09:39 - 10/01/2024

Δόθηκε το πράσινο φως για τη μεγαλύτερη ενεργειακή δεξαμενή της Ευρώπης

Διαφημίσεις

Δόθηκε το πράσινο φως για τη μεγαλύτερη ενεργειακή δεξαμενή της Ευρώπης – Αποκαλύπτεται η θαλάσσια ανακάλυψη που περιμένει

Η Νορβηγία πρωτοπορεί σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την εξασφάλιση βασικών μετάλλων που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας τον βυθό της θάλασσας.

Αναμένεται να λάβει έγκριση την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη χώρα που θα εξορύξει από τον πυθμένα των ωκεανών ζωτικά μέταλλα για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Το έργο, έχοντας συγκεντρώσει διακομματική υποστήριξη στα τέλη του 2023, πρόκειται να πάρει το πράσινο φως χωρίς σημαντικά εμπόδια.

Δημοσιεύματα του BBC αποκαλύπτουν ότι ο βυθός της Νορβηγίας φιλοξενεί πετρώματα μεγέθους πατάτας που περιέχουν καίρια μέταλλα όπως το λίθιο, το σκάνδιο και το κοβάλτιο, αναπόσπαστα για την ενεργειακή μετάβαση, ιδίως για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η νορβηγική κυβέρνηση σκοπεύει να ορίσει 280.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα των εθνικών της υδάτων, που εκτείνονται από το Σβάλμπαρντ έως το νησί Γιαν Μάγιεν στην περιοχή της Αρκτικής, για εξορυκτικές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η καθορισμένη περιοχή ξεπερνά το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος του Όσλο είναι να μειώσει την εξάρτησή του από την Κίνα για κρίσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες. Ταυτόχρονα, ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική κίνηση της Νορβηγίας να προωθήσει νέες ναυτιλιακές βιομηχανίες, καθώς οι κυρίαρχες εξαγωγές της -το παράκτιο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο- αναμένεται να μειωθούν σταδιακά.

Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες, προειδοποιώντας για πιθανές καταστροφικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα. Ο Walter Sognees, συνιδρυτής της νορβηγικής εταιρείας εξόρυξης Loke Minerals, η οποία σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εξόρυξη μέσω θαλάσσης, εξέφρασε την ανησυχία του για περιβαλλοντικές καταστροφές. Ο Sognees τόνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί ενδελεχής έρευνα και χαρτογράφηση πριν από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, ώστε να γεφυρωθεί το κενό γνώσης σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η νορβηγική κυβέρνηση συμμερίζεται παρόμοια άποψη, προβλέποντας ότι οι εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν προτάσεις με ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο από το κοινοβούλιο, πριν από την έναρξη της εξόρυξης μετάλλων.

Το σχέδιο του Όσλο έχει συναντήσει την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες εκφράζουν βαθιές περιβαλλοντικές ανησυχίες. Σε μια αντισυμβατική κίνηση τον Νοέμβριο του 2023, 120 νομοθέτες της ΕΕ εξέδωσαν ανοιχτή επιστολή με την οποία προέτρεπαν το νορβηγικό κοινοβούλιο να απορρίψει το έργο λόγω των θεωρούμενων κινδύνων για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Η επιστολή επέκρινε την εκτίμηση επιπτώσεων της Νορβηγίας, επικαλούμενη πολυάριθμα κενά γνώσης.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι τα μέταλλα που προορίζονται για εξαγωγή από τα νορβηγικά ύδατα υπάρχουν και στην ξηρά, αν και συγκεντρωμένα σε λίγες χώρες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκμετάλλευσή τους. Το BBC τόνισε το παράδειγμα του Κονγκό, όπου υπάρχουν σημαντικά αποθέματα κοβαλτίου, αλλά οι συγκρούσεις είναι ευρέως διαδεδομένες σε διάφορες περιοχές της χώρας.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*