14:02 - 06/07/2023

Το Ισραήλ κατασκευάζει υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέεται με την Ευρώπη διά μέσω Ελλάδας και Κύπρου

Διαφημίσεις

Το Ισραήλ σχεδιάζει να κατασκευάσει υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέεται με δίκτυα στην Ευρώπη και τον Κόλπο.

Το προτεινόμενο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 150 χιλιομέτρων θα τρέχει κατά μήκος της μεσογειακής ακτής του Ισραήλ από την Ashkelon στα νότια έως τη Haifa στο βόρειο τμήμα.

Το Ισραήλ προωθεί σχέδια για την κατασκευή ενός έργου υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών στο κέντρο και βόρεια της χώρας και για τη σύνδεση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και σε χώρες της περιοχής του Κόλπου.

Το Εθνικό Συμβούλιο Σχεδιασμού και Οικοδομής αποφάσισε την Τρίτη να ξεκινήσει με τον σχεδιασμό και την κατασκευή του προτεινόμενου υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 150 χιλιομέτρων (93 μιλίων) που θα εκτείνεται κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου του Ισραήλ από την Ασκελόν στα νότια έως τη Χάιφα στα βόρεια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το υποβρύχιο καλώδιο τροφοδοσίας θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται κυρίως από ανανεώσιμα πεδία ηλιακής ενέργειας στο νότο του Ισραήλ σε περιοχές ζήτησης στο κέντρο και στο βορρά.

Σύμφωνα με το σχέδιο έργου υποθαλάσσιου καλωδίου, θα προωθηθεί η δυνατότητα σύνδεσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και η επιλογή σύνδεσης με χώρες του Κόλπου μέσω Ιορδανίας και Αιγύπτου, ανέφερε το υπουργείο.

Η σύνδεση του υποβρύχιου καλωδίου με περιφερειακές χώρες όπως η Αίγυπτος θα άνοιγε τη δυνατότητα να υπάρχει εφεδρικό δίκτυο για το τοπικό δίκτυο σε περίπτωση ελλείψεων ρεύματος και θα επιτρέψει τις εξαγωγές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο Ισραήλ, ανέφερε το υπουργείο.

Το έργο είναι μέρος ενός ευρύτερου οράματος του Υπουργού Ενέργειας και Υποδομών Israel Katz να μετατρέψει το Ισραήλ σε ενεργειακή δύναμη και ενεργειακή γέφυρα που συνδέει Ανατολή και Δύση ενισχύοντας παράλληλα το διεθνές του κύρος.

«Χαιρετίζω το πρώτο βήμα στο δρόμο για τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας κατά μήκος της ακτής του Ισραήλ – ένα πρωτοποριακό διασυνοριακό έργο που θα προχωρήσει το ισραηλινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και θα βοηθήσει το Ισραήλ να γίνει ενεργειακή δύναμη», είπε ο Katz.

«Το καλώδιο αποτελεί σημαντικό μέρος του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και τις υποδομές που θα παρουσιάσω τις επόμενες εβδομάδες, για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου του Ισραήλ με την Ευρώπη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα κράτη του Κόλπου — ένα βήμα που θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα».

Οι πρόσφατοι καύσωνες που οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος στη χώρα, καθώς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αγωνίζεται να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση, έχουν κάνει την ενεργειακή ασφάλεια και την ανεξαρτησία ακόμη πιο πιεστική. Στις αρχές Ιουνίου, οι διακοπές ρεύματος που σχετίζονται με τον καύσωνα επηρέασαν περίπου 260.000 Ισραηλινούς καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ), ενώ οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, κλείνοντας δρόμους και αναγκάζοντας κάποιες εκκενώσεις.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, το συμβούλιο σχεδιασμού και κατασκευής ενέκρινε πρόταση για τη διάθεση 40.000 επιπλέον ντουνάμ (10.000 στρέμματα) γης σε ανοιχτούς χώρους για εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας. Η απόφαση υπολείπεται των 69.000 ντουνάμ που είχε ζητήσει το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο υπέβαλε το αίτημα. Αυτό συμβαίνει καθώς το Ισραήλ έχει θέσει ως στόχο να παράγει το 30% της ηλεκτρικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα είναι ηλιακή ενέργεια. Αλλά μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, το κράτος μόλις έσπαζε το 10%, έναν στόχο που θα έπρεπε να είχε επιτύχει μέχρι το 2020.

Το σχέδιο για το υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας έρχεται μετά την επίσκεψη του Katz τον Ιούνιο στη Γαλλία όπου περιηγήθηκε στον υποθαλάσσιο ηλεκτρικό διασυνδέτη IFA-2 που τρέχει κάτω από τη Μάγχη μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ξεχωριστά, ο κρατικός ενεργειακός όμιλος EAPC (Europe Asia Pipeline Co.) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση για την κατασκευή ενός καλωδίου οπτικών ινών μήκους 254 χιλιομέτρων μεταξύ της Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, μέρος ενός εθνικού έργου για τη μετατροπή του Ισραήλ σε κόμβο επικοινωνιών και διάδρομος για τη μετάδοση δεδομένων στη Μέση Ανατολή, που συνδέει την Ευρώπη με τα κράτη του Κόλπου και την Ασία.

Η υποδομή οπτικών ινών θα κατασκευαστεί κατά μήκος του πετρελαιαγωγού της EAPC μεταξύ του λιμανιού Ashkelon της Μεσογείου και του λιμένα Eilat στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο πλαίσιο του έργου, η EAPC θα κατασκευάσει στις εγκαταστάσεις της στο Ashkelon και στο Eilat, δύο αποβάθρες για σύνδεση με εισερχόμενα υποθαλάσσια καλώδια από την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η EAPC θα εγκαταστήσει επίσης μια σύνδεση για παρόχους επικοινωνιών στην Ιορδανία, στο συνοριακό πέρασμα Wadi Araba, γνωστό ως τερματικό Yitzhak Rabin στην ισραηλινή πλευρά.

kourdistoportocali.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*