Διαφημίσεις

Το Ezogelin çorbası, ένα εξαιρετικό παράδειγμα της τουρκικής τοπικής κουζίνας, είναι μια πλούσια σούπα με άρωμα μέντας που παρασκευάζεται με κόκκινες φακές, πλιγούρι, πάστα πιπεριού και διάφορα τουρκικά μπαχαρικά. Η προέλευση αυτού του κλασικού τουρκικού χειμωνιάτικου πιάτου αποδίδεται σε μια δυστυχισμένη παντρεμένη γυναίκα ονόματι Ezo που ζούσε στο χωριό Dokuzyol κοντά στο Gaziantep στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πιστεύεται ότι η Ezo συνήθιζε να φτιάχνει αυτή τη σούπα που ζεσταίνει την ψυχή σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει την ψυχρή καρδιά της πεθεράς της. Η ιστορία της Ezo απεικονίστηκε συχνά σε ταινίες και θρηνήθηκε σε λαϊκά τραγούδια, και το όνομά της εξακολουθεί να ζει σε αυτό το γευστικό πιάτο.

Σήμερα, εκτός από το να σερβίρεται ως ζεστό ορεκτικό ή ακόμη και ως πρωινό γεύμα, το Ezogelin çorbası παρασκευάζεται παραδοσιακά ως φαγητό ψυχής για τις νεαρές μέλλουσες νύφες, προκειμένου να τις στηρίξει για το γαμήλιο ταξίδι που βρίσκεται μπροστά τους.

Ακολουθούν η συνταγή και οι οδηγίες για την παρασκευή του Ezogelin çorbası:

Συστατικά:

1 φλιτζάνι κόκκινες φακές

1/4 φλιτζανιού ψιλό πλιγούρι

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα

Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Φρέσκες φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Οδηγίες χρήσης: Χρησιμοποιήστε το φαγητό σας για να το σερβίρετε:

Ξεπλύνετε τις κόκκινες φακές κάτω από κρύο νερό και αφήστε τις στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.

Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο στην κατσαρόλα και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό μέχρι να αρωματιστεί.

Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, το αλεσμένο κύμινο και την πάπρικα. Μαγειρέψτε για μερικά λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Προσθέστε τις ντομάτες σε κύβους και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Προσθέστε τις κόκκινες φακές και το πλιγούρι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν με το μείγμα ντομάτας.

Ρίξτε το ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και αλατοπιπερώστε ανάλογα με τη γεύση. Ανακατέψτε για να ενωθούν όλα τα υλικά.

Φέρνετε τη σούπα σε βρασμό και στη συνέχεια μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι οι φακές και το πλιγούρι να μαγειρευτούν πλήρως και να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό τηγάνι, ζεσταίνετε τον αποξηραμένο δυόσμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρωματιστεί. Αυτό το βήμα βοηθά στην ενίσχυση του αρώματος της σούπας.

Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρέστε την από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ βύθισης ή ένα κανονικό μπλέντερ για να την πολτοποιήσετε μέχρι να γίνει λεία. Αν χρησιμοποιήσετε κανονικό μπλέντερ, αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς πριν την αναμίξετε.

Επιστρέψτε τη σούπα στην κατσαρόλα και προσαρμόστε τα καρυκεύματα αν χρειάζεται.

Για να σερβίρετε, αδειάστε το Ezogelin çorbası σε μπολ. Γαρνίρετε με λίγο αποξηραμένο δυόσμο και φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρετε ζεστά με φέτες λεμονιού στο πλάι για να στύψετε τη σούπα.

Απολαύστε το σπιτικό σας Ezogelin çorbası!

https://www.klasikiperiptosivlavis.gr/2023/07/ezogelin-corbas.html



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Σουπες του Κοσμου , Ezogelin çorbası”
  1. Παντως στην γερμανια που δοκίμασα Ντούνερ (που το πουλάνε βασικα μόνμο τούρκοι) ειναι πολύ πιο φθηνό από ενα ελληνικό πιτογυρο, πιο χωρταστικο, και τουλάχιστον 5 φορές πιο νόστιμο. Η αλλήθεια να λέγεται, η Τούρκικη κουζίνα ειναι ανωτερη από την Ελληνικη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek