ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Ιός Δυτικού Νείλου: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα – Οκτώ περιοχές στο «κόκκινο»

· Κατοχικά Νέα

Δύο είναι οι θάνατοι και οκτώ τα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κατά την τελευταία εβδομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με το ygeiamou.gr, ο ιός του Δυτικού Νείλου έκανε αισθητή την κυκλοφορία του, καθώς τα κρούσματα της λοίμωξης υπερδιπλασιάστηκαν. Ειδικότερα, από την περασμένη Τρίτη μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 8 νέα κρούσματα έναντι των 3 που είχαν αναφερθεί το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της εφετινής περιόδου έχουν διαγνωστεί συνολικά 11 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 10 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση και ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γεωγραφική κατανομή

Τα έντεκα κρούσματα έχουν καταγραφεί στους εξής Δήμους της χώρας:

– Δύο κρούσματα στο Δήμο Νέστου

– Δύο κρούσματα στο Δήμο Καρδίτσας

– Ένα κρούσμα στο Δήμο Μουζακίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Ένα κρούσμα στο Δήμο Παλαμά

– Ένα κρούσμα στο Δήμο Λαρισαίων

– Ένα κρούσμα στο Δήμο Βέροιας

– Ένα κρούσμα στο Δήμο Πέλλας

– Ένα κρούσμα στο Δήμο Ηράκλειας

Η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Η εβδομαδιαία αυτή έκθεση σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2023.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι την 01/08/2023 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί συνολικά έντεκα (11) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δέκα (10) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν οκτώ (8) νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί δύο (2) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 81 ετών.

Δείτε εδώ την έκθεση του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

protothema.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Πόλη στη Βόρεια Ελλάδα ως συμβολική εικόνα για το αυξημένο κόστος θέρμανσηςΕΛΛΑΔΑ

Βόρεια Ελλάδα: Φόβοι για «παγωμένο» χειμώνα – Έως 2.000 ευρώ μεγαλύτερο κόστος θέρμανσης

Αστυνομικό όχημα ως συμβολική εικόνα για την υπόθεση του ροφήματος που διαφημιζόταν για το αλκοτέστΕΛΛΑΔΑ

Κορυδαλλός: Ρόφημα «No Police» υποσχόταν να σε «σώσει» από το αλκοτέστ – 99 τεμάχια δεσμεύτηκαν

Σιδηροδρομικές γραμμές ως συμβολική εικόνα για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο και τη διακοπή του ΠροαστιακούΕΛΛΑΔΑ

Ασπρόπυργος: Φωτιά σε χώρο απορριμμάτων – Διακόπηκαν προσωρινά δρομολόγια του Προαστιακού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *