19:48 - 18/12/2023

Στα σκουπίδια 215 εκατ. δόσεις εμβολίων για κορωνοϊό αξίας 4 δισ.

Διαφημίσεις

Στα σκουπίδια έχουν καταλήξει τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αποκορύφωμα της πανδημίας, με το κόστος για τους φορολογούμενους να εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει το POLITICO.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έντυπο, από τα τέλη του 2020 – όταν και εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό – οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν συλλογικά 1,5 δισ. δόσεις. Όμως ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών, έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Στη κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Εσθονία, με τη Γερμανία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Στα 4 δισ. ευρώ το κόστος

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν πεταχτεί. Έτσι, οι υπολογισμοί του POLITICO βασίζονται σε δεδομένα προερχόμενα από 19 ευρωπαϊκές χώρες: 15 παρείχαν στοιχεία στο έντυπο, ενώ για άλλες τέσσερις έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές στα ΜΜΕ.

Με βάσει τις τιμές των εμβολίων που έχουν αναφερθεί στα ΜΜΕ, το POLITICO εκτιμά ότι η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αντιστοιχούν σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το περιοδικό σχολιάζει ότι πολλά από τα εμβόλια που κατέληξαν στα σκουπίδια αγοράστηκαν κατά την κορύφωση της πανδημίας, στις αρχές του 2021. Επρόκειτο για μια περίοδο κατά την οποίαν είχε ξεσπάσει σφοδρός διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των πολυπόθητων εμβολίων. Οι τεράστιες ποσότητες που παραγγέλθηκαν από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα οι χώρες να μείνουν με τεράστιες ποσότητες εμβολίων στα χέρια ακόμα και όταν η πανδημία υποχώρησε, ενώ οι προσπάθειες για δωρεά των περισσευούμενων εμβολίων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν από τη μείωση της ζήτησης και ζητήματα logistics.

Δεσμευμένες οι χώρες της ΕΕ

Η Κομισιόν έχει ήδη επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση υπό την πίεση των χωρών της ΕΕ που υποφέρουν από τον τεράστιο αριθμό διαθέσιμων εμβολίων. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουγγαρία σταμάτησαν να δέχονται εμβόλια, με τη Pfizer να έχει υποβάλει μήνυση κατά των εν λόγω κρατών για επειδή – όπως υποστηρίζει η πολυεθνική – δεν πλήρωσαν το συμφωνημένο ποσό. Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού της και δύο πρώην υπουργών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι υπερβολικές αγορές εμβολίων προκάλεσαν ζημίες στο κράτος ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ δόσεις του εμβολίου θα συνεχίσουν να καταφθάνουν στην Ευρώπη, καθώς το αναθεωρημένο συμβόλαιο της ΕΕ με την Pfizer δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν εμβόλια τουλάχιστον έως το 2027.

sigmalive.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*