Στις αρχές Απριλίου 2020 η Μελίντα Γκέιτς σύζυγος τότε του Μπιλ Γκέιτς και ένα από τα πιο καλά ενημερωμένα άτομα παγκοσμίως για τον COVID-19 εξέφραζε εμφανώς συγκλονισμένη την αγωνία της για την πανδημία στο CNN ‘Κοιτάξτε τι συμβαίνει στον Ισημερινό, βγάζουν πτώματα στους δρόμους, θα το δείτε και σε χώρες της Αφρικής’.
Παρόλα αυτά η μαύρη ήπειρος έχει δει λιγότερους θανάτους απ’ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει πληθυσμό περίπου το ένα εικοστό του δικού της. Το πιο περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει παρόλο που είναι Απίστευτα χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Αφρική.
Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό;
Μια θεωρία είναι ότι οι αφρικανικές χώρες δεν καταγράφουν με ακρίβεια το πόσοι ασθένησαν και πέθαναν από κορωνοϊό. Ο αντίλογος είναι ότι αυτό μπορεί να ισχύει για απομακρυσμένα χωριά, αλλά η μετάδοση σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπως Λάγκος και Ναϊρόμπι θα οδηγούσε σε εμφανή αύξηση περιστατικών πνευμονίας στα νοσοκομεία.
Δεύτερη εξήγηση είναι ότι ο πληθυσμός της Αφρικής είναι νεανικός (μέση ηλικία μικρότερη των 20 ετών) σε σύγκριση με της Ευρώπη και των ΗΠΑ (μέση ηλικία 38) σε συνδυασμό με το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από COVID παρουσιάζεται σε ηλικίες άνω των 70 ετών.
Τρίτη ότι η Αφρική έχει θερμότερο και ξηρότερο κλίμα. Εδώ ο αντίλογος είναι ότι υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών (Βραζιλία) και άλλα όπου τα ποσοστά δεν αυξήθηκαν τους ψυχρότερους (Νέα Ζηλανδία).
Τέταρτη ερμηνεία είναι ότι η κινητικότητα των ανθρώπων στην ήπειρο είναι χαμηλή κι έτσι περιορίζεται η διάδοση της ασθένειας.
Πέμπτη ότι πληθυσμός της Αφρικής μπορεί να έχει αναπτύξει κάποιο επίπεδο ανοσίας λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς καθώς παρόμοια στελέχη κυκλοφορούν στις νυχτερίδες, που έρχονται σε επαφή με ζώα και ανθρώπους στην ύπαιθρο. Όπως δηλώνει ο Κενυάτης καθηγητής Φέλιξ Μαζίουα ‘Ένα παιδί που μεγαλώνει εδώ εκτίθεται σε πράγματα στα οποία το σώμα αντιδρά. Ο τρόπος ζωής του είναι διαφορετικός από τον τρόπο ζωής στη Νότια Αφρική, που είναι πολύ εξευρωπαϊσμένος’. Και πραγματικά οι μισοί θάνατοι από τον COVID-19 που καταγράφηκαν στην Αφρική μέχρι τις αρχές Μαρτίου καταγράφηκαν στη Νότια Αφρική.
Αυτή η προσέγγιση ενός Αφρικανού έρχεται σε αντίθεση με αυτή της Αμερικανίδας δισεκατομμυριούχου που έλεγε ‘Έχω πάει σε πόλεις και παραγκουπόλεις σε όλη την Αφρική. Όταν μιλάμε για αποστάσεις και πλύσιμο των χεριών στην επαρχία… στις παραγκουπόλεις δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις… πρέπει να βγεις και να πάρεις το γεύμα σου… Δεν έχεις καθαρό νερό για να πλύνεις τα χέρια σου’.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ειδικοί ντόπιοι και μη εκπλήσσονται που η θνησιμότητα στην ήπειρο είναι τόσο χαμηλή, δεδομένου της υψηλής επιβάρυνσης από HIV/AIDS, φυματίωση, ελονοσία άλλων λοιμώξεων και καταστάσεων όπως ο υποσιτισμός και η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού σε άτυπους οικισμούς με κακή υγιεινή και αποχέτευση. Ωστόσο επισημαίνουν ότι τα υποκείμενα νοσήματα που επιβαρύνονται από τον COVID-19 (όπως διαβήτης και άσθμα) είναι μη μεταδοτικά και λιγότερο διαδεδομένα στην Αφρική.Το εύλογο ερώτημα που μας έρχεται στο μυαλό τώρα είναι: Μήπως ο δυτικός τρόπος ζωής δημιουργεί σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (σωματικά και ψυχολογικά);
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice