09:15 - 21/03/2024

Ο Ατλαντικός Ωκεανός θα μπορούσε να καταβροχθιστεί από ένα τρομακτικό “Δαχτυλίδι της Φωτιάς”, λένε οι επιστήμονες, καθώς ανακάλυψαν μια “κοιμώμενη” ζώνη υποβύθισης κάτω από το Στενό του Γιβραλτάρ.

Διαφημίσεις

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένα αιώνιο χαρακτηριστικό της Γης, ο Ατλαντικός Ωκεανός θα μπορούσε να καταβροχθιστεί από μια τεράστια ζώνη καταβύθισης, που ονομάστηκε “Δακτύλιος της Φωτιάς”, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες στην Πορτογαλία λένε ότι αυτή η ζώνη υποβύθισης βρίσκεται σήμερα κάτω από το στενό του Γιβραλτάρ, το στενό υδάτινο χάσμα μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου.

Όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να μεγαλώσει και να επεκταθεί δυτικά στον Ατλαντικό και τελικά να γίνει υπεύθυνη για το “κλείσιμο” ή τη συρρίκνωση της ωκεάνιας λεκάνης.

Αυτό θα συμβεί “σύντομα” με γεωλογικούς όρους – σε περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια – σε μια εποχή που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι ακόμα ζωντανοί στον πλανήτη.

Οι ζώνες υποβύθισης είναι θέσεις στη Γη όπου η μία τεκτονική πλάκα βυθίζεται κάτω από την άλλη και είναι γνωστές για την ισχυρή σεισμική δραστηριότητα.

Είναι γνωστό ότι η λιθόσφαιρα της Γης (το βραχώδες, εξωτερικό της κέλυφος) αποτελείται από περίπου 15 τεκτονικές πλάκες, η καθεμία με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Ισχυρή σεισμική δραστηριότητα μπορεί να ανιχνευθεί κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών, όπου οι πλάκες τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό το διάγραμμα δείχνει τα όρια των τεκτονικών πλακών με τον νεοσχηματισμένο φλοιό με κόκκινο χρώμα

Ο Πορθμός του Γιβραλτάρ βρίσκεται μεταξύ των χωρών της Ισπανίας (βόρεια) και του Μαρόκου (νότια). Σε αυτό το στενό των 10 μιλίων που χωρίζει τις δύο χώρες (καθώς και την Ευρώπη και την Αφρική) συγκρούονται δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες (η Ευρασιατική πλάκα και η Αφρικανική πλάκα).

Επικεφαλής της νέας μελέτης είναι ο João Duarte, καθηγητής τεκτονικής στη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας στην Πορτογαλία.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του προειδοποιούν ότι ολόκληροι ωκεανοί μπορεί να κλείσουν αν σχηματιστούν νέες “ζώνες υποβύθισης” – και αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει με τον Ατλαντικό.

‘Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι ο Ατλαντικός αρχίζει να κλείνει’, δήλωσε ο καθηγητής Duarte στη MailOnline.

‘Οι ζώνες υποβύθισης είναι αυτές που προκαλούν το κλείσιμο των ωκεανών, τραβώντας τον ωκεάνιο πυθμένα τους πίσω στον μανδύα, φέρνοντας τις ηπείρους κοντά’.

Στο Στενό του Γιβραλτάρ, μήκους 10 μιλίων, που χωρίζει την Ισπανία και το Μαρόκο (καθώς και την Ευρώπη και την Αφρική), συναντώνται δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες – η Ευρασιατική πλάκα και η Αφρικανική πλάκα.

Σε αυτή τη ζώνη καταβύθισης, η Αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική πλάκα, με αποτέλεσμα τη σεισμική δραστηριότητα και τον κίνδυνο σεισμών.

Επί του παρόντος, η ζώνη καταβύθισης κάτω από το στενό του Γιβραλτάρ “κοιμάται”, πράγμα που σημαίνει ότι η ταχύτητα με την οποία η πλάκα ολισθαίνει προς τα κάτω στον μανδύα της Γης είναι “πολύ πολύ αργή”.

dailymail.co.uk



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. Όταν ήμουν μικρός, άκουσα το δάσκαλο μου που είπε ότι σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος θα γίνει κόκκινος γίγαντας και θα μας καταπιεί…
    Κόντεψα να βάλω τα κλάματα…
    Τώρα σκέφτομαι πως θα την βγάλω ως αύριο.

  2. Εδω ειναι ενας κοσμος πλανητης ισως να ειναι ο γαλαξιας αυτα που λενε ειναι ενα ψεμα της τεχνητης νοημοσυνης του υπαρχοντος κοσμου.
    Ο κοσμος θα τελειωσει ετσι πρεπει να γινει και θα δημιουργηθει απο την αρχη.
    Ο σκοπος ηταν μετα το τελος του χρονου να γιει επαννεκινηση ενεργιας και αρχη του κυκλου χωρις να κουνηθει πετρα.
    Οι της Ελιτ δεν βαζουν μυαλο και οι παντογνωστες γιουτουμπερς που υποτιθεται βοηθανε αλλα παραμυθιαζουν χωρις να ξερουν βοηθανε επισης την ελιτ… Δεν υπαρχει μελλον εδω…

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*