διαδικτύου εμφανίστηκε πρώτα στους New York Times .
dnyuz.com
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice