11:37 - 16/11/2023

Η φυματίωση γίνεται ξανά η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια — μόνο το 2022 σκότωσε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαφημίσεις

Η φυματίωση, που προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis, στα χρόνια της παράνοιας του Covid ήταν η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια.

Το 2022 που οι θάνατοι απο Covid ήταν στο αποκορύφωμα τους, κάτι που ξεκίνησε απο το 2021 αφού έγιναν τα πρώτα εμβόλια, εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο από COVID-19, ενώ 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Καθώς τα κρούσματα του ιού COVID-19 και οι σχετικοί θάνατοι μειώνονται, η φυματίωση, που προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis, συνεχώς γίνεται η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια. Η φυματίωση «είναι ιάσιμη, με την προϋπόθεση ότι θα την διαγνώσουμε έγκαιρα και θα ακολουθήσουμε θεραπεία φαρμάκων», έγραψε στους The Epoch Times ο Seyed Hasnain, Πρόεδρος Εθνικής Επιστήμης στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Γιατί όμως τα τελευταία χρόνια είναι τόσο θανατηφόρα;

Μια ασθένεια της φτώχειας

Η φτώχεια είναι το έδαφος αναπαραγωγής της φυματίωσης. Η φυματίωση, είναι ιδιαίτερα ενδημική σε οκτώ χώρες, συγκεκριμένα το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Κονγκό, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Πάνω από τα δύο τρίτα των πασχόντων από φυματίωση στον κόσμο είναι από αυτές τις χώρες.

Τα κοινά σημεία μεταξύ αυτών των οκτώ χωρών είναι η φτώχεια και ο υποσιτισμός, έγραψε στους The Epoch Times ο Δρ. Vinod Kumar, διευθυντής του Ινστιτούτου Θωρακικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Madras. Η Κίνα αποτελεί μια μικρή εξαίρεση. Ένα σημαντικό ποσοστό της χώρας είναι πλούσιο και πάνω από το όριο της φτώχειας, ωστόσο ένα άλλο σημαντικό ποσοστό ζεί κάτω από το όριο σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ενώ οι επίσημες εκθέσεις αναφέρουν ότι η χώρα έχει ευημερήσει και έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις για την εξάλειψη της φτώχειας, αυτό αμφισβητείται από τους ειδικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΠΟΥ: Η φυματίωση επιστρέφει σε όλο τον κόσμο

Η φυματίωση μεταδίδεται μέσω του αέρα από κάποιον με ενεργή φυματίωση στους πνεύμονες ή στο λαιμό του. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το άτομο βήχει, μιλάει ή φτερνίζεται.

Οι συνθήκες υπερπληθυσμού είναι συχνά η αιτία, γιατί υπάρχει υγρασία, βρομιά και δεν αερίζονται καλά. Αυτά τα μέρη προάγουν την φυματίωση, καθώς τα βακτήρια της φυματίωσης μπορούν να σκοτωθούν από το ηλιακό φως, η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει επίσης την ανοσία στη φυματίωση. Κάτι που μας κάνει να υποθέσουμε πως εκτός απο την φτώχια “βοήθησαν” στη νόσο και τα lockdown. Ο υποσιτισμός απο την άλλη είναι επίσης συννοσηρός για τη φυματίωση. Θέτει ένα άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς το σώμα δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι των βακτηρίων. Περίπου το 40 τοις εκατό των περιπτώσεων φυματίωσης σχετίζονται με υποσιτισμό.

Δύσκολο να γίνει διάγνωση

«Σχεδόν το ένα τρίτο των νεοάρρωστων ασθενών με φυματίωση παγκοσμίως παραμένουν αδιάγνωστοι», έγραψε στους The Epoch Times ο Δρ Keertan Dheda, καθηγητής έρευνας για τη φυματίωση στο London School of Hygiene and Tropical Medicine. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακές διαγνωστικές τεχνικές και δυσκολία πρόσβασης στη φροντίδα.

Παραδοσιακά, η διάγνωση της φυματίωσης περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων. Τα πρώτα βήματα είναι η ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού, η φυσική εξέταση και η ακτινογραφία των πνευμόνων.

Ωστόσο, οι ασθενείς χρειάζονται εργαστηριακό έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της φυματίωσης και να αποκλειστούν άλλες πνευμονικές παθήσεις που τις αποδίδονται. Άραγε πόσες περιπτώσεις φυματίωσης καταγράφηκαν ως Covid;

Το επίχρισμα πτυέλων είναι η πιο κοινή εξέταση που γίνεται σε χώρες με υψηλή επιβάρυνση φυματίωσης. Ζητείται από το άτομο να σάλιο και βλέννα από την αναπνευστική οδό για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο για βακτήρια φυματίωσης. Αυτό το τεστ δεν είναι αξιόπιστο και μπορεί να μη γίνει σωστή διάγνωση στο 20 τοις εκατό έως το 70 τοις εκατό των ασθενών με φυματίωση.

«Οι τεχνολογίες που βασίζονται στο DNA έχουν κατακλύσει την αγορά, αλλά δυστυχώς, σε χώρες με φτωχούς πόρους, το υψηλό κόστος μιας τέτοιας διάγνωσης γίνεται εμπόδιο», έγραψε ο κ. Hasnain, προσθέτοντας ότι η διάγνωση που γίνεται μέσω του μικροσκοπίου μπορεί να είναι απαραίτητη λόγω της οικονομικής προσιτότητάς της. Ο φόβος της φυματίωσης μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να αντιστέκονται στο να αναζητήσουν διάγνωση και να ενημερώσουν τους φίλους και την οικογένειά τους ότι την έχουν. Αυτό μπορεί οδηγεί στην εξάπλωση της λοίμωξης.

Θεραπεία για τη φυματίωση

Η θεραπεία για τη μη ανθεκτική φυματίωση περιλαμβάνει ένα εξάμηνο θεραπευτικό σχήμα αντιβιοτικών.

Η πιο κοινή θεραπεία για τη λοιμώδη φυματίωση είναι η ισονιαζίδη INH σε συνδυασμό με τρία άλλα φάρμακα: ριφαμπιίνη, πυραζιναμίδη και αιθαμβουτόλη. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να έχει παρενέργειες κόπωσης, ίκτερου, ναυτίας και αδυναμίας. Είναι σύνηθες οι ασθενείς να εγκαταλείπουν τη θεραπεία λόγω αυτών των παρενεργειών ή όταν αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα.

Η λοίμωξη μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψει με βακτήρια φυματίωσης ανθεκτικά στα φάρμακα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα απαιτηθεί πιο παρατεταμένη θεραπεία με έναν άλλο συνδυασμό αντιβιοτικών – συγκεκριμένα, φθοριοκινολόνες, βεντακιλίνη και λινεζολίδη – για εννέα μήνες έως δύο χρόνια. Σε ορισμένες χώρες, τα πλαστά φάρμακα ή τα κακώς κατασκευασμένα φάρμακα οδηγούν σε αναποτελεσματική θεραπεία. Ο υποσιτισμός και οι μεταβολικές ασθένειες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του φαρμάκου και να αποτρέψουν την κατάλληλη θεραπεία.

Από την πανδημία του COVID, ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων φυματίωσης μειώθηκε, μαζί με τον αριθμό των ασθενών που εγγράφηκαν στη θεραπεία φυματίωσης. Ωστόσο, ειδικοί λένε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμπόδιζε τα άτομα να αναζητήσουν διάγνωση ώστε να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους.

Καθώς ο COVID-19 εξελίσσεται στο ενδημικό στάδιο, τα κρούσματα φυματίωσης συνεχίzουν να αυξάνονται. Θα μπορούσε αυτό να οφείλεται στο κακό ανοσοποιητικό, όχι μόνο εξαιτίας της έλλειψης του ήλιου αλλα και του καταστροφικού ρόλου που αποδεδειγμένα είχαν τα εμβόλια Covid στο ανοσοποιητικό.

Ο κ. Hasnain πρότεινε ότι η υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να διεξάγει έγκαιρο έλεγχο για τη φυματίωση και να περιλαμβάνει καλύτερα φάρμακα, εμβόλια και διαγνωστικά. Πρόσθεσε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για αυτές τις απαντήσεις λόγω των εκτιμώμενων χαμηλών επενδύσεων.

Είναι απίθανο να δοθεί ποτέ η ίδια προσοχή στη φυματίωση με την κερδοφόρα νόσος COVID-19, σύμφωνα με τον Δρ Dheda. Σε αντίθεση με τον COVID-19, η ασθένεια έχει μακρά περίοδο επώασης έως και έξι μήνες και είναι μια βραδέως εξελισσόμενη νόσος, που συχνά χρειάζονται μήνες έως χρόνια για να εκδηλωθούν σοβαρά συμπτώματα. «Δεν είναι τόσο κοινωνικά και πολιτικά ανησυχητικό όσο ο COVID-19», έγραψε.

Ο Δρ Kumar πρότεινε να γίνει δουλειά για τη βελτίωση της ανοσίας του ίδιου του ατόμου. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές πτυχές της φυματίωσης, όπως η φτώχεια, ο υπερπληθυσμός [και] ο υποσιτισμός», έγραψε.

anazitiseis.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*