Ήταν αρχές του 2021, όταν η πληροφορία για μαζικούς θανάτους σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, στην «Αγία Σκέπη» στα Χανιά άρχισε να κατακλύζει τα δελτία ειδήσεων και τον ηλεκτρονικό Τύπο – Βίλες, πλαστές πράξεις θανάτου και εκατομμύρια ευρώ στο γηροκομείο – κολαστήριο
Με την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης παραπέμπονται να δικασθούν τελικά οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Γηροκομείου της Αγίας Σκέπης, στα Χανιά.
Αρχικά, το Συμβούλιο Εφετών Χανίων είχε αποφανθεί ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, έπειτα από προσφυγή συγγενών των ηλικιωμένων, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των περιπτώσεων θανάτων που υπολογίζεται σε αξιόλογο τριψήφιο, αλλά μόνο 32 από αυτές.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αρχικές κατηγορίες αφορούσαν τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης για τις δύο ιδιοκτήτριες, 70 και 45 ετών σήμερα και τον 52χρονο ιατρό της μονάδας, ο οποίος υπέγραφε τα πανομοιότυπα πιστοποιητικά θανάτου. Στον ψυχίατρο και δύο ακόμη νοσηλεύτριες απαγγέλθηκε η κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Στους έξι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως.
Βίλες, πλαστές πράξεις θανάτου και εκατομμύρια ευρώ στο γηροκομείο – κολαστήριο
Ήταν αρχές του 2021, όταν η πληροφορία για μαζικούς θανάτους σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, στην «Αγία Σκέπη» στα Χανιά άρχισε να κατακλύζει τα δελτία ειδήσεων και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Συνολικά οι καταγγελίες για 293 θανάτους σε διάστημα έξι ετών (2015 – 2021), έφεραν τις Αρχές μπροστά σε μία έρευνα που θυμίζει σενάριο ταινίας τρόμου.
Η δικηγόρος, Μαρία Παπαδάκη, ήταν εκείνη η οποία έκανε την αρχή για να αρχίσει να «ξετυλίγεται» το κουβάρι μίας αδιανόητης ιστορίας. Η κυρία Παπαδάκη είχε στην εν λόγω μονάδα τον ηλικιωμένο πατέρα της. Άντεξε μόλις τρεις ημέρες, μέχρις ότου αποκάλυψε στην κόρη του πως δεχόταν βασανιστήρια, τον άφηναν νηστικό και τον κακομεταχειρίζονταν.
Η κυρία Παπαδάκη προχώρησε αμέσως σε καταγγελία και σύντομα άρχισαν πρώην εργαζόμενοι της μονάδας να επικοινωνούν μαζί της, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες. Συγγενείς ηλικιωμένων που πέθαναν στη μονάδα, το ίδιο.
«Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας μου, μου είπε τι συνέβαινε, πως του συμπεριφέρονταν. Ήρθαν σε εμένα πρώην νοσηλευτές, συγγενείς τροφίμων. Η έρευνα ξεκίνησε και κράτησε συνολικά 10 μήνες. Σε αυτούς τους 10 μήνες της έρευνας, διαπιστώθηκε μια μικρογραφία όλου του ποινικού κώδικα στη μονάδα!», είχε αναφέρει η Μαρία Παπαδάκη.
«Μιλάμε για 293 θανάτους σε διάστημα έξι ετών. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε τα νούμερα αυτά να ανεβαίνουν. Θα δούμε και την εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση, όπως από την Περιφέρεια Χανίων», προσέθεσε.
Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο – κολαστήριο των Χανίων, αλλά και το πώς κατέληξε η μητέρα του, αναφέρεται ο κ. Χουρδάκης. «Η μητέρα μου όταν μπήκε εκεί μέσα περπατούσε κανονικά και τέσσερις μήνες μετά, βρέθηκε δεμένη με καταστολές, την ξεκάνανε και εκείνη και τους υπόλοιπους ηλικιωμένους».
Τα παιδιά της άτυχης γυναίκας δεν είχαν επικοινωνήσει μαζί της για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας έτσι άγνοια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε η μητέρα τους: «Από την στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε. Το τραγικό της όλης ιστορίας είναι ότι μας κοροϊδεύαν. Μου έλεγαν ότι η μητέρα μου έχει ουρολοίμωξη», ότι ανέλαβε ο γιατρός και άλλα.
Η μητέρα του κ. Χουρδάκη είχε ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, όπως αναφέρουν μάρτυρες, δεν είχε όμως την κατάλληλη περίθαλψη και βοήθεια. Της έδεσαν έναν επίδεσμο στο κεφάλι, έχασε τις αισθήσεις της, και μετά από τρεις ημέρες αβοήθητη, με αιμοραγία, έφυγε.
«Μετά τον θάνατό της, όταν πήγε ο αδερφός μου, δεν τον άφησαν να την δει, μέχρι να την ντύσουν. Αυτό που διαπίστωσα εγώ, κατά την κηδεία, όταν αφαιρέθηκαν τα λουλούδια από πάνω της, είδα τις μελανιές και τους επιδέσμους στα χέρια της».
Έδιναν χάπια για τον προστάτη σε ηλικιωμένη
Εικόνες και μαρτυρίες πιστοποιούνται από οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και το οποίο περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία και μαρτυρούν τη φρίκη που βίωναν οι τρόφιμοι.
Μία τέτοια φωτογραφία είχε αποκαλύψει το OPEN, στην οποία απεικονίζεται ηλικιωμένη γυναίκα η οποία είναι εντελώς αποστεωμένη πάνω σε ένα κρεβάτι.
Όμως, η δράση του νοσηλευτικού προσωπικού δεν τελειώνει εκεί, καθώς ενώ η χωρητικότητα του συγκεκριμένου γηροκομείου ήταν μόλις για 16 άτομα, στην πραγματικότητα υπήρχαν πάνω από 50 και κάθε φορά που γινόταν έφοδος για να γίνει έλεγχος στο γηροκομείο έβγαζαν τους ηλικιωμένους γέροντες στην ταράτσα και με γυψοσανίδες έκλειναν τους χώρους για να μην τους βρίσκουν στον έλεγχο.
Τα παραπάνω πιστοποιούνται και από καταθέσεις υπαλλήλων οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με το να βάζουν τις γυψοσανίδες και έχουν ήδη καταθέσει.
Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη – «Με χτυπούσαν αλύπητα»
Πρώην φιλοξενούμενος του γηροκομείου στα Χανιά, ηλικίας 77 ετών σήμερα, περιγράφει τις εφιαλτικές – βίαιες συμπεριφορές και καταστάσεις που δεν τις χωρά ανθρώπινος νους.
Ο Χρήστος Δερμιτζάκης και η γυναίκα του, Ελένη, μίλησαν για υποσιτισμό, βασανιστήρια, άθλιες συνθήκες υγιεινής, για φέρετρα στο υπόγειο, γέροντες και γερόντισσες που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Οι περιγραφές τους είναι γροθιά στο στομάχι. «Νεκροταφείο» αποκαλούσαν το γηροκομείο στο οποίο είχαν την ατυχία να μπουν, ως φιλοξενούμενος ο πρώτος και ως επισκέπτρια η δεύτερηr.
«Ξύλο, έτρωγα πολύ ξύλο. Στον πισινό. Πονούσα και φώναζα. Μου έκαναν ενέσεις χωρίς λόγο. Με χτυπούσαν αλύπητα», αποκάλυψε ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης.
Οι φωνές των ηλικιωμένων αντηχούν ακόμη στα αυτιά του ζευγαριού
«Βοήθεια, παιδί μου, γιε μου, φώναζαν οι γυναίκες», είπε η κ. Ελένη. Οι δε θάνατοι ήταν τόσο συχνοί όσο και ακατανόητοι. «Εκεί μέσα είναι κολαστήριο, δεν είναι ίδρυμα.
Όταν κατεβαίναμε στο υπόγειο για μπάνιο, έβλεπες τα φέρετρα, στη σειρά. Λέω: “Ρε παιδιά, τι συμβαίνει; Πέθανε ο ένας, πέθανε ο άλλος, τι γίνεται;”» ρωτούσε ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης και φοβόταν πως ερχόταν και η δική του σειρά.
Άνθρωποι ρυτιδιασμένοι και αδύναμοι, πλην όμως αξιοπρεπείς, πήγαν ελπίζοντας πως θα τύχουν της φροντίδας που τους πρέπει. Πολλοί έσβησαν αβοήθητοι και οι πιο τυχεροί απομακρύνθηκαν εγκαίρως.
Στα 3 εκατομμύρια ευρώ φθάνει η παράνομη συνταγογράφηση
Στη δικογραφία, η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος δωδεκαετίας, ενώ, το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ.
Από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ.
primenews.press
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice