Επικαλούμενη σχέδιο εγγράφου του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, η τοπική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild ανέφερε ότι οι Γερμανοί αναμένεται να κατασκευάσουν μόνοι τους τα καταφύγια πολεμου, καθώς το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την άμυνα της χώρας έχει ήδη αναθέσει τους ρόλους κατασκευής σε πολίτες.
Με μόνο 579 λειτουργικά καταφύγια βομβών στη Γερμανία, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι πολίτες θα μετατρέψουν τα σπίτια τους σε καταφύγια “fallout”, δημιουργώντας τα δικά τους ενισχυμένα καταφύγια σε χώρους όπως υπόγεια και γκαράζ, σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη. Επίσης, η Bild επικαλείται τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές Ralph Tiesler λέγοντας ότι η κατασκευή νέων καταφυγίων από την κυβέρνηση “δεν είναι πλέον εφικτή” λόγω χρονικών περιορισμών.
Μέχρι τον Απρίλιο, το υπουργείο πρόκειται να ολοκληρώσει τις εργασίες για το απόρρητο “επιχειρησιακό σχέδιο” (OPLAN), ανέφερε η εφημερίδα στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με το σχέδιο εγγράφου, η Γερμανία θεωρείται ως “χώρα διέλευσης” που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παράδοση όπλων και εξοπλισμού και όχι απλώς ως κράτος με ενεργό μέτωπο. Έτσι, οι στρατιώτες θα επιφορτιστούν με τη διασφάλιση βασικών αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρομικών σταθμών και λιμανιών. Η κυβέρνηση βασίζεται επίσης τώρα στους πολίτες της να αναλάβουν και να καλύψουν ορισμένα καθήκοντα που συνήθως ανατίθενται στον στρατό και την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Οι προετοιμασίες γίνονται εν μέσω μιας απειλής που έχει τις ρίζες της στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και η γερμανική ηγεσία εξετάζει τρόπους για να ενισχύσει τα όπλα της και να αυξήσει το μέγεθος της Bundeswehr. Ένα απόρρητο έγγραφο φέρεται να αναφέρει ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για μια πιθανή υβριδική επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ήδη από τον Φεβρουάριο. Το απόρρητο έγγραφο φέρεται να περιγράφει λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να προκύψει μια σύγκρουση μεταξύ του στρατού του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ΝΑΤΟ, με τα γεγονότα να εξελίσσονται μήνα με το μήνα. Το αποκορύφωμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ και την έναρξη του πολέμου το καλοκαίρι του 2025.
Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος έχει ζητήσει συχνά να γίνει η Γερμανία “έτοιμη για πόλεμο” από τότε που έγινε υπουργός Άμυνας πριν από ένα χρόνο, προειδοποίησε και πάλι νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά “μέσα σε πέντε έως οκτώ χρόνια”. Αργότερα προσάρμοσε κάπως την εκτίμησή του, λέγοντας την Παρασκευή στο μέσο ενημέρωσης ότι προς το παρόν “δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο ρωσικής επίθεσης σε έδαφος του ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε χώρα εταίρο του ΝΑΤΟ”. Ωστόσο, τόνισε ότι πρόκειται απλώς για ένα “στιγμιότυπο” της τρέχουσας κατάστασης και δεν υπάρχει πραγματικά κανένας τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το ΝΑΤΟ ότι κινδυνολογεί και υποδαυλίζει τις εντάσεις στην Ευρώπη. Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν απέρριψε πρόσφατα τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ ως “πληροφοριακό πόλεμο”. (Σχετικά: Ούγγρος δημοσιογράφος: Η επιμονή ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στη Γερμανία είναι η τακτική τρομολαγνείας του Βερολίνου για να κρύψει την ανικανότητά του).
Οι χώρες χρησιμοποιούν την πολεμική κινδυνολογία για να στρατολογήσουν μη πολίτες στο στρατό
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε κατοίκους χωρίς γερμανική υπηκοότητα να ενταχθούν στο στρατό, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων από 181.000 σε 203.000 μέχρι το 2031.
Μια τέτοια τάση παρατηρείται να συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο. Οι πρωτεύουσες σε όλη την ήπειρο συζητούν για το αν οι στρατοί τους είναι κατάλληλοι για τον σύγχρονο πόλεμο και τις απειλές που θέτουν χώρες όπως η Ρωσία.
Ο στρατός έχει χρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού, με 20.000 νέους στρατιώτες να απαιτούνται κάθε χρόνο για να διατηρηθεί ο σημερινός αριθμός. Μια θέση εργασίας στον στρατό δεν έχει τη φήμη που έχει αλλού στη Γερμανία, λόγω του πολεμικού παρελθόντος της χώρας.
Στο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν την υπηκοότητα σε αντάλλαγμα για την υπηρεσία, οι συμμετέχοντες θα ανταμείβονταν με ένα διαβατήριο. Επιπλέον, ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Ηνωμένου Βασιλείου στρατηγός Patrick Sanders δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να τεθεί η κοινωνία σε πολεμική κατάσταση και ότι το κοινό πρέπει να είναι έτοιμο να πάρει τα όπλα εναντίον της Ρωσίας. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε γρήγορα τα σχόλιά του, επιμένοντας ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην επιστράτευση, την οποία η Βρετανία κατήργησε το 1960. Στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής, οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για την αντιμετώπιση μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης.
Εν τω μεταξύ, ο αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, επικεφαλής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη νότια γερμανική πόλη Ουλμ, ο οποίος θα ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό των μετακινήσεων των ευρωπαϊκών στρατευμάτων σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ο γερμανικός στρατός χρειάζεται όχι μόνο πόρους αλλά και “την ορατή αποφασιστικότητα να τους αναπτύξει”.
“Η αξιόπιστη αποτροπή απαιτεί προετοιμασία για πόλεμο και πρέπει να περιλαμβάνει τον πληθυσμό”, δήλωσε ο Sollfrank σε ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της ασφάλειας την Τετάρτη. Ο Μάρκους Σόντερ, ηγέτης της Βαυαρίας και επικεφαλής της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία χρειάζεται “στρατιώτες ικανούς να πολεμήσουν στο μέτωπο”.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice