Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία για διαπραγματεύσεις που αφορούν την ασφάλεια, καθώς η Μόσχα ζαχαρωδη χονδρικη αναζητά στήριξη στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Ως στενός σύμμαχος της Μόσχας, το Πεκίνο κατηγορείται ότι υποστηρίζει εμμέσως τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, κάτι που διαψεύδει. Η επίσκεψη του συμπίπτει μετά από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που αναμένεται να οδηγήσει σε συμφωνία στον τομέα των όπλων.
Οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι η επίσκεψη του κ. Γουάνγκ θα δημιουργήσει επίσης τις προϋποθέσεις για την επίσκεψη του κ. Πούτιν στο Πεκίνο σύντομα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αν και δεν προσδιόρισε την ημερομηνία. Από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν τον Μάρτιο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό. Το τελευταίο του ταξίδι ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, όταν επισκέφθηκε τη Λευκορωσία και την Κιργιζία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο κ. Γουάνγκ βρίσκεται στη Ρωσία για τέσσερις ημέρες για “στρατηγικές συνομιλίες για την ασφάλεια”. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, που επικαλείται το Κρεμλίνο, ο κ. Γουάνγκ θα συναντηθεί με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα των συνομιλιών τους. Οι δύο άνδρες αναμένεται επίσης να συζητήσουν την επέκταση των δυνάμεων και των υποδομών του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και την ενίσχυση του συντονισμού τους σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ.
Η επίσκεψη του κ. Γουάνγκ πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την αμφιλεγόμενη υποδοχή του Πούτιν στον Κιμ, κατά την οποία οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι συζητήθηκε η πιθανή πώληση βορειοκορεατικών όπλων στη Ρωσία. Η Μόσχα θεωρεί ότι αντιμετωπίζει έλλειψη όπλων και πυρομαχικών. Και η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσαν ότι συζήτησαν τη “στρατιωτική συνεργασία” και την υποστήριξη του προγράμματος δορυφόρων της Πιονγκγιάνγκ.
Όταν ερωτήθηκε για το ταξίδι του κ. Κιμ την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε να κάνει σχόλια, αναφέροντας ότι αυτό ήταν “κάτι μεταξύ των δύο χωρών τους”. Αυτές οι σχέσεις δεν βασίζονται μόνο στην ιδεολογία, αλλά και στην οικονομική συνεργασία. Το Πεκίνο αποτέλεσε για καιρό τον κύριο εμπορικό εταίρο της Πιονγιάνγκ, ενώ πρόσφατα άρχισε να αποτελεί και σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Alexander Korolev, ειδικό στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, αυτές οι δύο χώρες δεν μπορούν να συνεργάζονται στρατιωτικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας, λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς δεσμούς της με τις δύο άλλες χώρες. Αυτές οι σχέσεις εκτείνονται πέρα από την κοινή δυσπιστία τους προς τις ΗΠΑ και τη Δύση. Το Πεκίνο αποτέλεσε για καιρό τον κύριο εμπορικό εταίρο της Πιονγιάνγκ μέσω του εμπορίου και πρόσφατα άρχισε να γίνεται και ουσιαστικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας μέσω της αυξανόμενης αγοράς ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Korolev, “ό,τι συμβαίνει μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη γνώση και ίσως τη σιωπηρή συναίνεση της Κίνας. Δεν νομίζω ότι θα συνεργάζονταν στρατιωτικά χωρίς την έγκρισή της”.
Η επίσκεψη του κ. Γουάνγκ στη Ρωσία έρχεται επίσης μια ημέρα μετά από τη συνάντησή του με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στη Μάλτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, την περιφερειακή ασφάλεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρόλο που οι ΗΠΑ μπορεί να προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Κίνα για να αποτρέψει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα, είναι αμφίβολο αν η Κίνα θα υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Korolev, “αν η Κίνα επιθυμούσε να ακολουθήσει την αμερικανική προσέγγιση, είχε αρκετό χρόνο για να το κάνει”. Επίσης, αναφέρει ότι η Κίνα έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες ότι υποστηρίζει οικονομικά τη Ρωσία και προμηθεύει τεχνολογία για χρήση στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη θέση ότι διατηρεί αντικειμενική στάση στον πόλεμο και έχει παρουσιάσει ένα δικό της ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.
Πηγή: Enternow.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice