11:26 - 30/11/2023

Έρχονται οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στις ελληνικές θάλασσες – πολλαπλές οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους ανθρώπους!

Διαφημίσεις

Οι υπεράκτιες (off-shore) ανεμογεννήτριες είναι ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες στη θάλασσα σε αντίθεση με τις παράκτιες (on-shore) που είναι στη θάλασσα αλλά πολύ
κοντά στην ακτή.. Αυτές τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, που μόνο υπεράκτιες δεν είναι, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές, έχει σκοπό να τοποθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις ελληνικές παραλίες.

Η πρότυπη ανεμογεννήτρια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων είναι η Vestas V-236 των 15 MW. Η ανεμογεννήτρια αυτή έχει συνολικό ύψος 280 μέτρα, διάμετρο ρότορα 236 μ. και επιφάνεια σάρωσης 43,7 στρ., δηλ. 100 μέτρα περισσότερο από την υψηλότερη ανεμογεννήτρια στην Ελλάδα σήμερα (Vestas V-150)! Το ύψος της πλησιάζει ακόμα και το ύψος του Πύργου του Άιφελ!

Περίπου 1.150 τέτοιες ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στις ελληνικές θάλασσες μέχρι το 2050, όλες σε απόσταση από 1 ναυτικό μίλι (ΝΜ), δηλ. 1.852 μ., έως 6 ΝΜ από τις ακτές του Αιγαίου και έως 12 ΝΜ από τις ακτές του Ιονίου, κάτι που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο τοπίο, το περιβάλλον και τον τουρισμό των παράκτιων περιοχών.

Την ίδια στιγμή, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά:

– Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απόστασης των θαλάσσιων αιολικών από τις ακτές το 2020 ήταν 23,3 χλμ., δηλ. 14,48 ΝΜ, και παρουσιάζει αυξητική τάση.

– στο Βέλγιο σαν γενικός κανόνας τηρείται η απόσταση τουλάχιστον 12 ΝΜ από τις ακτές.

– στη Γαλλία με βάση το νόμο 2023-175 που ψηφίστηκε στις 10/05/23 προβλέπεται ελάχιστη απόσταση 22 χλμ. από τις ακτές.

– στη Γερμανία το ύψος των ανεμογεννητριών περιορίζεται στα 125 μ. όταν είναι ορατές από τις ακτές. Μάλιστα το κρατίδιο Mecklenburg – Vorpommern έχει απαγορεύσει τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες στα 12 ΝΜ από τις ακτές για λόγους τουρισμού.

– στην Ολλανδία όλα τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα χωροθετούνται πέραν των 12 ΝΜ από τις ακτές.

Οι πρώτες περιοχές που θα “υποδεχτούν” τα νέα θαλάσσια αιολικά είναι η Νότια Εύβοια, η Πάτρα, η Κέρκυρα, η Σαμοθράκη, η Αλεξανδρούπολη, η Κρήτη, η Ρόδος, η Χίος, η Δονούσα και η Γυάρος.

Αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση το σχέδιο ανάπτυξης των αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προθεσμία μέχρι τις 30/11 δηλαδή μέχρι αύριο!

Όπως καταγγέλει η “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων“:

Λόγω της εξαιρετικά μικρής απόστασης αυτών από τις ακτές και την εντελώς ατυχή χωροθέτησή τους μέσα ή δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές και σε μέρη που βασίζονται στον τουρισμό, οι αιολικοί σταθμοί αυτοί θα έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους ανθρώπους. Ούτε όμως όσον αφορά το κλίμα πρόκειται να ωφελήσουν τη χώρα μας, αφού με βάση το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ούτε το 2050 δε θα έχουμε απεξαρτηθεί ακόμα από τα ορυκτά καύσιμα με αυτήν την ενεργειακή πολιτική.

Η διαβούλευση τελειώνει αύριο!

Αν θέλετε να αντιδράσετε ενεργά σε αυτό: Η Κίνησή μας ετοίμασε ένα κείμενο για κατάθεση στη διαβούλευση, το οποίο και σας επισυνάπτουμε και μπορείτε να διακινήσετε ελεύθερα. Η κατάθεση πρέπει να γίνει με αποστολή email στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τις 30/11 το αργότερο: sec.dipa@prv.ypeka.gr

Σημαντικό είναι στο email που θα σταλεί να αναφέρονται τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και κάποια στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, email).

Θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο, όπως “Διαφωνώ με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που το συνοδεύει. Προσυπογράφω τις απόψεις του κειμένου που σας επισυνάπτω και παρακαλώ την υπηρεσία σας να απορρίψει την υπό διαβούλευση Σ.Μ.Π.Ε.”

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε περισσότερο στην οργάνωση της αντίστασης ενάντια στα θαλάσσια αιολικά, εάν σας ενδιαφέρει η υπεράσπιση των ευαίσθητων νησίδων ή εάν θέλετε με κάποιον άλλο τρόπο να συνδράμετε στον αγώνα μας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μας.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ

CITIZENS’ INITIATIVE FOR THE PROTECTION OF GREEK ISLETS

E-Mail: nisidesaigaiou@gmail.com

Facebook: facebook.com/nisides

Instagram: instagram.com/small_islands_matter

ΥπεράκτιεςΑΠΕ-ΔιαβούλευσηΕπιμελητήριοΠεριβάλλοντος Λήψη

anazitiseis.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (3)

  1. Τεραστιες μηπως τους ειπε κανεις οτι οι γιγαντες θα ξαναγυρισουν πισω;
    Κανουν κρυφες συμφωνιες; Αληθεια αυτοι ακομα πιστευουν οτι ο εκλεκτος ειναι απο την φυλη τους; ή οτι αληθεια θα τους σωσει. Καντε οτι προλαβετε γιατι θα το κλεισουμε το μαγαζι συντομα…

  2. ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΦΑΛΑΙΝΩΝ Ψάξτε στο YT redacted whales. Η ευαισθησία των οικολογιών μας μάρανε.

  3. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΙΣΤΑΣ.
    Κανονίστε μικροί ανόητοι πλανητικοι πολίτες να την περάσετε … Γιατί είστε τόσο αχάριστοι, εδώ μιλάει ο ειδικός ο δόκτωρ Πανεπιστημονας , φύτεψε μια ανεμογεννήτρια στην αυλή σου που τα θες όλα έτοιμα βάλε 5,10,20 τσιπακια να είσαι καλυμμένος από όλα,τι δεν καταλαβαίνετε, μέχρι το 2030 4 δις θα φύγουν επειδή οι μικροί ανόητοι πολίτες δεν ακούν την επιστήμη.. Τόση εργασία, τόσος κόπος κι εσείς αχάριστοι..

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*