Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

15:14 - 24/06/2024

Είναι έτοιμο να ανατιναχθεί το Όρος της Αγίας Ελένης; Το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο των ΗΠΑ «βρυχάται» 44 χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξή του

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Το Όρος της Αγίας Ελένης άρχισε να βρυχάται και πάλι πρόσφατα – περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά τη χειρότερη έκρηξη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2024, περίπου 350 σεισμοί έχουν καταγραφεί στο ηφαίστειο της πολιτείας της Ουάσινγκτον, ύψους 8.300 ποδιών, από το σεισμικό δίκτυο του Βορειοδυτικού Ειρηνικού.

Οι περισσότεροι από αυτούς – πάνω από το 95% – ήταν μικρότεροι από το μέγεθος 1,0 και είναι πολύ μικροί για να γίνουν αισθητοί στην επιφάνεια.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε πρόσφατα αισθητός στο ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ουάσινγκτον, περίπου 50 μίλια βορειοανατολικά του Πόρτλαντ του Όρεγκον, ήταν μεγέθους 2,0 βαθμών στις 31 Μαΐου 2024.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι σεισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλλη μια μαζική έκρηξη που θυμίζει την έκρηξη της δεκαετίας του 1980, η οποία άφησε πίσω της 57 νεκρούς και άλλαξε μόνιμα το οικοσύστημα της περιοχής.

Στις αρχές Ιουνίου, ο αριθμός των σεισμών που καταγράφονταν ανά εβδομάδα έφτασε στο μέγιστο των 38 συμβάντων ανά εβδομάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους συνέβαιναν περίπου 4,6 μίλια κάτω από το δάπεδο του κρατήρα.

Εξειδικευμένος εξοπλισμός εντόπισε ότι το μάγμα ρέει μέσα από θαλάμους βαθιά στο υπέδαφος, προκαλώντας την επαναφόρτιση του ηφαιστείου. Αυτή η δραστηριότητας έρχεται μετά την αύξηση των σεισμών που καταγράφηκε επίσης το 2023.

«Οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στους ρυθμούς σεισμών είναι συνηθισμένες στο όρος της Αγίας Ελένης και θεωρούνται μέρος της σεισμικότητας υποβάθρου», ανέφεραν οι ειδικοί του Παρατηρητηρίου Ηφαιστείων David A. Johnston Cascades σε δήλωσή τους αυτή την εβδομάδα. «Οι δύο τελευταίες περίοδοι αυξημένης σεισμικότητας (το 2023 και το 2024) αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αύξηση του ρυθμού σεισμών από τότε που έληξε η τελευταία έκρηξη το 2008».

Ωστόσο, παρόμοιες ακολουθίες που περιλάμβαναν ακόμη περισσότερους σεισμούς ξέσπασαν το 1988 έως το 1992, το 1995 έως το 1996 και το 1997 έως το 1999. Καμία από αυτές δεν προκάλεσε άμεσα έκρηξη.

Οι σεισμοί πιστεύεται ότι προκαλούνται από την πίεση του συστήματος μεταφοράς μάγματος, η οποία με τη σειρά της πυροδοτείται από την άφιξη πρόσθετου μάγματος, μια διαδικασία που ονομάζεται επαναφόρτιση.

Το μάγμα αναβλύζει σταδιακά μέσα από τον κατώτερο φλοιό και συσσωρεύεται σε μια δεξαμενή περίπου 2,5 έως έξι μίλια κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Τα γεγονότα “επαναφόρτισης” ξεσπούν όταν το μάγμα εισέρχεται σε αυτή τη δεξαμενή, προκαλώντας σεισμούς.

«Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε άλλες παραμέτρους παρακολούθησης (παραμόρφωση του εδάφους, ηφαιστειακές εκπομπές αερίων ή θερμικές εκπομπές) και καμία αλλαγή στους κινδύνους στο Όρος της Αγίας Ελένης ως αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας», κατέληξε το Παρατηρητήριο.

Όρος της Αγίας Ελένης: Η καταστροφική  ηφαιστειακή έκρηξη του 1980

Το 1980 καταγράφηκαν μικροί σεισμοί στην περιοχή λίγο πριν από τη φονική έκρηξη.

Στις 18 Μαΐου 1980, οι κάτοικοι κατέκλυσαν την περιοχή καθώς κάθονταν σε ανοιχτά χωράφια και στέγες, καθώς εξαπλώνονταν οι φήμες για ηφαιστειακή έκρηξη. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περίμεναν επί δύο μήνες για να δουν τι θα συνέβαινε στη συνέχεια.

Όμως εκείνο το πρωί, στις 8.32 π.μ., τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν θανατηφόρα, καθώς σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5 βαθμών, με αποτέλεσμα το ηφαίστειο να εκραγεί.

Όσοι βρίσκονταν στην περιοχή δεν είχαν πουθενά να καλυφθούν.

Το ηφαίστειο εξερράγη πλευρικά και έστειλε μια τεράστια κατολίσθηση από ένα υπερθερμασμένο μείγμα τέφρας, θραυσμάτων βράχων και αερίων να ρέει προς τα κάτω. Η τέφρα και το αέριο στη συνέχεια ανυψώθηκαν και μπλόκαραν τον ήλιο, μετατρέποντας τον ουρανό σε εντελώς σκοτεινό.

Η Venus Dergan δήλωσε στο Portland Monthly ότι αυτή και ο φίλος της, Roald Reitan, έκαναν κάμπινγκ στη νότια διακλάδωση του ποταμού Toutle, μόλις 30 μίλια από το ηφαίστειο. Ξύπνησαν από ένα συναγερμό που έβγαλε η γειτονική πόλη Toutle και είπαν ότι δεν άκουσαν την έκρηξη, αλλά είδαν νερό να ορμάει προς το μέρος τους.

«Ήμασταν τυχεροί που βγήκαμε από τη σκηνή όταν βγήκαμε. Πιθανότατα δεν θα μας έβρισκαν ποτέ. Θα είχαμε θαφτεί ζωντανοί» ανέφερε η Dergan.

Οι καταστροφικές λασπορροές, γνωστές και ως λαχάρ, παρέσυραν σπίτια και φορτηγά, καθώς οι αξιωματούχοι έκλεισαν γέφυρες και σταμάτησαν τις εργασίες των σιδηροδρομικών γραμμών.

Τα περισσότερα από τα συντρίμμια από το σεισμικό γεγονός στράφηκαν προς τα δυτικά, κάτω από τον ποταμό North Fork Toutle και σχημάτισαν ένα λόφο απόθεσης. Ο συνολικός όγκος της χιονοστιβάδας ισοδυναμούσε με μέτρηση 1 εκατομμυρίου πισινών ολυμπιακών διαστάσεων.

Τα δέντρα επίσης παρασύρθηκαν στο έδαφος ή κάηκαν από τη βάναυσα καυτή λάβα, αφήνοντας το άλλοτε πυκνό δάσος σχεδόν άδειο.

Η ηφαιστειακή τέφρα έπεσε σαν χιόνι σε όλη την Ουάσινγκτον, το Αϊντάχο και τη δυτική Μοντάνα. Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν αυτοκινητόδρομους για εβδομάδες και οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περισσότερες από 1.000 πτήσεις.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την καταστροφή, εκτιμάται ότι 540 εκατομμύρια τόνοι τέφρας παρασύρθηκαν από τη δομή και εγκαταστάθηκαν σε συνολικά επτά πολιτείες.

Η επόμενη ημέρα μετά την καταστροφική έκρηξη

Τα επακόλουθα προσέλκυσαν επίσης ερευνητές από όλο τον κόσμο, καθώς άρχισαν να μελετούν τις επιπτώσεις της τέφρας και να αναζητούν τρόπους για τον καθαρισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, των δρόμων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.

Η ίδια η τέφρα άφησε μόνιμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη, ζωική και φυτική ζωή. Όταν η ηφαιστειακή τέφρα διασκορπίζεται μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και οφθαλμικά προβλήματα, μαζί με ερεθισμό του δέρματος.

Τα τοξικά αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το φθόριο που συνήθως βρίσκονται στην τέφρα επηρέασαν άμεσα τις καλλιέργειες, τα ζώα και προκάλεσαν ανθρώπινες ασθένειες.

Η καταστροφική έκρηξη προκάλεσε επίσης την εισχώρηση μεγάλων ποσοτήτων λάσπης, νερού και θραυσμάτων στις όχθες και την πλημμύρα χαμηλών κοιλάδων. Τα βραχώδη ιζήματα έφραξαν τα κανάλια των ποταμών Toutle, Cowlitz και Columbia.

Μέχρι σήμερα, τα ποτάμια αυτά συνεχίζουν να μεταφέρουν αυτά τα ιζήματα δέκα φορές περισσότερο από ό,τι πριν από την έκρηξη του 1980, ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η φυσική καταστροφή σκότωσε χιλιάδες ζώα και προκάλεσε ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο φωτογράφος Ρόμπερτ Λάντσμπουργκ

Ένας από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν ο Ρόμπερτ Λάντσμπουργκ, ένας 48χρονος φωτογράφος που βρισκόταν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την κορυφή. Ο γεννημένος στο Σιάτλ άνδρας αφιερώθηκε στην τέχνη του μέχρι και τη στιγμή που πέθανε, καθώς γνώριζε ότι δεν υπήρχε διέξοδος από το καταστροφικό γεγονός.

Αντί να προσπαθήσει να ξεφύγει, συνέχισε να φωτογραφίζει και φρόντισε να προστατεύσει τη φωτογραφική μηχανή και το φιλμ του από την καυτή λάβα και τη στάχτη που τον καταβρόχθιζε.

Η κάμερα του Ρόμπερτ Λάντσμπουργκ

Οι φωτογραφίες που τράβηξε στις τελευταίες του στιγμές δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Ιανουαρίου 1981 του National Geographic και εξακολουθούν να θαυμάζονται μέχρι σήμερα.

Οι φωτογραφίες του Ρόμπερτ Λάντσμπουργκ

 

Μια άλλη έκρηξη ηφαιστείου στο όρος της Αγία Ελένης έλαβε χώρα από το 2004 έως το 2008 και επέτρεψε στους επιστήμονες να διερευνήσουν πώς ακριβώς λειτουργεί. Τους επέτρεψε επίσης να προωθήσουν τα συστήματα παρακολούθησης που ανιχνεύουν πότε θα μπορούσε να λάβει χώρα η επόμενη έκρηξη.

Την εποχή της έκρηξης του 1980 υπήρχε μόνο ένα σύστημα παρακολούθησης, ενώ σήμερα υπάρχουν 20.

foxreport.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*