11:35 - 11/05/2024

Η ηλιακή καταιγίδα φέρνει «εκπληκτικό» Βόρειο Σέλας στον ουρανό του Ηνωμένου Βασιλείου

Διαφημίσεις

Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα οδήγησε σε μια εκπληκτική και σπάνια εμφάνιση του Βόρειου Σέλαος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, με τους παρατηρητές να μοιράζονται εικόνες από τον εκθαμβωτικό νυχτερινό ουρανό την Παρασκευή.

Το Βόρειο Σέλας, γνωστό και ως Aurora Borealis, μπορούσε να εντοπιστεί στο Whitley Bay στη βορειοανατολική ακτή, στο Essex, στο Cambridgeshire, στο Λίβερπουλ, στο Kent, στο Norfolk, με θεάσεις μέχρι το Sussex νότια.

Οι άνθρωποι ανέφεραν επίσης ότι έπιασαν το θέαμα στην κεντρική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Γερμανία, μετά από μια σοβαρή ηλιακή καταιγίδα που έπληξε την ατμόσφαιρα της Γης την Παρασκευή.

Το ουράνιο θέαμα της Παρασκευής ήταν πιο έντονο λόγω μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας κατηγορίας 5 «ακραίας», σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Το Βόρειο Σέλας είναι ζωντανές κουρτίνες φωτός που παρατηρούνται στον νυχτερινό ουρανό και κυμαίνονται από πράσινο έως ροζ και κατακόκκινο. Προκαλούνται από φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο που αλληλεπιδρούν με τα αέρια της γήινης ατμόσφαιρας.

Οι πιο θεαματικές εμφανίσεις συμβαίνουν όταν ο ήλιος απελευθερώνει μεγάλα νέφη σωματιδίων που ονομάζονται «στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας [CMEs]».

«Η δραστηριότητα του Σέλαος μπορεί να παραμείνει ενισχυμένη μετά από αυτό, δεδομένου του ενδεχόμενου για περαιτέρω κατευθυνόμενες από τη Γη CMEs τις επόμενες ημέρες», σημείωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τέτοιες γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι το ισχυρότερο επίπεδο που έχει πλήξει τη Γη, επηρεάζοντας δυνητικά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις επικοινωνίες και το GPS.

Η τελευταία φορά που μια ηλιακή καταιγίδα έπληξε τη Γη ήταν τον Οκτώβριο του 2003, όταν προκάλεσε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία.

«Νιώθω σαν να έχω μια θρησκευτική εμπειρία – ή μια απαγωγή από εξωγήινους. Δεν είμαι σίγουρος για το ποιο από τα δύο”, έγραψε ο καθηγητής φυσικών επιστημών από την Αγγλία, David Boyce, στο X.

«Ήταν απολύτως εκπληκτικό να το βλέπεις», δήλωσε η Kathleen Cunnea από το Essex.

Ένας άλλος χρήστης έγραψε στο X: «Απίστευτο, δεν υπάρχουν λόγια».

Παρατηρήσεις αναφέρθηκαν και στην Ιρλανδία, με την μετεωρολογική υπηρεσία Met Eireann να δημοσιεύει εικόνες των φώτων πάνω από το Δουβλίνο και πάνω από το αεροδρόμιο του Shannon στην κομητεία Clare.

Στις ΗΠΑ, το σέλας φαινόταν μέχρι την Αλαμπάμα και τη νότια Καλιφόρνια.

Αρκετοί παρατηρητές του ουρανού στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις εικόνες τους από τον εκθαμβωτικό ουρανό.

Το φαινόμενο του διαστημικού καιρού οφείλεται σε τουλάχιστον τέσσερις στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME), οι οποίες είναι μεγάλες ποσότητες πλάσματος και μαγνητικής ροής που εκπέμπονται από τον Ήλιο.

Τα σέλας εμφανίζονται όταν αυτά τα φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο αλληλεπιδρούν με τα αέρια της γήινης ατμόσφαιρας καθώς ταξιδεύουν κατά μήκος του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη.

Όταν η ένταση της εκπομπής από τον Ήλιο είναι ισχυρότερη, η εμφάνιση μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερη περιοχή, εκτεινόμενη νοτιότερα.

Άνθρωποι σταματούν κατά μήκος ενός επαρχιακού δρόμου κοντά στο Λονδίνο του Οντάριο για να παρακολουθήσουν το Βόρειο Σέλας ή aurora borealis κατά τη διάρκεια μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας στις 10 Μαΐου 2024 (AFP via Getty Images)

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο κοντά στους μαγνητικούς πόλους της Γης. Στο βόρειο ημισφαίριο, το σέλας παρατηρείται συνήθως μεταξύ των γεωγραφικών πλατών 60 και 75 μοιρών.

Ο Ήλιος βρίσκεται επί του παρόντος στο αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου του, γνωστού ως Ηλιακό Μέγιστο, όταν ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων και η ένταση της ηλιακής δραστηριότητας αναμένεται να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι ηλιακές καταιγίδες είναι πιθανό να προκαλέσουν περισσότερα σέλας στο μέλλον.

«Αυτή η ηλιακή καταιγίδα δεν απογοήτευσε, και μπορεί να μην έχει ακόμη τελειώσει. Παρόλο που αυτή μπορεί να είναι η ισχυρότερη από αυτές, υπάρχουν ακόμη άλλες καταιγίδες που βρίσκονται στο δρόμο τους προς τη Γη”, ανέφερε η φυσικός διαστημικού καιρού Tamitha Skov στο X.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*