Ναγκόρνο Καραμπάχ: 27 νεκροί και 200 τραυματίες
Διαφημίσεις

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η στρατιωτική του επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ smarties, μια περιοχή που ελέγχεται από την Αρμενία, συνεχίζεται με επιτυχία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά από έκκληση των ΗΠΑ προς το Μπακού για την παύση των εχθροπραξιών, ενώ και η Μόσχα προέτρεψε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία στην επίμαχη περιοχή. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων δύο αμάχων- και πάνω από 200 που έχουν τραυματιστεί. Έχουν εκκενωθεί 16 περιοχές, σύμφωνα με αυτονομιστές.

Μετά από μήνες αυξανόμενων εντάσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο, το Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να αποστείλει στρατεύματα με την υποστήριξη πυροβολικού στην περιοχή, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο της αποσχισθείσας περιοχής. Η επίθεση ξεκίνησε ως αντίδραση στον θάνατο ορισμένων Αζέρων στρατιωτών σε επιθέσεις από την ορεινή περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με επιτυχία, με την καταστροφή όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένων σταθμών ραδιο-ηλεκτρονικών παρεμβολών, αντιαεροπορικών πυραύλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού που ανήκε σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι βομβαρδίζει εντατικά το Καραμπάχ σε μια προσπάθεια να προκαλέσει πόλεμο. Απαιτώντας από τους ρωσικούς ειρηνευτές να διαδραματίσουν τον ρόλο τους, προειδοποίησε για πιθανό πραξικόπημα στο Ερεβάν. Το ορεινό Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά μέρος του διοικείται από αυτονομιστικές αρχές της Αρμενίας, οι οποίες θεωρούν την περιοχή ως την πατρίδα των προγόνων τους.

Οι Αρμένιοι στο Καραμπάχ ανέφεραν ότι το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε έναν νέο πόλεμο εναντίον των 120.000 κατοίκων της περιοχής την οποία θεωρούν πατρίδα τους. Η γειτονική Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, καθώς διατηρεί ισχυρούς γλωσσικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μαζί του.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα σταματήσει αν οι Αρμένιοι αυτονομιστές “καταθέσουν τα όπλα”. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανό πραξικόπημα στο Ερεβάν και τονίζει ότι ο αμάχος πληθυσμός και οι υποδομές δεν βρίσκονται στο στόχαστρο, μόνο θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι καταστρέφονται.

Είναι ακόμη αδιευκρίνιστο εάν αυτή η κατάσταση θα εξελιχθεί σε μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση που θα επηρεάσει την Αρμενία, αλλά οι συγκρούσεις στο Καραμπάχ μπορεί να αλλάξουν τη γεωπολιτική ισορροπία στον Νότιο Καύκασο.

Πηγή: Enternow.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Techstories

Μια σκέψη στο “Ναγκόρνο Καραμπάχ: 27 νεκροί και 200 τραυματίες”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *