15:17 - 25/12/2023

Οι έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλό αριθμό θυμάτων, αναφέρουν αξιωματούχοι της Γάζας

Διαφημίσεις

Αξιωματούχοι της Γάζας αναφέρουν πάνω από 100 νεκρούς Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, μετά από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε διάφορες περιοχές.

Στη Γάζα, μια κηδεία τη Δευτέρα αποκάλυψε τα ζοφερά επακόλουθα μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής με στόχο το Μαγκάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας να αναφέρουν τουλάχιστον 70 νεκρούς. Το γεγονός αυτό ακολούθησε μια από τις πιο θανατηφόρες νύχτες στη σύγκρουση 11 εβδομάδων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι επιδρομές που ξεκίνησαν ώρες πριν από τα μεσάνυχτα συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα, με τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν εντατικούς ισραηλινούς αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας. Οι κάτοικοι περιέγραψαν ότι βίωσαν μια από τις χειρότερες νύχτες από την έναρξη της σύγκρουσης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ Αλ-Κίντρα, δήλωσε ότι πολλά θύματα στο Μαγκάζι ήταν γυναίκες και παιδιά. Πρόσθετες αεροπορικές επιδρομές στην αλ-Μπουρέιτζ και την αλ-Νουσεϊράτ είχαν ως αποτέλεσμα οκτώ ακόμη θανάτους.

Στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή οδήγησε σε άλλους 23 θανάτους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας να ξεπεράσει τους 100.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, αναφέρθηκε στα παιδιά που πεθαίνουν στις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, ως “τους σημερινούς μικρούς Ιησού” και επέκρινε τα ισραηλινά πλήγματα για την πρόκληση σημαντικών απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους κατοίκους της Μπουρέιτζ αποκάλυψαν απελπισμένες εκκλήσεις για καταφύγιο καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Ένας κάτοικος, ο Odeh, αναφέρθηκε στη στέγαση 60 ανθρώπων που είχαν αναζητήσει ασφάλεια σε μια πιο ασφαλή περιοχή της κεντρικής Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επανεξετάζει το περιστατικό στο Μαγκάζι και επανέλαβε τη δέσμευσή του να ελαχιστοποιήσει τη βλάβη των αμάχων. Η Χαμάς αρνείται τις ισραηλινές κατηγορίες ότι επιχειρεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ή ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο έδειχναν τραυματισμένους κατοίκους να μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Η οργάνωση ανέφερε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε κεντρικούς δρόμους εμπόδιζαν την κίνηση των ασθενοφόρων και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Στην ομιλία του “Urbi et Orbi”, ο Φραγκίσκος καταδίκασε επίσης την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς ως “αποτρόπαια” και ζήτησε την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Οι κληρικοί της Βηθλεέμ ακύρωσαν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί στη Βηθλεέμ πραγματοποίησαν αγρυπνία με κεριά, ύμνους και προσευχές για την ειρήνη στη Γάζα, αντί των τυπικών εορτασμών. Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα σύμβολα, όπως το μεγάλο δέντρο, απουσίαζαν και οι φάτνες στήθηκαν ανάμεσα σε χαλάσματα και συρματοπλέγματα.

Η σύγκρουση, κατά την οποία η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ αιχμαλώτισαν πάνω από 240 Ισραηλινούς, είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 όμηροι να εξακολουθούν να κρατούνται. Από την κλιμάκωση της σύγκρουσης, το Ισραήλ έχει επιβάλει πολιορκία στη Γάζα, με αποτέλεσμα να έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 20.400 θάνατοι, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας που κυβερνάται από τη Χαμάς, ενώ πολλοί περισσότεροι πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει τις συνθήκες στη Γάζα ως καταστροφικές.

Οι μάχες έχουν ενταθεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που διήρκεσε μια εβδομάδα, με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει τον θάνατο δύο στρατιωτών, ανεβάζοντας τον απολογισμό τους σε 158 από τις 20 Οκτωβρίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε το βαρύ κόστος της σύγκρουσης, αλλά τόνισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για την “ολοκληρωτική νίκη” επί της Χαμάς. Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να μειωθούν οι θάνατοι αμάχων, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται, ιδίως στη νότια Γάζα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για μια νέα εκεχειρία, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, έχουν παρουσιάσει μικρή δημόσια πρόοδο. Ο Νετανιάχου αναμένεται να συζητήσει τα θέματα αυτά σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση και σε μια συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

Εκπρόσωποι της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς έχουν εμπλακεί σε συνομιλίες στο Κάιρο, δηλώνοντας την άρνησή τους να συζητήσουν την απελευθέρωση ομήρων αν το Ισραήλ δεν τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ είναι ανοιχτό μόνο στη συζήτηση μιας παύσης των μαχών.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*