11:34 - 26/09/2023

Στο μεταξύ κάποιοι βρίσκονται ήδη στα καταφύγια

Διαφημίσεις

Στο μεταξύ κάποιοι βρίσκονται ήδη στα καταφύγια οπλισμένοι σαν αστακοί. Είναι βλέπεις τα σημάδια που δεν μπορείς να αγνοήσεις εάν δεν σε έχει εγκαταλείψει η στοιχειώδης λογική. Από το 2015 το History Channel παρουσιάζει -μάλλον καθόλου τυχαία-τη σειρά επιβίωσης Alone.

(Δείτε επίσης το Σύνδρομο του Αμβούργου. Προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης-καθόλου τυχαία-εν μέσω πανδημίας)

Ο Roland Welker ήταν ξυλοκόπος σχεδόν σε όλη του τη ζωή. Πριν πάει στην έρημο για να διαγωνιστεί στην 7η σεζόν της σειράς επιβίωσης Alone του History Channel, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, είχε ένα πρόχειρο σχέδιο. Είναι εύσωμος και ξέρει πώς να κόβει ξύλα – φυσικά, θα έφτιαχνε μια ξύλινη καλύβα. Αλλά ο Welker δεν είχε ιδέα πού πήγαινε ούτε ποια υλικά θα ήταν διαθέσιμα στη γη. Ήξερε ότι θα έπρεπε να γίνει γρήγορα δημιουργικός.

Κάθε σεζόν του Alone λαμβάνει χώρα σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία και περιλαμβάνει μια ομάδα 10 ειδικών επιβίωσης—συνήθως κυνηγούς, αρχιτέκτονες, ξυλουργούς, τοξότες, μηχανικούς και τεχνίτες με διάφορες δεξιότητες στην ύπαιθρο και κοινή επιθυμία να ωθήσουν τα πρωταρχικά τους ένστικτα στα άκρα. To έπαθλο αυξήθηκε από $500.000 σε $1 εκατομμύριο τις τελευταίες σεζόν.

Έχοντας πέσει σε ένα έρημο τοπίο με ελάχιστα παρά την εξυπνάδα, την εφευρετικότητα και τον εξοπλισμό κάμερας με τον οποίο θα κινηματογραφούν τον εαυτό τους, το πρώτο τους ένστικτο θα έπρεπε να είναι να ουρλιάζουν και να πανικοβάλλονται. Αλλά τα πιο σημαντικά καθήκοντά τους για τις επόμενες πιθανώς 100 ημέρες θα είναι να βρουν τροφή και να χτίσουν ένα μακροπρόθεσμο καταφύγιο αρκετά ανθεκτικό για να αντέξουν το έντονο κρύο, τα αρπακτικά, την πείνα και, όπως υπονοεί ο τίτλος, τη μοναξιά.

Μόλις ένα ελικόπτερο εγκαταλείψει τον καθένα στην έρημο και πετάξει μακριά, οι διαγωνιζόμενοι είναι μόνοι τους. Ξέρουν ότι θα χρειαστεί να ανάψουν φωτιά. Ίσως ράψουν ένα απλάδι δίχτυ για να πιάσουν ψάρια (ή, στην περίπτωση ενός ανταγωνιστή, να συναρμολογήσουν μια βάρκα). Το τέλος του παιχνιδιού είναι η μακροζωία. (Στους παίκτες δίνονται ιχνηλάτες GPS και ένα δορυφορικό τηλέφωνο, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλέσουν για να “πατήσουν έξω” σε οποιοδήποτε σημείο της πρόκλησης. Ο τελευταίος που πατάει το κουμπί κερδίζει.) Και ως εκ τούτου, τα σπίτια τους, όπως το δικό μας, είναι σημαντικά. Πρέπει να είναι στιβαρά, ανθεκτικά στον αέρα, αδιάβροχα, απωθητικά από το χιόνι, αεροστεγή και κατασκευασμένα από υλικά στο περιβάλλον τους, οπότε όταν το αποτέλεσμα είναι ένας ωραίος, βιώσιμος τομέας, είναι ανταποδοτικό για όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ανειδίκευτου θεατή που εκπλήσσεται από μακρυά.

Ομολογουμένως, είναι σαδιστική ηδονοβλεψία, το να βλέπεις απελπισμένους ανθρώπους να λύνουν προβλήματα με τους ίδιους λόγους με τις αρκούδες γκρίζλι και τους λύκους, καθώς περνούν εβδομάδες φτιάχνοντας καταφύγια που μπορεί να εγκαταλείψουν νωρίτερα για την άνεση του σπιτιού. Όταν το Alone έκανε πρεμιέρα το 2015, τα καταφύγια ήταν κυρίως άπαχα (παράγκες με ανοιχτό πρόσωπο τοποθετημένα σε ένα υπάρχον θεμέλιο σαν δέντρο) και απλές προσόψεις. Στο δάσος του Μαγγελάνου της 3ης σεζόν στην Αργεντινή, η Callie North κατασκεύασε μια καμπίνα με πλαίσιο Α με ξεχωριστή εξωτερική σάουνα τόσο για πρακτικούς (υγιεινής) όσο και για τελετουργικούς σκοπούς. Τις επόμενες εποχές, τα σπίτια εξελίχθηκαν σε έξυπνα καταφύγια συντριμμιών και περίτεχνες ξύλινες καμπίνες με σκάλες, πόρτες, πόμολα και διακοσμητικά χαρακτηριστικά. Το History Channel κυκλοφόρησε μάλιστα μια ψηφιακή σειρά αφιερωμένη σε αυτά.

«Μπορούσα να στέκομαι όρθιος και να φοράω το παντελόνι μου σαν άνθρωπος. Δεν σέρνομαι σαν αρκούδα ή κάτι τέτοιο όλο τον χειμώνα».

Το Rock House του Welker περίπου 12 επί 6 ποδιών ήταν ουσιαστικά ένα μέγα αρχοντικό στη μέση της καναδικής Αρκτικής. Αφού πέρασε τρεις ημέρες εξερεύνησης, βρήκε έναν μεγάλο σχηματισμό βράχου και τον επέλεξε ως προστατευτική βάση για το σπίτι.

Κινούμενος γύρω από πέτρες μαμούθ, έκανε ανασκαφές για να βάλει θεμέλια στο χώμα και σφυρηλάτησε την ξύλινη καλύβα του γύρω από αυτό, χρησιμοποιώντας το γιγάντιο τσεκούρι και είδε που έφερε μαζί του. (Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να φέρουν 10 προεγκεκριμένα αντικείμενα, όπως πετονιές και υπνόσακους, αν και προφανή πλεονεκτήματα όπως τα όπλα απαγορεύονται.) Όπως σημειώνει ένα από τα χρήσιμα αναδυόμενα γεγονότα της σειράς σε ένα επεισόδιο: “Οι τοίχοι βράχου, που χρησιμοποιούνται ως θερμική μάζα, μπορούν απορροφά και διατηρεί τη θερμότητα για μέρες». Το αντάλλαγμα είναι ότι ένα μεγαλύτερο καταφύγιο θα μπορούσε ταυτόχρονα να διαρρέει θερμότητα, οπότε ο Welker έπρεπε να κρατά το τζάκι του αναμμένο ασταμάτητα.

“Ήταν μια τρελή κίνηση. Ξοδεύεις πολλές θερμίδες, αλλά εκατό μέρες είναι τρεις εβδομάδες λιγότερο από το ένα τρίτο του έτους. Αυτός είναι πολύς χρόνος για να κάτσεις οκλαδόν σε ένα μισό καταφύγιο. Ήθελα να νιώθω άνετα ” λέει. “Δεν έχεις εργαλεία μέτρησης, δεν έχεις επίπεδα. Άρα πρέπει να έχεις καλό βολβό του ματιού. Πρέπει να είσαι φυσικός μηχανικός.” Του πήρε 19 ημέρες για να μετακομίσει στο Rock House του που ονομάστηκε Rock House και πέρασε άλλες τρεις εβδομάδες για να το ολοκληρώσει. Μέχρι το τέλος, λέει, «Μπορούσα να στέκομαι ίσια πάνω κάτω και να φοράω το παντελόνι μου σαν άνθρωπος. Δεν σέρνομαι σαν αρκούδα ή κάτι τέτοιο όλο τον χειμώνα».

Τα πιο επιτυχημένα καταφύγια μεταφέρουν τους παίκτες πέρα από τον πρώτο μήνα στο πιο σκληρό μέρος του χειμώνα. Ο Jordon Bell της 8ης σεζόν πέρασε την πρώτη του εβδομάδα φτιάχνοντας μια όμορφη ξύλινη καμπίνα με οροφή μονής κλίσης, χαράσσοντας εγκοπές στη σέλα για να στερεωθούν οι κορμοί στη θέση τους. Μετά από μια δύσκολη μέρα, τον επισκέφτηκε μια αρκούδα εκείνο το βράδυ. «Υποθέτω ότι πρέπει να φτιάξω αυτήν την καμπίνα», λέει με ένα εγκάρδιο γέλιο σε μια κάμερα υπερύθρων. Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε μια πόρτα με καταπακτή και χάραξε τα αρχικά της οικογένειάς του σε μια ράχη πάνω από την καμπίνα.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ξεκινούν φτιάχνοντας ένα προσωρινό μαξιλάρι κάτω από ένα μουσαμά.

Η Callie North εργάστηκε γρήγορα για να βρει μια τοποθεσία, χρησιμοποιώντας μπαμπού ως μόνωση για τα πλαϊνά. Αντί για το πιο σκούρο μουσαμά που παρείχε η εκπομπή ως μέρος των βασικών κιτ επιβίωσης, έφερε ένα λευκό μουσαμά για να αντανακλά το φως στο χώρο. Έστρωσε επίσης δάπεδο από βράχο και έφτιαξε μια σκούπα για καθάρισμα. «Τότε θα μπορούσα να βγάλω τα παπούτσια μου όταν έμπαινα και να έχω έναν χώρο ξεχωριστό από το εξωτερικό που το έκανε να νιώθει πολύ άνετα και οικεία», λέει.

Ο συντροφός της βρέθηκε έξω από το σόου (συνδέθηκαν αφού συμμετείχαν και οι δύο), ο Randy Champagne, δημιούργησε μια απλή, τρίπλευρη δομή κατά τη διάρκεια της 2ης σεζόν στο νησί του Βανκούβερ. Όταν επέστρεψε για την 5η σεζόν στη Μογγολία, όπου έκανε πιο κρύο, έμαθε από το παρελθόν και επέλεξε μια κλειστή ξύλινη καλύβα. «Ήθελα κάτι απλό, αποτελεσματικό και μικρό γιατί ένας μικρότερος χώρος ζεσταίνεται πιο εύκολα», λέει. «Αλλά και κάτι στο οποίο μπορούσα να επιστρέψω στο σπίτι και να νιώσω ότι όταν επέστρεψα στο καταφύγιό μου, υπήρχε ανακούφιση».

Είναι όλα σχετικά με την αντοχή (η εκπομπή αναφέρεται συχνά σε “θερμιδική δαπάνη”). Επομένως, μια κοινή στρατηγική είναι να χρησιμοποιείτε την ενέργεια από νωρίς όταν είναι πιο αναλώσιμη. Η αρχαιολόγος Theresa Emmerich Kamper με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μερικές ιδέες για καταφύγιο για την 8η σεζόν. Αφού έφτασε στην άκρη της λίμνης Chilko της Βρετανικής Κολομβίας, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα pithouse, μια μερικώς υπόγεια κατοικία που χρησιμοποιείται συνήθως από τους ιθαγενείς της Αμερικής για χιλιάδες χρόνια. (Σημειωτέον, τα καστ του Alone είναι κυρίως λευκοί επιζώντες που χρησιμοποιούν φθαρμένες, νομαδικές μεθόδους.)

Η Kamper είχε φτιάξει pithouse ως παιδί, αλλά ποτέ μια κατασκευή σε μέγεθος ενήλικα, η οποία ήξερε ότι θα ήταν αποτελεσματική στη συγκράτηση της θερμότητας, με το έδαφος να λειτουργεί ως μόνωση. Δεν έφερε φτυάρι γιατί ήξερε ότι μπορούσε να φτιάξει ένα από πέτρες αν χρειαζόταν.

Πριν μεταφερθεί στις τοποθεσίες τους, η Kamper λέει ότι το συνεργείο ασφαλείας της εκπομπής είπε στους διαγωνιζόμενους ότι υπήρχε όριο μεγέθους στα καταφύγιά τους, κάτι που την ανάγκασε να σκεφτεί κάτι μικρότερο.

Την 1η Ημέρα, βρήκε ένα σημείο και έσκαψε μια τρύπα μέχρι τη μέση χρησιμοποιώντας ένα ραβδί, έναν βράχο και ένα οστό από γνάθο που ανακάλυψε κοντά στο στρατόπεδό της. Για το σκελετό της, διαμόρφωσε το φλοιό σε έρπητα ζωστήρα και έσκαψε μια τρύπα μέσα στο καταφύγιό της για αποθήκευση τροφής, σκεπάζοντάς το με πέτρες για να τον προστατεύσει από τις αρκούδες. Μόλις ο καιρός έφτασε κάτω από το μηδέν, το pithouse ήταν αρκετά άνετο ώστε η Kamper να απλωθεί και να περπατήσει άνετα με ένα t-shirt.

Η διαδικασία έκαψε θερμίδες αλλά και την έσωσε μακροπρόθεσμα. Ένα σώμα σε κατάσταση επιβίωσης δεν βρίσκεται ποτέ σε ομοιόσταση, είτε τρέμει είτε ιδρώνει για να παραμείνει ζεστό και να καίει κρίσιμες θερμίδες. «Όταν δεν είχα πολλή ενέργεια και κολλούσα στις θερμίδες μου, θα ήταν πολύ σημαντικό να δίνω στο σώμα μου ένα μέρος για να είναι πολύ άνετο και να μην καίω υπερβολικές θερμίδες», λέει. “Επίσης, είναι απλά ωραίο. Είναι ωραίο να γυρνάς σπίτι, να βγάζεις τα ρούχα σου σε εξωτερικούς χώρους, να τα στεγνώνεις όλα και να έχεις ένα μέρος για να κάθεσαι στο ένα στρώμα των long johns.”

Η εκπομπή έχει μια ειδική βάση θαυμαστών αφιερωμένη στην επισήμανση των νικών και των αποτυχιών. Το δομικά μικρό εξοικονομεί ενέργεια και ζεστασιά—όπως έγραψε ένας χρήστης του Reddit για το pithouse της Kamper, “Νόμιζα ότι η παλίρροια θα ήταν ένας παράγοντας ή ο άνεμος που έβγαινε από τη λίμνη. Προφανώς, είχε κατασκευάσει ένα από τα πιο αποτελεσματικά καταφύγια ποτέ στην εκπομπή .”

Κατά τη διάρκεια της 9ης σεζόν στο Labrador του Καναδά, ο Teimojin Tan, στρατιωτικός κτηνίατρος και γιατρός από το Μόντρεαλ, παρατήρησε ένα οροπέδιο κοντά σε έναν κολπίσκο. Προχωρώντας στα γυρίσματα, σχεδίασε να ενσωματώσει τα φυσικά χαρακτηριστικά της γης στο καταφύγιό του, το οποίο τοποθέτησε στον κορμό μιας παλιάς ελάτης. (Αυτό σήμαινε λιγότερο κόψιμο ξύλου και πιθανό τραυματισμό). Κάτω από τον προσωρινό μουσαμά του, κατασκεύασε ένα καταφύγιο συντριμμιών, χρησιμοποιώντας τυλιγμένα βρύα ως τούβλα για μόνωση. Κάτω από αυτό υπήρχε μια κουκέτα καλυμμένη από ένα μικρότερο μουσαμά. Ήθελε χοντρούς τοίχους σαν φρούριο — βασικά ένα πολυεπίπεδο σπίτι.

Μέσα, έσκαψε έναν λάκκο φωτιάς περίπου δύο ποδιών. Όπως το pithouse της Kamper, το έδαφος χρησίμευε ως τείχος προστασίας για να αντανακλά τη θερμότητα στο καταφύγιο, εξαλείφοντας τα ψυχρά κενά και επιτρέποντας στον Tan να περπατήσει ξυπόλητος. «Πραγματικά κοιμόμουν κάτω από τρία διαφορετικά καταφύγια», λέει. «Υπήρχαν στιγμές που έσταζε υγρασία στο εσωτερικό του καταφυγίου μου, αλλά ο υπνόσακος μου και εγώ δεν βρεθήκαμε ποτέ εξαιτίας αυτού του επιπλέον στρώματος μουσαμά».

Είναι ασυνήθιστο για τους διαγωνιζόμενους του ριάλιτι να αναγκάζονται να λειτουργούν και ως βιντεογράφοι. Το να μετακινείτε κάμερες και μερικές φορές να επαναλαμβάνετε για να απαθανατίζετε στιγμές, ενώ αφηγείται κάθε σας κίνηση παρατείνει τη διαδικασία με απρόβλεπτους τρόπους. «Επιβραδύνει τα πάντα εκθετικά», λέει η Kamper.

«Αν δεν συμβεί στην κάμερα, δεν συνέβη», προσθέτει ο Welker. «Όσο σπουδαίο κι αν ήταν». Δεν υπάρχει επίσης καμία ανατροφοδότηση ή πίνακας ήχου για ιδέες σχεδίασης και αναπόφευκτα λάθη. Οι ανταγωνιστές έχουν κατασκευάσει τζάκια και καμινάδες για να αποφύγουν την εισπνοή καπνού, αλλά πολλά από αυτά τα καταφύγια πήραν φωτιά λόγω των ξύλων.

Οι θεατές επίσης δεν προλαβαίνουν να δουν όλα τα τελειωμένα καταφύγια, τα οποία οι παραγωγοί αποσυναρμολογούν μετά την αποχώρηση κάθε διαγωνιζόμενου. Ο Tan λέει ότι έπλεξε ρίζες ελάτης σε μεγάλα καλάθια που μπορεί να βρείτε στο Crate & Barrel. Τόσο η North όσο και ο Kamper πρόσθεσαν οργανωτικά χαρακτηριστικά όπως κρεμάστρες και ράφια. Ενώ το εξωτερικό είναι σχεδόν προσχεδιασμένο για τους περισσότερους, αυτές οι εσωτερικές λεπτομέρειες τείνουν να συμβαίνουν πιο οργανικά. “Δεν είμαι κάποιος που φτιάχνει όμορφα, αλλά μου αρέσει να έχουν τα πράγματά μου μια θέση. Είναι ωραίο όταν αυτό το μέρος δεν είναι στο πάτωμα”, λέει η Kamper. «Δεν σκοντάφτεις πάνω σε πράγματα, αν χρειαζόταν να βγεις έξω στη μέση της νύχτας και είναι απολύτως σκοτεινά. Δεν πρόκειται να φυτέψεις το πρόσωπό σου στις σκάλες».

Το ότι ένα τέτοιο μέρος θα έχει ακόμη και σκάλες είναι κατόρθωμα. Αλλά η άνεση και το σπίτι σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τον καθένα. “Αν μπορείτε να του δώσετε μια νότα σαν το σπίτι, τότε ναι, αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να μείνετε περισσότερο”, λέει ο Welker. “Αλλά δεν τα χρειάζομαι όλα αυτά. Όταν με βάζεις σε εκείνη την αρένα, μετατρέπομαι σε έναν γέρο βουνίσιο που δεν χρειάζεται σκατά εκτός από κρέας και νερό από κλαδιά.” Το να μην φτάσουν στο τέλος δεν σημαίνει ότι το καταφύγιό τους ήταν μια πλήρης αποτυχία – σε τελική ανάλυση, μπορεί να υπάρξει μόνο ένας νικητής. “Οι άνθρωποι το παρακολουθούν και λένε, “Θεέ μου, αυτός ή αυτή ακούγεται στην Ημέρα 10″. Απλώς δεν καταλαβαίνουν”, λέει ο Welker, του οποίου το Rock House τα πήγε εξαιρετικά. «Είναι πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο».

Με τον ίδιο τρόπο που τα σύγχρονα σπίτια έχουν εξελιχθεί για να ταιριάζουν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ανθρώπων, το ίδιο συμβαίνει και με τα καταφύγια του Alone. Πολλές από τις γνώσεις των συμμετεχόντων προέρχονται από χρόνια έρευνας και εμπειρίας στην κατασκευή καταφυγίων μόνοι τους. Τώρα, με εννέα σεζόν δοκιμών και σφαλμάτων για να αντλήσουν, οι εισερχόμενοι διαγωνιζόμενοι έχουν παραδείγματα επιτυχιών και αποτυχιών, ανοίγοντας τις πόρτες για πιο καινοτόμες δομές στο μέλλον. “Γίνονται λίγο πιο όμορφα. Οι άνθρωποι έχουν αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα καταφύγιά τους επειδή δεν θέλουν να είναι άθλια για όσες μέρες κι αν είναι εκεί έξω”

«Συνειδητοποιούν τη σημασία της μετάβασης από την επιβίωση χωρίς εισαγωγικά σε ένα σημείο όπου ευημερείς. Ζεις σε αντίθεση με το να τα καταφέρνεις».

Στο μεταξύ ακόμη και όταν ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, καθησυχάζει το κοινό για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο οργανισμός απολύει αθόρυβα εργαζομένους.

Η διοίκηση της Federal Reserve θα περικόψει περίπου 300 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Fed στο CNN την Παρασκευή.

Αυτό σηματοδοτεί μια σπάνια πτώση του αριθμού προσωπικού στην αμερικανική κεντρική τράπεζα, την πρώτη από το 2010.

Η διοίκηση της Fed απασχολεί περίπου 21.000 άτομα στις 12 περιφερειακές αποθεματικές τράπεζες της.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι μειώσεις, τις οποίες έχει αναφέρει πρώτο το Reuters, περιλαμβάνουν ένα μείγμα απολύσεων, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και επιλογής να μην καλυφθούν κενές θέσεις.

Η Fed αρνήθηκε να πει πόσα ακριβώς άτομα θα απολυθούν.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα επικεντρωθούν κυρίως σε θέσεις υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών ρόλων που δεν χρειάζονται πλέον, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Fed.

Τα νέα για τις περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται λίγες μέρες αφότου ο Powell εξέφρασε την έκπληξή του για την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων.

«Η οικονομική δραστηριότητα είναι ισχυρότερη από ό,τι περιμέναμε, ισχυρότερη από ό,τι νομίζω ότι περίμεναν όλοι», ανέφερε ο Powell σε δημοσιογράφους την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική.

Αντανακλώντας αυτή την αισιοδοξία, οι αξιωματούχοι της Fed αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη και μείωσαν την πρόβλεψή τους για την ανεργία. Ωστόσο, ο Powell παραδέχτηκε επίσης ότι η μείωση του πληθωρισμού σε υγιή επίπεδα πιθανότατα θα απαιτήσει «κάποια χαλάρωση» της αγοράς εργασίας και προειδοποίησε ότι μια ήπια προσγείωση δεν αποτελεί εγγύηση.

Ο Powell είπε ότι μια ήπια προσγείωση -όπου ο πληθωρισμός τιθασεύεται αλλά αποφεύγεται η ύφεση- είναι «πιθανή», αλλά «τελικά αυτό μπορεί να αποφασιστεί από παράγοντες που είναι εκτός του ελέγχου μας».

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού της σε υψηλό 22 ετών, ενώ με την ανακοίνωση της άφησε να εννοηθεί ότι θα πραγματοποιήσει λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Η κίνηση αυτή ήταν ευρέως αναμενόμενη, αφού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι σκόπευε να περιμένει περισσότερα στοιχεία προκειμένου να γίνει κατανοητό το πώς οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων έχουν επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ. Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε τα επιτόκια 11 φορές και τα κράτησε σταθερά δύο φορές, συμπεριλαμβανομένης της παύσης του Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία σειρά οικονομικών προβλέψεων της Fed έδειξε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένουν πως το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed θα ξεπεράσει το εύρος 5,63-5,87% φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Οι αξιωματούχοι αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για οικονομική ανάπτυξη φέτος πολύ υψηλότερα και την πρόβλεψή τους για το ποσοστό ανεργίας σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι αναμένουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024 από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επενδυτών ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάποιοι εκτιμούν για πάντα (!)

Mε τα επιτόκια στο Θεό πως θα τα καταφέρουν οι οικογένειες που διατηρούν δανεισμό σε κυμαινόμενα επιτόκια;

kourdistoportocali.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. λιγοι ομως που εχουν αγρωτικες δεξιωτητες θα σωθουνε, οχι βεβαια αν εχουν κανει τα μπολια

    απο τα 7 δισ του πληθισμου θα μεινει 1 δισ , καλο ειναι να περασετε λιγο καιρο με αυρωπους που αγαπατε γιατι δε το λεω εγω οι προφητες μας το λενε, ειμαστε στα εσχατα

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*