08:34 - 17/10/2023

Υψηλός συναγερμός στην Ευρώπη μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες

Διαφημίσεις

Το Βέλγιο κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη δολοφονία δύο Σουηδών από ισλαμιστή ένοπλο – Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος – Εντατικό ανθρωποκυνηγητό σε εξέλιξη – Αναστέλλονται οι δημόσιες υπηρεσίες και η τηλεργασία στις Βρυξέλλες – Αυξάνονται οι φόβοι για νέες ισλαμιστικές επιθέσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Συνεχίζει να διαφεύγει της σύλληψης ο άγνωστος δράστης που ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δύο Σουηδών και τον τραυματισμό ενός ακόμη λίγο πριν από τον προκριματικό αγώνα Βελγίου-Σουηδίας για το Euro.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρουά επιβεβαίωσε την Τρίτη αυτή την ανησυχητική είδηση, αποκαλύπτοντας ότι ο ύποπτος, που ταυτοποιήθηκε ως Λασουέντ Αμπντεσλάμ, ένας 45χρονος τυνησιακής καταγωγής και κάτοικος Βρυξελλών, παραμένει ελεύθερος και οπλισμένος. Σε ένα ανατριχιαστικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Αμπντεσλάμ δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο δράστης είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν. Σε συνέντευξη Τύπου, ο van Quickenborn δήλωσε: “Το πρόσωπο αυτό ήταν γνωστό στην αστυνομία για ύποπτες δραστηριότητες, εμπορία ανθρώπων και παράνομη διαμονή”. Σε αντίθεση με τις αρχικές αναφορές, ο άνδρας είχε ποινικό μητρώο στην Τυνησία που δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Ντε Κρου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τόνισε ότι η έρευνα, την οποία χειρίζεται η ομοσπονδιακή εισαγγελία, διερευνά πιθανό τρομοκρατικό κίνητρο.

Το Βέλγιο σε ύψιστο συναγερμό:
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού (επίπεδο “4”), γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη ασφάλεια σε περιοχές που συνδέονται με τη Σουηδία. Ο πρωθυπουργός Ντε Κρου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, υποσχόμενος πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και ελέγχους. Η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού “3”.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες υιοθετούν μέτρα τηλεργασίας και τα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών στην πρωτεύουσα είναι κλειστά. Το Ευρωπαϊκό Σχολείο είναι επίσης κλειστό.

“Κόκκινος συναγερμός” αντηχεί σε όλη την Ευρώπη λόγω των αυξημένων ανησυχιών για πιθανές ισλαμιστικές επιθέσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.

Λεπτομέρειες για την επίθεση:
Οι αρχικές αναφορές από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τον δράστη να ανοίγει πυρ αδιακρίτως με ένα καλάσνικοφ, φωνάζοντας “Αλλάχου Άκμπαρ” πριν διαφύγει με δίκυκλο. Η βελγική αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, αυξάνοντας το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο (κατηγορία 4).

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο φερόμενος ως δράστης αυτοπροσδιορίστηκε ως Abdesalem al-Gilani, δηλώνοντας πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Το μήνυμα μετέφερε μια ανατριχιαστική περιγραφή της επίθεσης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το θάνατο τριών Σουηδών.

Ο αντίκτυπος:
Ο προκριματικός αγώνας του Βελγίου για το Euro 2024 εναντίον της Σουηδίας διακόπηκε οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, με τη σουηδική ομάδα να αρνείται να παίξει στο δεύτερο ημίχρονο μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Gunnar Stroemer εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την απώλεια των δύο Σουηδών, τονίζοντας τις προσπάθειες συνεργασίας για τη συλλογή πληροφοριών. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς μετέφεραν την ενότητα κατά της τρομοκρατίας, με τη Γαλλία να ενισχύει τους συνοριακούς ελέγχους και τον πρόεδρο Emmanuel Macron να καταδικάζει τη “βάρβαρη” πράξη της “ισλαμιστικής τρομοκρατίας”.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*