20:08 - 22/02/2024

Στο Maui,στο “Σημείο Μηδέν”, σχεδιαζεται απελευθέρωση δισεκατομμυρίων εργαστηριακά τροποποιημένων κουνουπιών με βιοπαρασιτοκτόνα

Διαφημίσεις

Έως και 775.992.000 μολυσμένα από βακτήρια κουνούπια θα μπορούσαν να απελευθερώνονται στο Μάουι κάθε εβδομάδα για τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τη Hawaii Unites, μια περιβαλλοντική ομάδα υπεράσπισης που έχασε τον περασμένο μήνα την προσπάθειά της να απαιτήσει από την πολιτεία να διεξάγει μια δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν επιτρέψει να προχωρήσει το αμφιλεγόμενο έργο.

Η Hawaii Unites τον Μάιο του 2023 μήνυσε την πολιτεία στο Circuit Court of the First Circuit στη Χαβάη. Η πρόεδρος και ιδρύτρια της ομάδας, Tina Lia, δήλωσε στο The Defender:

“ΑΥΤΆ ΤΑ ΚΟΥΝΟΎΠΙΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΊ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΜΕ ΒΙΟΕΝΤΟΜΟΚΤΌΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΝΟΝΤΑΙ ΉΔΗ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΌ ΜΆΟΥΙ. Η HAWAII UNITES ΈΧΕΙ ΠΡΟΣΦΎΓΕΙ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΊΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΟ ΖΗΤΏΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΠΌΦΑΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΊ ΜΙΑ ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΕΠΙΠΤΏΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΈΡΓΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΕΣ ΜΕΛΈΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΎΝΟΥΣ”.

Είπε ότι η Hawaii Unites περιγράφει τον εαυτό της ως “μια μη κερδοσκοπική οργάνωση 501(c)(3) αφιερωμένη στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων”, με έμφαση στην “προστασία της υγείας των κατοίκων της Χαβάης, της άγριας ζωής και της ‘āina από το πείραμα της Πολιτείας της Χαβάης με τα μολυσμένα με βιοπαρασιτοκτόνα βακτήρια κουνούπια”.

Σύμφωνα με τη μήνυση της ομάδας, η πολιτεία δεν εκπόνησε επαρκή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την έναρξη του έργου. Πέρυσι, οι κάτοικοι της πολιτείας υπέβαλαν 291 σελίδες δημόσιων σχολίων, τόσο υπέρ όσο και κατά του έργου.

“Η τελική περιβαλλοντική εκτίμηση για το έργο αυτό είναι ανεπαρκής σύμφωνα με τον νόμο περί περιβαλλοντικής πολιτικής της Χαβάης”, δήλωσε ο Lia. “[Δεν] περιγράφει τα μέτρα μετριασμού ή τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας για τα κουνούπια και η συζήτηση των εναλλακτικών λύσεων είναι ανεπαρκής”.

Σύμφωνα με τον Lia, η σύμπραξη “Birds, Not Mosquitoes” ισχυρίζεται ότι σχεδιάζει να καταστείλει τα κουνούπια του νότιου σπιτιού που μεταδίδουν την ελονοσία των πτηνών στα ντόπια πτηνά, καθιστώντας τα αρσενικά κουνούπια – τα οποία φέρουν το βακτήριο Wolbachia που προκαλεί την ελονοσία των πτηνών – ανίκανα να αναπαραχθούν.

Η τεχνολογία, η τεχνική ασύμβατου εντόμου Wolbachia (IIT), είχε προηγουμένως υποστηριχθεί από τους Gates Philanthropy Partners, έναν βραχίονα του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των εν λόγω οργανισμών και του εν εξελίξει προγράμματος της Χαβάης.

Ένας εμπειρογνώμονας που κατέθεσε εκ μέρους της Hawaii Unites προειδοποίησε ότι το έργο, μακριά από το να μετριάσει τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση βακτηρίων, εισβολή εργαστηριακά τροποποιημένων κουνουπιών σε μη προβλεπόμενες περιοχές και άλλες περιβαλλοντικές συνέπειες.

Όμως το δικαστήριο διαφώνησε, κρίνοντας ότι η τελική περιβαλλοντική εκτίμηση “συντάχθηκε με καλή πίστη και παρουσίασε επαρκείς πληροφορίες ώστε να μπορέσει το [Συμβούλιο Γης και Φυσικών Πόρων] να εξετάσει πλήρως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται και να λάβει μια αιτιολογημένη απόφαση αφού σταθμίσει τους κινδύνους βλάβης του περιβάλλοντος έναντι των οφελών που θα προκύψουν από την προτεινόμενη δράση”.

Σύμφωνα με την αγωγή, “τεκμηρίωση και μελέτες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών οργανισμών, επιβεβαιώνουν ότι το πείραμα μπορεί να μην λειτουργήσει καν για τον επιδιωκόμενο σκοπό του και έχει τη δυνατότητα σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.

Στην αγωγή σημειώνεται επίσης ότι η μέθοδος IIT δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στη Χαβάη, ενώ “η

συγκεκριμένη πειραματική τεχνική που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στο Ανατολικό Μάουι δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ πριν πουθενά στον κόσμο”.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι περιοχές του Μάουι όπου θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση περιλαμβάνουν “τα εύθραυστα οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Haleakalā του Ανατολικού Μάουι, του Δασικού Καταφυγίου Ko’olau, του Δασικού Καταφυγίου Hāna, του Καταφυγίου Φυσικής Περιοχής Hanawī, του Δασικού Καταφυγίου Kīpahulu, του Δασικού Καταφυγίου Makawao και του Καταφυγίου Waikamoi”, καθώς και εκτάσεις που διαχειρίζονται ιδιώτες.

“Στην υψηλότερη συχνότητα, αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πάνω από 807 δισεκατομμυρίων κουνουπιών σε ένα από τα πιο μοναδικά και εύθραυστα οικοσυστήματα στον κόσμο”, αναφέρεται στην αγωγή. “Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς στην [τελική περιβαλλοντική εκτίμηση], το σχέδιο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να θέσει σοβαρούς κινδύνους για τα ενδημικά πτηνά, την άγρια ζωή, την ‘āina και τη δημόσια υγεία”.

Η Πολιτεία της Χαβάης αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς στην αίτησή της για την έκδοση συνοπτικής απόφασης, η οποία κατατέθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023.

Η Hawaii Unites στις 9 Ιανουαρίου κατέθεσε υπόμνημα 70 σελίδων στο οποίο αναλύονται περαιτέρω τα επιχειρήματα της ομάδας, αλλά ο δικαστής του Πρώτου Περιφερειακού Δικαστηρίου John M. Tonaki χορήγησε συνοπτική απόφαση υπέρ της πολιτείας.

Ο Lia δήλωσε στο The Defender ότι υπάρχουν “αρκετά ζητήματα” με την απόφαση σε περίπτωση που η ομάδα αποφασίσει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Tonaki.

Ο Lia δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτού που προτάθηκε στην τελική περιβαλλοντική εκτίμηση και αυτού που εφαρμόζεται επί του παρόντος στο East Maui. Για παράδειγμα, είπε ότι η ομάδα πιστεύει ότι τα κουνούπια απελευθερώνονται αποκλειστικά με ελικόπτερο και όχι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεγονός που δεν συνάδει με το σύστημα απελευθέρωσης που περιγράφεται στην περιβαλλοντική εκτίμηση.

“Αυτό σημαίνει ότι τα ελικόπτερα πετούν πιο κοντά στην κομοστέγη των δέντρων από το επίπεδο που αναφέρεται στην ΠΕΑ [τελική περιβαλλοντική εκτίμηση], αυξάνοντας το ενδεχόμενο δυσμενών επιπτώσεων, όπως διαταραχές από θόρυβο- διαταραχές φωλιάσματος, αναπαραγωγής και κουρνιάσματος- πλύση ρότορα ελικοπτέρου- ατυχήματα και συγκρούσεις- και πυρκαγιές σε άγρια περιοχή”, είπε.

Σύμφωνα με τη Lia, ο Tonaki αγνόησε την κατάθεση ενός ειδικού μάρτυρα, του ειδικού στις τροπικές ασθένειες και τους διαβιβαστές Dr. Lorrin Pang, επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Υγείας της Χαβάης για το Μάουι, ο οποίος κατέθεσε ως ιδιώτης εκ μέρους της Hawaii Unites “για την έλλειψη μελέτης της πολιτείας σχετικά με τους κινδύνους του έργου”.

Lia δήλωσε:

“ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΟ ΑΠΈΤΥΧΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΊΣΕΙ ΌΤΙ Ο ΔΡ. PANG ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΈΣ ΑΝΗΣΥΧΊΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ ΜΕΤΆΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΌΜΕΝΩΝ ΒΑΚΤΗΡΊΩΝ, ΤΗ ΜΕΤΑΤΌΠΙΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΆΝΕΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΆ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΈΝΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΏΝ ΜΕ ΒΙΟΦΆΡΜΑΚΑ ΣΕ ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΠΌΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΌΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΏΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΆ ΣΤΕΛΈΧΗ ΒΑΚΤΗΡΊΩΝ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΈΝΗ ΜΌΛΥΝΣΗ ΑΠΌ ΠΑΘΟΓΌΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΌΤΗΤΑ ΔΙΆΔΟΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΏΝ ΣΤΑ ΚΟΥΝΟΎΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΌ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ – ΌΛΑ ΤΑ ΖΗΤΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΕΤΆΣΤΗΚΑΝ ΕΠΑΡΚΏΣ Ή ΈΛΕΙΠΑΝ ΕΝΤΕΛΏΣ ΑΠΌ ΤΟ FEA, ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΌΤΑ ΟΥΣΙΏΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΉ”.

Το έργο έχει ισχυρή υποστήριξη
Σύμφωνα με τον Lia, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ παρείχε περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια για τη φάση της ελονοσίας των πτηνών του σχεδίου της πολιτείας. Το έργο έχει επίσης εξασφαλίσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια δολάρια από το δικομματικό νόμο για τις επενδύσεις σε υποδομές και την απασχόληση που ψηφίστηκε το 2021 και επιπλέον 16 εκατομμύρια δολάρια μέσω του προγράμματος “Επενδύοντας στην Αμερική” του Προέδρου Joe Biden το 2023 για την πρόληψη της επικείμενης εξαφάνισης των δασικών πτηνών της Χαβάης.

“Οι επιχορηγήσεις, οι συνεργασίες με πανεπιστήμια της ηπειρωτικής χώρας και η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση αναμένεται να δώσουν κίνητρα για τη χρήση της τεχνολογίας των εργαστηριακά τροποποιημένων κουνουπιών στη Χαβάη και στο μέλλον”, δήλωσε η ίδια.

Το Birds, Not Mosquitoes δηλώνει ότι το έργο χρηματοδοτείται μέσω ενός συνδυασμού δημόσιων και ιδιωτικών δωρητών, συμπεριλαμβανομένων ανώνυμων δωρητών, συμπεριλαμβανομένων των American Bird Conservancy, Hawaiʻi Department of Land and Natural Resources, U.S. Fish and Wildlife Service, National Park Service, The Nature Conservancy και National Fish and Wildlife Foundation.

Οι προηγούμενοι χρηματοδότες περιλάμβαναν “το Hawaiʻi Invasive Species Council και ανώνυμους ιδιώτες δωρητές”.

Ένας άλλος οργανισμός που συμμετέχει στο έργο, το Kauai Forest Bird Recovery Project, αναφέρει την Corteva Agriscience ως έναν από τους εταίρους του. Η Corteva Agriscience είναι ένας όμιλος που σχηματίστηκε μέσω της συγχώνευσης της Dow AgroSciences και της DuPont/Pioneer και κατέχει πολλές πατέντες για την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα κουνούπια που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα της Χαβάης δεν είναι γνωστό ότι είναι γενετικά τροποποιημένα.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε τον Μάρτιο του 2022 στην Gates Philanthropy Partners, ο Scott O’Neill, Ph.D., ιδρυτής του World Mosquito Program, εξήρε τις ικανότητες της Wolbachia, του βακτηρίου που χρησιμοποιείται τώρα στο πρόγραμμα της Χαβάης, το οποίο, όπως είπε, είναι “ασφαλές για τον άνθρωπο επειδή ευδοκιμεί στις μέλισσες, τις πεταλούδες, τους σκώρους και τις μύγες φρούτων”, καθώς αποτελούν “μέρος της τροφικής μας αλυσίδας”.

Ο Ο’Νιλ πρόσθεσε: “Ο οργανισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της νόσου:

“ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΚΆΝΕΙ ΤΟ WOLBACHIA ΈΝΑ ΙΑΤΡΙΚΌ ΘΑΎΜΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΌΣ ΌΤΙ ΌΤΑΝ ΕΙΣΆΓΕΤΑΙ ΣΤΟ AEDES AEGYPTI [ΚΟΥΝΟΎΠΙΑ], ΕΜΠΟΔΊΖΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΆ ΤΗΝ ΙΚΑΝΌΤΗΤΑ ΠΟΛΛΏΝ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΙΟΎΣ ΠΟΥ ΑΡΡΩΣΤΑΊΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΎΝ ΣΤΟ ΚΟΥΝΟΎΠΙ. ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΙΟΊ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΎΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΟΎΝ ΣΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ.

“Η ΟΜΆΔΑ ΜΑΣ ΕΙΣΉΓΑΓΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΈΝΑ ΣΤΈΛΕΧΟΣ WOLBACHIA ΠΟΥ ΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΜΎΓΕΣ ΦΡΟΎΤΩΝ ΣΕ AEDES AEGYPTI ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΑΠΌ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΊΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ 10 ΧΡΌΝΙΑ, ΈΧΟΥΜΕ ΔΕΊΞΕΙ ΌΤΙ, ΌΤΑΝ ΟΙ AEDES AEGYPTI ΠΟΥ ΦΈΡΟΥΝ WOLBACHIA ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ, ΚΑΤΑΡΡΑΚΏΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΆΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΆΓΚΕΙΟΥ ΠΥΡΕΤΟΎ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΤΟΠΟΘΕΣΊΑ. ΕΊΜΑΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ ΒΈΒΑΙΟΙ ΌΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌ ΚΑΤΆ ΤΟΥ CHIKUNGUNYA, ΤΟΥ ZIKA ΚΑΙ ΠΟΛΛΏΝ ΆΛΛΩΝ ΑΡΜΠΟΪΏΝ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΉ ΜΑΣ ΈΡΕΥΝΑ”.

“Το Μάουι είναι το σημείο μηδέν για αυτές τις απελευθερώσεις κουνουπιών
Η Lia δήλωσε ότι η ομάδα της ανησυχεί για το γεγονός ότι τα κουνούπια που απελευθερώνονται σήμερα είναι πειραματικά.

“Η πολιτεία έχει πει ψέματα για το γεγονός ότι ξένα βακτήρια μεταφέρονται στη Χαβάη μέσω της μόλυνσης αυτών των κουνουπιών, και τα ίδια τα κουνούπια είναι ξένοι οργανισμοί που προέρχονται από έξω από τα νησιά. Η πολιτεία έχει επίσης πει ψέματα σχετικά με την τεκμηρίωση που δείχνει ότι επιτρέπεται να απελευθερώνονται εβδομαδιαίως στο Μάουι έως και 3.103 εργαστηριακά τροποποιημένα θηλυκά κουνούπια που δαγκώνουν, αναπαράγονται και μεταδίδουν ασθένειες”, πρόσθεσε η Lia.

“Δεν υπάρχουν πρωτόκολλα βιοασφάλειας για αυτά τα εισαγόμενα κουνούπια και κανένα σχέδιο μετριασμού σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά”, είπε.

“Το βακτήριο Wolbachia είναι μια μορφή ζωής και δεν υπάρχει τρόπος αυτό το έργο να είναι αυτόνομο. Τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν οριζόντια στο περιβάλλον σε άγρια κουνούπια και σε άλλα έντομα-φορείς ασθενειών”.

“Οι πληθυσμοί κουνουπιών στο Μάουι μπορεί να ξεπεραστούν και να αντικατασταθούν από αυτά τα εργαστηριακά τροποποιημένα κουνούπια”, δήλωσε ο Lia.

“Κι αν αποδειχθεί ότι είναι πιο ικανά να μεταδίδουν ασθένειες;” ρώτησε η Lia. “Τα κουνούπια του νότιου σπιτιού μεταδίδουν ανθρώπινες ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η εγκεφαλίτιδα και η ελεφαντίαση, και είναι πιθανός φορέας του ιού Ζίκα”.

Πρόσθεσε η ίδια:

“ΟΙ ΠΑΘΟΓΌΝΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΆ ΤΑ ΚΟΥΝΟΎΠΙΑ ΕΊΝΑΙ ΆΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΑΥΤΈΣ ΑΠΟΚΡΎΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΚΟΙΝΌ. ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΈΝΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΑΡΣΕΝΙΚΆ ΚΟΥΝΟΎΠΙΑ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΜΕΤΑΔΏΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΟΎΣ ΣΤΑ ΘΗΛΥΚΆ ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΟΎΝ ΜΈΣΩ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΏΜΑΤΟΣ. Η ΜΕΤΑΤΌΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΕΝΤΟΜΟΚΤΌΝΩΝ, Η ΜΕΤΑΤΌΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΆ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΈΝΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΏΝ ΜΕ ΤΟΝ ΆΝΕΜΟ ΣΕ ΑΝΕΠΙΘΎΜΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΈΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΝΑ ΕΠΗΡΕΆΣΕΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ. Η ΥΠΕΡΜΌΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΏΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΆ ΣΤΕΛΈΧΗ ΒΑΚΤΗΡΊΩΝ WOLBACHIA ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΕΠΊΣΗΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΆΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΆΛΕΙΑ.

“ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΊ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΊ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΆΣΟΥΝ ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΆ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΔΥΣΜΕΝΕΊΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ. ΤΊΠΟΤΑ ΑΠΌ ΑΥΤΆ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗΘΕΊ ΑΠΌ ΤΑ ΠΤΗΝΆ, ΌΧΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΏΝ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΝΟΥΝ ΑΥΤΆ ΤΑ ΚΟΥΝΟΎΠΙΑ … ΤΟ ΕΎΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΈΓΕΘΟΣ ΑΥΤΟΎ ΤΟΥ ΣΧΕΔΊΟΥ ΈΧΟΥΝ ΔΥΝΗΤΙΚΆ ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΈΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΊΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΏΝ ΜΑΣ”.

Σύμφωνα με τον Lia, η οργάνωση Hawaii Unites έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να συγκεντρώσει 30.000 δολάρια που απαιτούνται μέχρι το τέλος του μήνα για να καταθέσει έφεση.

“Εάν δεν ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του δικαστή, θα δημιουργηθεί προηγούμενο που θα επιτρέπει την ανεπαρκή περιβαλλοντική εξέταση μελλοντικών προτεινόμενων πειραματικών έργων που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα εύθραυστα οικοσυστήματά μας”, δήλωσε ο Lia.

Σε περίπτωση που η έφεση προχωρήσει, η Lia δήλωσε ότι η ομάδα της αναμένει “να επιτύχει την παραδοχή από την πολιτεία ότι δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες μελέτες για την αξιολόγηση των κινδύνων αυτού του έργου”.

“Αναμένουμε επίσης ότι τα έγγραφα, τα συμβόλαια και οι επικοινωνίες που θα ζητηθούν από την πολιτεία θα αποκαλύψουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το έργο που έχουν παραποιηθεί στο κοινό”, πρόσθεσε.

“Το Μάουι είναι το σημείο μηδέν για αυτές τις απελευθερώσεις κουνουπιών και η υπόθεσή μας στο περιβαλλοντικό δικαστήριο μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό προηγούμενο για να σταματήσει αυτό το πρόγραμμα από το να προχωρήσει εδώ στη Χαβάη και από το να επεκταθεί παγκοσμίως”, δήλωσε η Lia. “Αυτή η υπόθεση και οι φωνές μας ως κοινότητα έχουν δικαίωμα να ακουστούν”.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. ΕΛΛΗΝΙΣ 02/22/2024 @ 8:24 ΜΜ

    ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ;

  2. Θα ραντίσω με roundup και δεν θα μείνει τίποτα όρθιο

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*