Διαφημίσεις

Σε συνέντευξή του στο κινεζικό μέσο ενημέρωσης Guancha, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim αποκάλυψε ότι η χώρα του ετοιμάζεται να ενταχθεί στη συμμαχία των αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Πέρυσι, οι BRICS αποφάσισαν να διευρύνουν τις τάξεις των μελών τους για να αμφισβητήσουν την τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία της Δύσης, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν υπερχειλίζοντα βόθρο βρωμιάς και διαφθοράς. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) εντάσσονται στις BRICS, όπως και η Μαλαισία – και περίπου 40 ακόμη χώρες θέλουν να ενταχθούν επίσης.

“Πήραμε μια απόφαση”, δήλωσε ο Anwar. “Θα θέσουμε σύντομα τις επίσημες διαδικασίες … απλά περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής”.

Τα σχόλια του Anwar έγιναν λίγο πριν από την τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μαλαισίας και Κίνας.

Το Reuters έλαβε επιβεβαίωση ως προς τη γνησιότητα των σχεδίων της Μαλαισίας να ενταχθεί στις BRICS μέσω εκπροσώπου του γραφείου του Ανουάρ, ο οποίος δεν παρείχε πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης της χώρας.

Η στρατηγική γεωγραφία είναι επωφελής για τους Μαλαισιανούς και τις BRICS

Αποδεικνύεται ότι η Μαλαισία είναι μια ζωτικής σημασίας χώρα στο παγκόσμιο σχήμα των πραγμάτων που αφορούν το εμπόριο. Ελέγχει πάνω από το 25% του παγκόσμιου εμπορίου μέσω της θαλάσσιας οδού μέσω του Στενού της Μάλακα (SoM).

Για να το θέσουμε διαφορετικά, το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου μέσω της θαλάσσιας οδού διέρχεται από το Στενό της Μάλακα, το οποίο ελέγχεται από τη Μαλαισία.

Η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ινδονησία συνορεύουν από κοινού με το Στενό, μια από τις σημαντικότερες πτυχές του οποίου είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις ταχύτερες οδούς που συνδέουν τον Ινδικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

“Αυτό καθιστά τα Στενά ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Κίνα στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου”, εξηγεί το Cimsec.org. “Σύμφωνα με μια έκθεση του 2016 του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, περίπου 874 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές από την ηπειρωτική Κίνα πέρασαν από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ένα υδάτινο σώμα που συνδέεται με τον Ινδικό Ωκεανό κυρίως μέσω του SoM”.

“Αυτό επισκιάζει το ίδιο ποσό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ανερχόταν σε 83 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλα αυτά, εξέχοντες σύμμαχοι των ΗΠΑ είχαν επίσης υψηλές αξίες εξαγωγών, όπως η Νότια Κορέα (249 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ιαπωνία (141 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Γερμανία (117 δισεκατομμύρια δολάρια). Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα περάσουν όλες οι εξαγωγές που αποστέλλονται μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας από το SoM. Λόγω της σπουδαιότητάς της, η SoM έχει γίνει πηγή διαμάχης όχι μόνο υπό το πρίσμα της οικονομίας, αλλά και της ασφάλειας”.

Η μία μετά την άλλη, οι παραγωγικές χώρες του κόσμου προσχωρούν στις BRICS, ενώ η ως επί το πλείστον μη παραγωγική, υπερβολικά επιεικής, διεφθαρμένη Δύση χάνει την κυρίαρχη θέση της με αυξανόμενη ταχύτητα. Ποια θα είναι η σταγόνα που τελικά θα ξεχειλίσει το ποτήρι;

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr. Mohd Afzanizam Abdul Rashid λέει ότι τα οφέλη για τον μαλαισιανό λαό από την ένταξη της χώρας του στις BRICS θα είναι τεράστια.

“Θα απομονώσει αποτελεσματικά τη χώρα και την περιοχή από τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τη νομισματική αστάθεια, βελτιώνοντας ενδεχομένως την προβλεψιμότητα στην αγορά συναλλάγματος και μειώνοντας το κόστος συναλλαγών για τους εξαγωγείς και τους εισαγωγείς”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Ταϊλάνδη είναι μια άλλη κοντινή χώρα που θέλει επίσης να ενταχθεί στις BRICS, αναγνωρίζοντας ότι η ελεγχόμενη από τη Δύση παγκόσμια τάξη πραγμάτων καταρρέει.

“Η ένταξη στις BRICS θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να ευθυγραμμίσουν τις θέσεις τους σε θέματα όπως η ανάπτυξη των υποδομών (ακολουθώντας το μοντέλο της πρωτοβουλίας Belt and Road), οι οικονομικές πολιτικές καθώς και οι πολιτικές για το κλίμα”, λέει ο Mohd Sedek Jantan, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης της Asian Financial Cooperation Association.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek