Διαφημίσεις

Σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει ότι η Έκτη Ήπειρος είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή στον πλανήτη. Μόνο στη Δυτική Ανταρκτική, κάτω από το πάχος του πάγου

κρύβονται… 138 ηφαίστεια! Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι 91 από αυτά βρέθηκαν μόλις το 2017. Αυτό σημαίνει ότι, πιθανότατα, θα βρεθούν περισσότερα.
Φυσικά, τίθεται το ερώτημα: θα εκραγούν αυτά τα ηφαίστεια και πότε; Οι γεωλόγοι λένε ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο. Από τη μία, τα ηφαίστεια θεωρούνται νέα και επιρρεπή σε εκρήξεις. Από την άλλη, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν ποιοι από αυτούς είναι ενεργοί αυτήν τη στιγμή.

ΝΟΥΜΕΡΟ 1
Επί του παρόντος, μόνο δύο ηφαίστεια έχουν παρατηρηθεί στην Ανταρκτική, τα οποία σίγουρα μπορούν να ταξινομηθούν ως ενεργά. Το πρώτο είναι το Deception Island, το οποίο βρίσκεται στο αρχιπέλαγος South Shetland. Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, από τις αρχές του 19ου αιώνα, εκρήξεις έχουν συμβεί εκεί πάνω από δώδεκα φορές, η πιο πρόσφατη μεταξύ 1967-70. Επιπλέον, η τελευταία σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε πριν από 10 χρόνια, το 2014–2015.

Το Deception Island είναι μοναδικό με τον δικό του τρόπο, καθώς είναι το μόνο σημείο στον πλανήτη όπου τα πλοία μπορούν να εισέλθουν στην ίδια την καρδιά ενός ενεργού ηφαιστείου. Ταυτόχρονα, η προβλήτα του νησιού θεωρείται η ασφαλέστερη για τα πλοία στην Ανταρκτική, αφού δεν υπάρχουν μεγάλα παγόβουνα εκεί.

Τώρα υπάρχουν αρκετοί περαιτέρω ερευνητικοί σταθμοί για την εξαπάτηση. Γιατί τα επόμενα; Επειδή κατά τη διάρκεια εκρήξεων καταστράφηκαν περισσότερες από μία φορές. Τώρα, ευτυχώς, το Deception έχει πράσινο καθεστώς, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητικοί σταθμοί δεν θα χρειαστεί να εκκενωθούν στο εγγύς μέλλον.

ΝΟΥΜΕΡΟ 2
Το δεύτερο ενεργό ηφαίστειο είναι το Έρεβος στο νησί Ρος. Παρεμπιπτόντως, είναι το νοτιότερο που λειτουργεί στον κόσμο. Εκτός από το Έρεβος, υπάρχουν αρκετά άλλα ηφαίστεια στο νησί που σήμερα θεωρούνται εξαφανισμένα.

Αλλά το Erebus λειτουργεί πραγματικά. Βρίσκεται στη συμβολή των ρηγμάτων στον φλοιό της γης, το ηφαίστειο σήμερα είναι ένα από τα πιο ενεργά στη Γη. Ξύπνησε το 1972 και τώρα όχι μόνο εκρήγνυται, αλλά και από καιρό σε καιρό παράγει ισχυρές εκπομπές αερίων σε βάθος, ιδιαίτερα μεθανίου και υδρογόνου. Στήλες αερίων φτάνουν στη στρατόσφαιρα, καταστρέφοντας το στρώμα του όζοντος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το πιο λεπτό στον πλανήτη στο νησί Ross.

Επίσης, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι, πιθανότατα, η άσχημη αναπνοή του ηφαιστείου συνέβαλε στο γεγονός ότι η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική αυξήθηκε σε 25 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Παρεμπιπτόντως, το Έρεβος, εκτός από όλα, θεωρείται το πολυτιμότερο ηφαίστειο στον πλανήτη. Τα προαναφερθέντα αέρια είναι κορεσμένα με νανοσωματίδια μεταλλικού χρυσού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Erebus διώχνει καθημερινά περίπου 80 γραμμάρια πολύτιμου μετάλλου. Κοστίζει περίπου $6.000. Πόσο σπάταλο, όμως! Παρεμπιπτόντως, η χρυσή γύρη εξαπλώνεται σε ακτίνα έως και 1000 km. Σε αυτή την απόσταση το ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Το Έρεβος είναι επίσης διάσημο για το γεγονός ότι μια λίμνη λάβας πιτσιλίζει σε έναν από τους κρατήρες του. Δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια και αρνείται πεισματικά να παγώσει.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ας επιστρέψουμε όμως στην Ανταρκτική. Αν και υπάρχουν μόνο δύο ενεργά ηφαίστεια εκεί, υπάρχουν ορατές και αόρατες ατμίδες στην παγωμένη ήπειρο. Αυτό είναι το όνομα που δίνεται στις ηφαιστειακές οπές που εκπέμπουν περιοδικά ατμούς και αέρια στον αέρα. Ως εκ τούτου, στην Ανταρκτική μπορείτε συχνά να δείτε σωλήνες σε σχήμα κώνου τόσο ψηλοί όσο ένα διώροφο ή τριώροφο κτίριο. Πρόκειται για πύργους φούμαρου που σχηματίστηκαν από λιωμένο και παγωμένο πάγο.

Αν και οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς τα ηφαίστεια της Ανταρκτικής με όργανα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς πότε ένα από αυτά μπορεί να εκραγεί στη συνέχεια. Το γεγονός είναι ότι οι ερευνητές έχουν καθιερώσει συνεχή παρακολούθηση μόνο δύο αντικειμένων: του όρους Έρεβος και του νησιού της εξαπάτησης. Αλλά ακόμα κι έτσι, οι παρατηρήσεις είναι απλώς σεισμόμετρα που καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Για να απαντηθεί το ερώτημα «θα εκραγεί η Ανταρκτική ή όχι;», είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα μεγάλο δίκτυο οργάνων παρακολούθησης στην Έκτη Ήπειρο και να αυξηθεί σημαντικά το προσωπικό των ερευνητών.

Επιπλέον, θα απαιτηθούν σημαντικές οικονομικές επενδύσεις, αφού η μελέτη της Ανταρκτικής συνεπάγεται, πρώτα απ’ όλα, τεράστιο κόστος logistics.
Επίσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μαζική παραγωγή συσκευών ικανών να αντέξουν τις απίστευτα σκληρές συνθήκες της Ανταρκτικής και τις πολικές νύχτες που διαρκούν έξι μήνες.

Πολλοί επιστήμονες του κλίματος είναι βέβαιοι ότι είναι απαραίτητο να δαπανηθούν χρήματα για την έρευνα. Το κόστος μπορεί να είναι αμελητέο σε σύγκριση με την πιθανότητα να χαθεί η έναρξη της Αποκάλυψης της Ανταρκτικής.

Δεδομένου ότι τα ηφαίστεια είναι νεαρά, μπορεί κάλλιστα να εκραγούν κάτω από πάγο. Οι πάγοι θα λιώσουν γρήγορα, κάτι που θα προκαλέσει καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Επί του παρόντος, οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν με ρυθμό 40 cm ετησίως. Εάν επιταχύνετε σε ένα ή δύο μέτρα, τότε η διαδικασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμη. Εάν το 70% των πάγων στην Έκτη Ήπειρο λιώσει, ο ωκεανός θα ανέβει 40 μέτρα. Επιπλέον, περίπου το 55% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη ζει κατά μήκος των ακτών της θάλασσας.

Και ένα ακόμη ανησυχητικό γεγονός: οι πάγοι λιώνουν πιο έντονα στα δυτικά της Ανταρκτικής, όπου είναι συγκεντρωμένα δεκάδες ηφαίστεια. Μήπως λοιπόν τώρα ξεσπούν;

corfiatiko.blogspot.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Πότε θα εκραγεί η Ανταρκτική;”
  1. Εξαρταται με το που βρισκεται Ανταρκτιη αν ειναι αληθεια στην μεση ή γυρω γυρω ή στην μεση ανταρκτικη και γυρω γυρω οι παγοι και η γη στην μεση.
    Πλανητης ναι αλλα οχι σφαιρικος κυκλικος ισως καποια στιγμη θα τελειωσει ο κοσμος μπορει και οχι θα εξαρτηθει το ολο απο το πως θα κινηθει ο χρονος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek