11:04 - 07/07/2023

Από τι μας έσωσαν στην πανδημία;

Διαφημίσεις

Πανδημία και αντιμετώπιση του καρκίνου. η υπερβολική ενασχόληση με τον κορωνοϊό και η έκθεση σε άλλες ασθένειες.

Από την αρχή της πανδημίας ήδη, στις 28 Μαρτίου 2021, σε άρθρο μας με τίτλο “Η τρομοκρατία που δεχόμαστε καθημερινά για την πανδημία του κορωνοϊού βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία”, χτυπούσαμε το καμπανάκι του κινδύνου. Μιλήσαμε από τότε για τον κίνδυνο η υπερβολική ενασχόληση με τον κορωνοϊό να εκθέσουμε τους ασθενείς σε κίνδυνο από όλες τις άλλες νόσους. Για όποιον έχει τη διάθεση θα είναι ενδιαφέρον να διαβάσει αυτό που γράφτηκε λίγες μέρες από την έναρξη της κορωνοϋστερίας και να αποδώσει ευθύνες για όσα συμβαίνουν σήμερα. Βλέπουμε τους κυβερνήτες να θριαμβολογούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τους πολίτες να τους επιβραβεύουν. Είναι όμως πολύ προφανές ότι εκτός από τους 37.000 νεκρούς από κορωνοϊό αποτύχαμε και στο θέμα της διαχείρισης των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων υγείας την περίοδο της πανδημίας.

Πανδημία και αντιμετώπιση του καρκίνου: Ένα δημοσίευμα που αποκαλύπτει κινδύνους.

Μιλήσαμε σε σειρά άρθρων για τους ανθρώπους που χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας από τον πανικό που οδήγησε σε λάθος επιλογές για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας. Και αυτό χωρίς επίσημα στοιχεία μια που τέτοια δεν υπήρχαν. Χρησιμοποιήσαμε την καθημερινή εμπειρία και την επιστημονική σκέψη. Πράγμα που δεν έκαναν δυστυχώς οι υπεύθυνοι. Και τα γεγονότα –δυστυχώς- μας δικαίωσαν.
Διαβάζουμε λοιπόν στον Guardian με τίτλο: «Europe faces ‘cancer epidemic’ after estimated 1m cases missed during Covid» δηλαδή: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «επιδημία καρκίνου» μετά από εκτιμήσεις για 1 εκατομμύριο περιπτώσεων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Covid .» Τι λέει το άρθρο; Μεταφράζουμε εντός εισαγωγικών:

Guardian:H Ευρώπη αντιμετωπίζει επιδημία καρκίνου.

«Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «επιδημία καρκίνου» εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση της θεραπείας και της έρευνας, αφού εκτιμάται ότι χάθηκαν 1 εκατομμύριο διαγνώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο αντίκτυπος του Covid-19 και η εστίαση σε αυτόν έχει αποκαλύψει «αδυναμίες» στα συστήματα υγείας για τον καρκίνο και στο τοπίο της έρευνας για τον καρκίνο σε ολόκληρη την ήπειρο, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν επειγόντως, θα καθυστερήσουν τα αποτελέσματα του καρκίνου σχεδόν μια δεκαετία , λένε κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της υγείας και της επιστήμης.

Η έκθεση: European Groundshot – Addressing Europe’s Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission

Μια έκθεση, European Groundshot – Addressing Europe’s Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission, συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα ασθενών, επιστημονικών και ειδικών στον τομέα της υγείας με λεπτομερείς γνώσεις για τον καρκίνο σε όλη την Ευρώπη.
«Για να τονίσουμε την κλίμακα αυτού του προβλήματος, υπολογίζουμε ότι περίπου 1 εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου μπορεί να έχουν χαθεί σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19», έγραψαν στο The Lancet Oncology. «Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών διαγιγνώσκεται με μεταγενέστερα στάδια καρκίνου σε σύγκριση με τα ποσοστά προ πανδημίας ως αποτέλεσμα σημαντικών καθυστερήσεων στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Αυτή η αλλαγή σταδίου του καρκίνου θα συνεχίσει να τονίζει τα ευρωπαϊκά συστήματα καρκίνου για τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα ζητήματα θα θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση και θα συμβάλουν σε κατώτερη ποιότητα ζωής για πολλούς Ευρωπαίους ασθενείς με καρκίνο.

Διαγνώσεις καρκίνου: Σε μεταγενέστερα στάδια.

Η έκθεση ανέλυσε δεδομένα και διαπίστωσε ότι οι κλινικοί γιατροί είδαν 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ασθενείς με καρκίνο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, με έναν στους δύο ασθενείς με καρκίνο να μην λαμβάνει έγκαιρα χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Χάθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια προληπτικοί έλεγχοι και υπολογίζεται ότι έως και 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες μπορεί να έχουν αδιάγνωστο καρκίνο ως αποτέλεσμα της εκκρεμότητας.
Υπολογίζουμε ότι χάθηκαν περίπου 1 εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Mark Lawler, από το Queen’s University Belfast, πρόεδρος και επικεφαλής συγγραφέας της επιτροπής. «Είμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να βρούμε αυτούς τους καρκίνους που λείπουν. Επιπλέον, είδαμε μια ανατριχιαστική επίδραση στην έρευνα για τον καρκίνο, με τα εργαστήρια να κλείνουν και τις κλινικές δοκιμές να καθυστερούν ή να ακυρώνονται στο πρώτο κύμα πανδημίας. Ανησυχούμε ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια επιδημία καρκίνου την επόμενη δεκαετία εάν δεν δοθεί επειγόντως προτεραιότητα στα συστήματα υγείας για τον καρκίνο και στην έρευνα για τον καρκίνο».

Πανδημία και αντιμετώπιση του καρκίνου. Όλα καλά στο…δικό μας Σύστημα Υγείας.

Θα πει βέβαια κάποιος ότι αυτό αφορά και άλλες χώρες, επομένως δεν είναι δικό μας λάθος. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σταθερή δικαιολογία για όσα συνέβησαν και έτσι αμνηστεύονται οι υπεύθυνοι στη χώρα μας. Αν όμως αναλύσουμε τα προβλήματα θα δούμε ότι το κακό Σύστημα Υγείας μας και κακές επιλογές μας πολλαπλασίασαν τα προβλήματα. Απλά το σύστημα καταγραφής μας ως γνωστόν πάντα υποεκτιμά τα προβλήματα. Η δημιουργία νοσοκομείων αποκλειστικά για κορωνοϊό, η απομάκρυνση υγειονομικών τιμωρητικά γιατί δεν εμβολιάστηκαν, η πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα που μόνο κέρδισε από τις έκτακτες συνθήκες χωρίς να προσφέρει αυτό που θα έπρεπε ,η απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποτελούν μοναδικότητες του ανάπηρου και πελατειακού μας συστήματος στα χέρια ανθρώπων εμμονικών.

Όμως παραμένουμε ευχαριστημένοι πεθαίνοντας. Είναι ίσως αυτό ένα δείγμα του λόγου για τον οποίο βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Η πανδημία ανέδειξε πολλές από τις αδυναμίες μας. Δυστυχώς μόνο γι’ αυτούς που μπορούν να τις δουν. Οι υπόλοιποι πανηγυρίζουν αναμένοντας την επόμενη καταστροφή.

Ν. Παναγιωτόπουλος – Καρδιολόγος

cardiodoctor.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. giorgo giorgo 07/07/2023 @ 9:26 ΜΜ

    ΕΥΓΕ ΙΗΤΗΡΑ ΙΗΤΡΕ , ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΜΙΛΗΣΤΕ , ΙΑΣΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ , ΙΑΣΟΝ ΙΑΣΩΝ !!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*