21:42 - 10/06/2023

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος

Διαφημίσεις

Έδινε μάχη εδώ και ένα χρόνο με τον καρκίνο

Πέθανε σήμερα Σάββατο ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Είχε γεννηθεί το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Έλληνας συνθέτης έδινε μάχη εδώ και ένα χρόνο με τον καρκίνο, και στις 5 Μαΐου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα».

O Γιάννης Μαρκόπουλος υποβλήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, σε εγχείριση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου, αλλά δεδομένου ότι ο οργανισμός του ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένος, παρουσιάστηκαν επιπλοκές.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της ελληνικής μουσικής καθώς εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα νέο μουσικό κίνημα στο πλαίσιο του οποίου συνδύασε αριστοτεχνικά τον παραδοσιακό, με τον κλασικό και τον σύγχρονο ήχο.

Πολυγραφότατος, συνέθεσε, κατά τη διάρκεια της μακράς διαδρομής του, έργα που καλύπτουν μια ευρύτατη μουσική γκάμα, από έντεχνη μουσική και ορχηστρικά μέχρι όπερες, ορατόρια και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει σημαντικά έργα μελοποιημένης ποίησης, όπως τα «Χρονικό» και η «Ιθαγένεια» σε στίχους Κ.Χ. Μύρη, «Θητεία» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, οι «Μετανάστες» σε ποίηση Γιώργου Σκούρτη, «Ο Στράτης ο θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους» σε στίχους Γιώργου Σεφέρη, οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού αλλά και διαχρονικά τραγούδια μεταξύ των οποίων τα «Χίλια μύρια κύματα», «Τα Λόγια και τα χρόνια», «Παραπονεμένα λόγια», «Λένγκω»,«Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι», «Ο τόπος μας είναι κλειστός», «Μιλώ για τα παιδιά μου» κ.α., ερμηνευμένα από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις, η Βίκυ Μοσχολιού αλλά δημοφιλείς τραγουδιστές της νεώτερης γενιάς.

H ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον θάνατό του
«Γνωρίζεται ότι στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»κατέληξε απογευματινές ώρες της 10/6/23 ο (νοσηλευόμενος από 05/5/23 σθνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος (γεν 1939). Ειδικότερα, ο ασθενής είχε τεθεί σε διασωλήνωση και είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

– Διάγνωση: Αιμορραγία κοιλίας επί εδάφους χρόνιας νόσου (ca)
– Αιτία θανάτου: Επιπλοκές από προαναφερόμενο αίτιο», αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη.

Η ανακοίνωση της οικογένειας του σπουδαίου συνθέτη

«Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι σήμερα το απόγευμα απεβίωσε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο μεγάλος εθνικός μας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Η μουσική ψυχή της Ελλάδας σίγησε. Όμως, θα μένει ζωντανή στη μνήμη μας, μέσα από τα τραγούδια του, που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται από γενιές και γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

neakriti.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (3)

  1. ζαβαραα κατρανεμια μεγαλε γιαννη μαρκοπουλε

  2. AΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ 06/11/2023 @ 1:30 ΠΜ

    Νίκος Ξυλούρης – Ζαβαρακατρανέμια

    Λάβαρα, μαύρα, Ανέμισαν
    Λάβαρα, μαύρα, Ανέμισαν
    Αλληλουχια, Αλληλουχια
    Λάβαρα, μαύρα, Ανέμισαν
    Ελεος, ελεος
    Το μαχαίρι, το μαχαίρι, βάπτισμα, βάπτισμα, ανέμισαν
    Αλληλουχια, Αλληλουχια

    Ελεος, ελεος, έλεος
    Ελεος, ελεος, ανέμισαν
    Ελεος, ελεος, Ελεος, ελεος,

    Το μαχαίρι, το μαχαίρι, βάπτισμα, βάπτισμα, ανέμισαν
    Αλληλουχια, Αλληλουχια

    Λάβαρα, μαύρα, Ανέμισαν
    Λάβαρα, μαύρα, Ανέμισαν
    Αλληλουχια, Αλληλουχια

  3. ΑΓΓEΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ 06/11/2023 @ 1:32 ΠΜ

    Ολόκληρο το `Τα λόγια και τα χρόνια` ΣΠΑΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

    `Αχ Ελλαδα ΜΟΥ…………
    Καλό ταξείδι κύριε Μαρκόπουλε…συνεχώς αυτή η χώρα γίνεται φτωχότερη.
    Γιάννης Μαρκόπουλος-Νίκος Ξυλούρης
    Αθάνατοι …. Άξιοι δεν εχω λόγια ……
    μόνο Δέος αισθάνομαι !

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*