10:38 - 02/02/2024

Προετοιμασία για πόλεμο; Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει δίκτυο “στρατιωτικών διαδρόμων” σε όλη την Ευρώπη

Διαφημίσεις

Σχεδιάζεται ενεργά η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου “στρατιωτικών διαδρόμων” που θα καλύπτει την Ευρώπη.
Πρωταρχικός στόχος είναι να ξεπεραστούν οι περίπλοκες κανονιστικές προκλήσεις που εμποδίζουν σήμερα την ομαλή ανταλλαγή εξοπλισμού και προσωπικού μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά σημασία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενες μεγάλες συγκρούσεις, ιδίως με τη Ρωσία.

Ο αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ, είναι υποστηρικτής αυτής της ιδέας από τον Νοέμβριο. Προέτρεψε τις περιφερειακές χώρες να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ζώνες που θα διευκολύνουν την ταχεία και αποτελεσματική μετακίνηση στρατευμάτων και πυρομαχικών κατά τη διάρκεια κρίσιμων καταστάσεων. (Σχετικά: Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί μαζική στρατιωτική άσκηση για να προετοιμαστεί για την προγραμματισμένη κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία).

Η ανάγκη για τέτοιους στρατιωτικούς διαδρόμους προκύπτει από το περίπλοκο πλέγμα κανονισμών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο έχει αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τους σχεδιαστές του ΝΑΤΟ. Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εμπλέκονται στις διασυνοριακές ασκήσεις απαιτούν συχνά εκτεταμένη γραφειοκρατία, γεγονός που οδηγεί σε πιθανές καθυστερήσεις στις στρατιωτικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη δημιουργία αυτών των διαδρόμων βρίσκονται ενεργά σε εξέλιξη και υπάρχει η προσδοκία ότι συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορεί να ανακοινωθούν πριν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Στόχος είναι να εξορθολογιστεί η ανταλλαγή κρίσιμων πόρων και προσωπικού, επιτρέποντας μια πιο αποτελεσματική και συντονισμένη αντίδραση απέναντι σε πιθανές απειλές για την ασφάλεια.

Ο Sollfrank τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της άμεσης έναρξης αυτής της πρωτοβουλίας, προτρέποντας τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν προληπτικά και να ελαχιστοποιήσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Στόχος είναι να “μειωθεί ή να προσαρμοστεί η γραφειοκρατία” όπου είναι δυνατόν, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία και αποτελεσματική στρατιωτική συνεργασία.

Ο Sollfrank επεσήμανε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως οι περιορισμοί στους στρατιωτες που χρησιμοποιούν αλεξίπτωτα από άλλα κράτη μέλη, όπου υπάρχουν περιττά εμπόδια. Τόνισε ότι, εκτός εάν υπάρχουν πραγματικές τεχνικές ανησυχίες ή ανησυχίες για την ασφάλεια, τα εμπόδια αυτά θα πρέπει να εξαλειφθούν.

Ενώ υπάρχει κοινή αναγνώριση μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών όσον αφορά την ανάγκη για στρατιωτικούς διαδρόμους, οι προκλήσεις παραμένουν.

Ο αντιστράτηγος Jan-Willem Maas, επικεφαλής της Διοίκησης Αμυντικής Υποστήριξης των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προετοιμασία προτού το προβλεπόμενο δίκτυο καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Η ώθηση για στρατιωτικούς διαδρόμους συμπίπτει με τις πιο εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες
Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία με στόχο τον εξορθολογισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων που εμποδίζουν την ταχεία διασυνοριακή μετακίνηση στρατευμάτων και οπλισμού κατά μήκος ενός βασικού διαδρόμου από τη Βόρεια Θάλασσα προς την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως απάντηση στις αυξημένες προετοιμασίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με την πρόβλεψη πιθανών στρατιωτικών συγκρούσεων με τη Μόσχα.

Σε περίπτωση μιας τέτοιας σύγκρουσης, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αναμένεται να αναπτύξουν σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις μέσω λιμένων της Βόρειας Θάλασσας, διασχίζοντας τη Γερμανία και την Πολωνία για να φτάσουν στο ανατολικό μέτωπο.

Επί του παρόντος, το ΝΑΤΟ συμμετέχει στις πιο εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις του από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γνωστές ως Steadfast Defender 2024, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 90.000 στρατιώτες.

Αναφερόμενη στη σημασία της διευκόλυνσης της ταχείας στρατιωτικής ανάπτυξης, η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν επιχειρησιακές συνθήκες πριν από το ξέσπασμα οποιασδήποτε πιθανής σύγκρουσης.

Η γεωγραφική πραγματικότητα υπαγορεύει την ανάγκη ταχείας μετακίνησης από τις Κάτω Χώρες μέσω της Γερμανίας στην Πολωνία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπογεγραμμένης επιστολής προθέσεων για στενότερη συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής κινητικότητας – ένα σχέδιο που είναι ανοικτό σε πρόσθετους εταίρους, σύμφωνα με την ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα επισημάνει το ζήτημα της υπερβολικής γραφειοκρατίας που εμποδίζει τις μετακινήσεις στρατευμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια μιας πιθανής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ο Sollfrank τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα, δηλώνοντας ότι τα καθήκοντα που δεν ολοκληρώνονται σε καιρό ειρήνης δεν θα είναι έτοιμα σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου.

Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την πλοήγηση σε ποικίλους κανονισμούς, που κυμαίνονται από τις απαιτήσεις εκ των προτέρων ειδοποίησης για αποστολές πυρομαχικών έως τα επιτρεπόμενα μήκη αυτοκινητοπομπών για στρατιωτικές μετακινήσεις. Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών και της Πολωνίας αντιπροσωπεύει μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την ενίσχυση της ετοιμότητας της συμμαχίας.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο σχετικά με την έναρξη της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

 

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*