21:46 - 05/12/2023

Ο ουρανός της Μογγολίας γίνεται κόκκινος.

Διαφημίσεις

Σε μια εκπληκτική ουράνια εμφάνιση, οι ουρανοί πάνω από τη Μογγολία έγιναν βαθύς, κόκκινος στο αίμα καθώς η χώρα γνώρισε ένα από τα πιο σπάνια γεγονότα σέλας την Παρασκευή και τα ξημερώματα του Σαββάτου .Ο έντονος χρωματισμός αποδίδεται στην αρχική πρόσκρουση μιας σημαντικής ηλιακής καταιγίδας που συγκρούστηκε με τη Γη, δημιουργώντας ένα θέαμα που άφησε τους θεατές με δέος.

Το φαινόμενο, γνωστό ως σέλας, εμφανίζεται συνήθως πιο κοντά στους πόλους και συχνά έχει πράσινο χρώμα. Ωστόσο, τα σέλας που φαίνονται στη Μογγολία είχαν μια εντυπωσιακή βυσσινί απόχρωση, κάτι σπάνιο που προκαλείται από την αλληλεπίδραση των ηλιακών σωματιδίων με το οξυγόνο σε μεγάλα υψόμετρα — πάνω από 241 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο λεπτή.

Πολύ σπάνιο σέλας πάνω από τη Μογγολία γίνεται κόκκινο του ουρανού!

Αυτή η συγκεκριμένη απόχρωση του κόκκινου θεωρείται το πιο ασυνήθιστο χρώμα του Βόρειου Σέλας, ή Aurora Borealis, και η εμφάνισή του είναι στενά συνδεδεμένη με περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας.

Η συνεχιζόμενη ηλιακή καταιγίδα που ευθύνεται για αυτό το γεγονός ήταν το αποτέλεσμα πολλαπλών εκτινάξεων μάζας στέμματος (CMEs) από τον Ήλιο, που συνέβησαν στις 27 Νοεμβρίου 2023. Αυτά τα CME έστειλαν ένα μπαράζ σωματιδίων υψηλής ενέργειας που εκτοξεύτηκαν προς τη Γη, με το πρώτο κύμα να φτάνει ο πλανήτης μας αργά στις 29 Νοεμβρίου.

Τα κόκκινα σέλας είναι συνέπεια αυτών των ηλιακών σωματιδίων που συγκρούονται με μόρια οξυγόνου σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Σε τόσο μεγάλα ύψη, η πυκνότητα του οξυγόνου είναι μικρότερη και οι συγκρούσεις συμβαίνουν λιγότερο συχνά, με αποτέλεσμα την εκπομπή κόκκινου φωτός παρά του πιο συνηθισμένου πράσινου. Αυτή η διαδικασία μοιάζει με τον τρόπο που λειτουργούν τα φώτα νέον, με διεγερμένα άτομα αερίου που απελευθερώνουν φωτόνια φωτός όταν επιστρέφουν στη βασική τους κατάσταση.

Κατακόκκινα κόκκινα βόρεια φώτα πάνω από τη Μογγολία

Ιστορικά, τα κόκκινα σέλας έχουν τεκμηριωθεί κατά τη διάρκεια μερικών από τις πιο ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες, όπως το Γεγονός Κάρινγκτον του 1859, το οποίο παραμένει η πιο έντονη ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί. Κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος, αναφέρθηκαν κόκκινα σέλας μέχρι την Καραϊβική και το Μεξικό, με τους ουρανούς τόσο φωτεινούς που τα πουλιά άρχισαν να τραγουδούν, παρεξηγώντας τη φωτισμένη νύχτα με το πρωί.

Η εμφάνιση του κόκκινου σέλας στη Μογγολία έδωσε στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν τις επιπτώσεις των ηλιακών καταιγίδων σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Αν και το θέαμα μπορεί να είναι μαγευτικό, χρησιμεύει επίσης ως υπενθύμιση της τεράστιας δύναμης του Ήλιου και της πιθανής επίδρασης του ηλιακού καιρού στην τεχνολογικά εξαρτώμενη κοινωνία μας.

Καθώς ο ηλιακός κύκλος προχωρά προς την προβλεπόμενη κορύφωσή του το 2024, οι παρατηρητές ουρανού μπορούν να περιμένουν περισσότερες τέτοιες εμφανίσεις ομορφιάς σέλας, αν και λίγοι μπορεί να συναγωνιστούν την ένταση και τη σπανιότητα των κόκκινων ουρανών της Μογγολίας.

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

 

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Εδω βαφτισαν τα τερατα αλλων κυκλων δεινοσαυρους και τους κολλησαν κι εκατομμυρια χρονια για να φενεται πιο πιστευτο.
    Στο κοκκινο σελας θα κολλαγαν; Το μαθαμε τωρα πια ηλιος τεραστιο αστερι και οτι δεν μας καθεται καλα ηλεκτρομαγνητικη καταιγιδα παλμος κι οτι αλλο μας συμφερει καλυτερα.
    Το ποσο ευκολα πιστευουν τα παντα οι ανθρωποι το ειδαμε στην εποχη των ενεσεων της φιλανθρωπιας αλλα να τα πιστευουν και οι ψαγμενοι υποτιθεται αυτα;…

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*