20:10 - 10/03/2024

Θανάσιμη συνταγή: Το αγχολυτικό φάρμακο που ονομάζεται πρεγκαμπαλίνη συνδέεται με περισσότερους από 3.400 θανάτους από υπερβολική δόση στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 5 χρόνια

Διαφημίσεις

Ένα ευρέως συνταγογραφούμενο αγχολυτικό φάρμακο στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέθηκε με περισσότερους από 3.400 θανάτους από υπερβολική δόση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το εν λόγω φάρμακο είναι η πρεγκαμπαλίνη, γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες Alzain, Axalid και Lyrica και εισήχθη στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου το 2004 από την Pfizer.

Το φάρμακο χρησιμεύει ως αντισπασμωδικό για την επιληψία, ως παυσίπονο και ως φάρμακο για το άγχος και την κατάθλιψη. Όμως το φάρμακο έγινε δίκοπο μαχαίρι, καθώς έκανε τον εθισμό και τα ποσοστά θνησιμότητας για όσους το έπαιρναν αυξήθηκαν κατακόρυφα. (Σχετικά: Η θεραπεία με φάρμακα για την επιληψία φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε ασθενείς ηλικίας 15 έως 24 ετών).

Το 2022, η πρεγκαμπαλίνη συνταγογραφήθηκε σε πάνω από 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο ως υποτιθέμενη ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα οπιοειδή. Οι ασθενείς αυτοί ανέφεραν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα συμπτώματά τους, αλλά η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το εθιστικό δυναμικό της συνέβαλε στην ευρεία εξάρτηση.

Η πρεγκαμπαλίνη, όταν συνδυάζεται με αλκοόλ και εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή SSRI, καθώς και με οπιοειδή και βενζοδιαζεπίνες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές αναπνευστικές και καρδιακές επιπλοκές και μερικές φορές να οδηγήσει σε θανάτους.

Για παράδειγμα, τα ποσοστά συνταγογράφησης της πρεγκαμπαλίνης και άλλων παρόμοιων αντικαταθλιπτικών αυξάνονται στις φτωχότερες κοινότητες λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε θεραπευτικές λύσεις. Οι υποβαθμισμένες περιοχές, όπου το άγχος και ο χρόνιος πόνος είναι διαδεδομένα, εξαρτώνται υπερβολικά από δυνητικά εθιστικά φάρμακα.

Επιπλέον, η πρεγκαμπαλίνη ταξινομήθηκε ως φάρμακο κατηγορίας Γ το 2019, καθιστώντας παράνομη την κατοχή ή την προμήθεια χωρίς έγκυρη ιατρική συνταγή. Ωστόσο, ο νομικός περιορισμός κατά της πρεγκαμπαλίνης έχει προκαλέσει μια μαύρη αγορά που απευθύνεται σε όσους είναι εθισμένοι στο φάρμακο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι θάνατοι που σχετίζονται με την πρεγκαμπαλίνη έχουν τον ταχύτερα αυξανόμενο αριθμό θανάτων από κάθε άλλο φάρμακο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθώντας κατά πόδας τα οπιούχα, την κοκαΐνη και τις βενζοδιαζεπίνες. Η πρεγκαμπαλίνη έχει συνδεθεί με σχεδόν 3.400 θανάτους τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας τρομακτική αύξηση από μόλις εννέα θανάτους το 2012. Εν τω μεταξύ, μόνο το 2022 σημειώθηκαν 779 θάνατοι που σχετίζονται με την πρεγκαμπαλίνη. Το φάρμακο περιλαμβάνεται πλέον στο ένα τρίτο όλων των θανάτων που σχετίζονται με φάρμακα.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν μια ζοφερή εικόνα των εκτεταμένων επιπτώσεων της κατάχρησης της πρεγκαμπαλίνης και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεών της.

Η επικίνδυνη ψυχαγωγική χρήση πρεγκαμπαλίνης αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρεγκαμπαλίνη, η οποία διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, στοματικά διαλύματα και δισκία μακράς δράσης, έχει αποκτήσει δημοτικότητα για τις ευφορικές και ηρεμιστικές επιδράσεις της.

Ωστόσο, ο Dr. Joe McEvoy, γενικός ιατρός στο Londonderry της Βόρειας Ιρλανδίας, προειδοποίησε το κοινό για τους κινδύνους που ενέχει η λήψη πρεγκαμπαλίνης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και η αγορά της στο διαδίκτυο ή στους δρόμους.

“Μπορεί να παίρνουν λίγη πρεγκαμπαλίνη εκεί μέσα ή μπορεί να παίρνουν δόση πολλαπλάσια από την αναμενόμενη. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο φάρμακο όταν χρησιμοποιείται σε λάθος δόσεις, από λάθος άτομο ή όταν αναμειγνύεται με άλλα φάρμακα με τρόπο που δεν μπορούμε πραγματικά να προβλέψουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα”, δήλωσε ο McEvoy.

Οι ηρεμιστικές επιδράσεις της πρεγκαμπαλίνης μπορεί να οδηγήσουν τους χρήστες να υποτιμήσουν την εθιστική της φύση με την πάροδο του χρόνου, ιδίως για όσους έχουν ιστορικό κατάχρησης ουσιών.

Με άλλα λόγια, ακόμη και η νόμιμη χρήση της πρεγκαμπαλίνης απαιτεί προσεκτική ιατρική παρακολούθηση και διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή λόγω των επικίνδυνων παρενεργειών της όταν λαμβάνεται εκτός των συνταγογραφούμενων κατευθυντήριων γραμμών. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ζάλη, τρέμουλο, λήθη, δυσκολίες στην ομιλία, θολή όραση, δύσπνοια και πόνο στο στήθος.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Alex Cottam, ενός 27χρονου μηχανικού λογισμικού που πάλευε με το άγχος και την κατάθλιψη, η συνταγογράφηση της πρεγκαμπαλίνης τον βοήθησε αρχικά να νιώσει φυσιολογικά και να ευδοκιμήσει στην εργασία του. Ωστόσο, η Μισέλ, η μητέρα του Άλεξ, μοιράστηκε πώς ο γιος της έγινε εξαρτημένος από το φάρμακο και παθιαζόταν να προσπαθεί να αναδημιουργήσει τα αποτελέσματά του με άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο Άλεξ αισθάνθηκε καλύτερα στην αρχή, αλλά δύο χρόνια μετά τη λήψη της πρώτης του πρεγκαμπαλίνης, πέθανε από ακούσια υπερβολική δόση.

Επισκεφθείτε το Overdose.news για περισσότερες ιστορίες σχετικά με τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο με μια επιζήσασα από υπερβολική δόση φαιντανύλης να μοιράζεται την ιστορία της.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*