Διαφημίσεις

Ιαπωνία: Ανώτατο Δικαστήριο κηρύσσει αντισυνταγματική την υποχρεωτική στείρωση για τη μετάβαση φύλου

Σε μια πρωτοποριακή απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας έκρινε ότι είναι κατά παράβαση του Συντάγματος η νόμιμη εντολή στείρωσης για τα διαφυλικά άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν τον δείκτη φύλου τους στα επίσημα έγγραφα.

Αφορμή για την απόφαση του δικαστηρίου στάθηκε η υπόθεση μιας αμφιφυλόφιλης γυναίκας, η οποία αμφισβήτησε την απαίτηση για χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου ως προϋπόθεση για την αλλαγή του δείκτη φύλου. Αν και η υπόθεσή της παραπέμφθηκε σε κατώτερο δικαστήριο για περαιτέρω εξέταση, η ανώτατη δικαστική αρχή της Ιαπωνίας εξέφρασε σαφή θέση επί του θέματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εντολή στειροποίησης αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος του ατόμου να κάνει επιλογές για το σώμα του. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί σημαντική απόκλιση από προηγούμενη απόφαση του 2019, υποδεικνύοντας εξελισσόμενες προοπτικές για το ζήτημα αυτό.

Το δικαστήριο υποστήριξε ότι η απαίτηση στείρωσης θέτει ένα σκληρό τελεσίγραφο σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν το φύλο τους – μια επιλογή μεταξύ της διενέργειας επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης ή της απώλειας βασικών νομικών προνομίων που ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα φύλου τους.

Στην Ιαπωνία, τα άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν τον δείκτη φύλου τους πρέπει να περιηγηθούν σε μια νομική διαδικασία που περιλαμβάνει προσφυγή σε οικογενειακό δικαστήριο μετά τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, σύμφωνα με νόμο του 2003. Επιπλέον, πρέπει να αποδείξουν την έλλειψη αναπαραγωγικής ικανότητας, η οποία συνήθως καθιστά αναγκαία τη στείρωση. Η εμφάνιση των γεννητικών τους οργάνων πρέπει επίσης να ευθυγραμμιστεί με το επιθυμητό φύλο τους.

Η υπόθεση που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο ξεκίνησε από μια αμφιφυλόφιλη γυναίκα, η οποία ζήτησε την επίσημη αναγνώριση ως γυναίκα χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτική στείρωση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι συνταγματικά απαράδεκτη.

Ο δικηγόρος της, Kazuyuki Minami, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο για το Ανώτατο Δικαστήριο να κηρύξει έναν νόμο αντισυνταγματικό. Ωστόσο, παραπονέθηκε ότι η πελάτισσά του συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πρόκληση να ζει χωρίς ο νόμος να αναγνωρίζει το φύλο της.

Ενώ η σημερινή απόφαση ανακουφίζει το βάρος της απαίτησης στείρωσης για ορισμένα άτομα που επιδιώκουν την αλλαγή φύλου, πολλές διαφυλικές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση γεννητικών οργάνων.

Η Ιαπωνία έχει επικριθεί για τις απαιτητικές, παρεμβατικές και δυνητικά επικίνδυνες ιατρικές διαδικασίες που επιβάλλει, ιδίως δεδομένης της αποτυχίας της να αναγνωρίσει τον γάμο ή τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των χωρών της G7.

Μια έκθεση του 2019 από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιέγραψε την απαίτηση ως θεμελιωμένη στην απορριπτική πεποίθηση ότι ο τρανσεξουαλισμός είναι ψυχική ασθένεια.

Ο δημόσιος διάλογος της Ιαπωνίας για το θέμα αυτό εξελίσσεται, με ένα τοπικό οικογενειακό δικαστήριο να κρίνει πρόσφατα τον νόμο του 2003 αντισυνταγματικό και άκυρο. Παρά το γεγονός ότι είναι μια παραδοσιακά συντηρητική κοινωνία, η Ιαπωνία έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αποδοχής της διαφορετικότητας.

Νωρίτερα φέτος, η χώρα θέσπισε τον πρώτο της νόμο με στόχο την προστασία της κοινότητας LGBTQ+ από τις διακρίσεις. Ωστόσο, ορισμένοι ακτιβιστές επικρίνουν την ασαφή διατύπωση του νόμου, καθώς αντιτίθεται μόνο στις “αθέμιτες διακρίσεις”.

Η παραπληροφόρηση που συνδέει τις αμφιφυλόφιλες γυναίκες με τη δημόσια σεξουαλική βία έχει επίσης διαδοθεί ευρέως στην Ιαπωνία, όπως προειδοποίησε μια τοπική οργάνωση υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+.

Η σημερινή απόφαση είναι μια κομβική στιγμή για την κοινότητα των αμφιφυλόφιλων της Ιαπωνίας, καθώς αμφισβητεί τη μακροχρόνια απαίτηση για χειρουργική επέμβαση ως προϋπόθεση για τη νόμιμη αλλαγή φύλου. Ο Tomoya Asamura, ένας 34χρονος αμφιφυλόφιλος άνδρας, μοιράστηκε την άποψή του για την απόφαση. Υποβλήθηκε σε υστερεκτομή και αφαίρεση ωοθηκών σε ηλικία 23 ετών για να αλλάξει τον δείκτη φύλου του και να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του. Ο Asamura υπογράμμισε το σωματικό, συναισθηματικό και οικονομικό τίμημα που επιβάλλει η απαίτηση για χειρουργική επέμβαση στα διαφυλικά άτομα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν είχε καμία επιλογή να αλλάξει το φύλο του νόμιμα χωρίς χειρουργική επέμβαση.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek