16:57 - 14/09/2023

Η κλιματική κρίση υπεράνω της επιστημονικής αλήθειας

Διαφημίσεις

Ο Πάτρικ Μπράουν, ο οποίος εργαζόταν στο Τμήμα Μετεωρολογίας και Κλιματικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ (Καλιφόρνια) πριν ενταχθεί στο Ινστιτούτο Breakthrough, μόλις ομολόγησε ότι το πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο του στο πιο διάσημο επιστημονικό περιοδικό του κόσμου παραποιήθηκε σκοπίμως προς την κατεύθυνσης της αποκαλυπτικής αφήγησης.

Με τίτλο «Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τον κίνδυνο καθημερινών δασικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια» , η μελέτη που δημοσιεύτηκε από τον Μπράουν και τους συνεργάτες του στις 30 Αυγούστου στο Nature είχε τα πάντα για να φέρει νερό στον μύλο του συνήθους κλιματικού συναγερμού. Ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων του κλίματος σε θεαματικά φαινόμενα, προβλέψεις για το τέλος του αιώνα με βάση διαφορετικά σενάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: όλα ήταν εκεί.

Αλλά στις 5 Σεπτεμβρίου, κεραυνός! Ο ίδιος ο Μπράουν αποκαλύπτει το μυστικό δημοσιεύοντας σε αμερικανικό ΜΜΕ ένα μακροσκελές κείμενο με τον ρητό τίτλο: «Έκρυψα μέρος της αλήθειας για να δημοσιευτεί η εργασία μου για την κλιματική αλλαγή» . Ο Μπράουν δεν έκανε κανένα εσκεμμένο λάθος στη δημοσίευσή του στο Nature . Δεν πλαστογραφούσε τα δεδομένα του, ούτε ήθελε να δημοσιεύσει μια παρωδία σαν αυτές του Alan Sokal (η περίφημη «μετασχηματιστική ερμηνευτική της κβαντικής βαρύτητας») ή του Peter Boghossian και του James Lindsay («κουλτούρα βιασμού στα σκυλιά»). Το μόνο που ήθελε ήταν να δημοσιευτεί σε ένα έγκριτο περιοδικό. Ως εκ τούτου, έδωσε στον εαυτό του τα μέσα για να το κάνει, ωραιοποιώντας την «κλιματική συναίνεση» με ψέματα από παράλειψη.

Στο άρθρο του, για τη μελέτη των δασικών πυρκαγιών εξετάζεται μόνο ο κλιματικός παράγοντας, ενώ άλλοι παράγοντες, τουλάχιστον εξίσου σημαντικοί όσο το κλίμα – κυρίως, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα της κακής διαχείρισης, η αύξηση των ατυχημάτων ή ακόμα και η κακία. Ο Μπράουν γνώριζε καλά όλα αυτά, αλλά τα απέκρυψε προσεκτικά γιατί: «θα αφαιρούσε από μια μονομερή αφήγηση με επίκεντρο τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και επομένως δύσκολα θα περνούσε τον φραγμό των συντακτών του «Nature»».

Ο Μπράουν μιλά εκ πείρας:

«Όταν στο παρελθόν παρέκκλινα από αυτή τη διαδικασία, τα άρθρα μου απορρίπτονταν από τους συντάκτες μεγάλων περιοδικών, αναγκάζοντάς με να συμβιβάζομαι με περιοδικά λιγότερου κύρους. »

Αυτή σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που επιστημονικά περιοδικά γίνονται στόχος κριτικής για την καταστροφική τους προκατάληψη. Από την άλλη πλευρά, ποτέ ένας συγγραφέας δεν είχε αποκαλύψει τέτοιες πρακτικές τόσο ξεκάθαρα. Ως εκ τούτου, η συναίνεση για το κλίμα, που έχει ήδη ραγίσει, μόλις γνώρισε έναν νέο σεισμό.

Κλεάνθης Γρίβας, zougla.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. δεν τους βγαινει με τιποτα ρε παιδια ….ουτε μνημονια ουτε πανδημιες ουτε κλιματικες…λες να ειναι με ufo???

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*