12:52 - 27/05/2023

Aμερικανίδα ΥΠΟΙΚ για όριο χρέους: «Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω 2 δισ. δολάρια από συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων» «X Day» η 5η Ιουνίου – «Μετά δεν θα έχουμε άλλα χρήματα»

Διαφημίσεις

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα έχουν αρκετά αποθέματα για να αποτρέψουν μια πιθανή χρεοκοπία μέχρι τις 5 Ιουνίου, ορίζοντας την συγκεκριμένη ημέρα ως την «X Day» για την αμερικανική οικονομία, ενώ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει 2 δισ. δολάρια από συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων για αποπληρωμή χρεών!
«Εκτιμούμε τώρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει επαρκείς πόρους μέχρι τις 5 Ιουνίου, προκειμένου να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, εάν το Κογκρέσο δεν έχει αυξήσει ή αναστείλει το όριο χρέους έως τότε», έγραψε η Γέλεν σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι.

Η νέα αυτή ημερομηνία δίνει κάποια αναγκαία περιθώρια ανάσας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου που φαινόταν να πλησιάζουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία την Παρασκευή για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους για δύο χρόνια.

Η τελευταία φορά που ενημερώθηκε η λεγόμενη «X Day» ήταν την 1η Μαΐου, όταν Γέλεν είπε στο Κογκρέσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρκετά μετρητά διαθέσιμα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι «αρχές Ιουνίου και πιθανώς μέχρι την 1η Ιουνίου».

Η Γέλεν εξήγησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιούσε προγραμματισμένες πληρωμές άνω των 130 δισ. δολ. τις πρώτες δύο ημέρες του Ιουνίου, αφήνοντας ωστόσο τα ταμεία με «εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο πόρων».

«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 5ης Ιουνίου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές και μεταφορές», συνέχισε η Γέλεν, και «οι προβλεπόμενοι πόροι μας δεν θα επαρκούν για να εκπληρώσουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

Σε μια προσπάθεια μάλιστα, να δείξει πόσο χαμηλά έχουν πέσει τα αποθεματικά του Υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε ότι αναγκάστηκε να εφαρμόσει ένα «σκοτεινό μέτρο» την Πέμπτη για να μεταφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια από ένα συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων στο κύριο ίδρυμα δανεισμού της κυβέρνησης, την Federal Financing Bank.

Η κίνηση ήταν απαραίτητη επειδή «το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των πόρων που απομένουν απαιτεί να εξαντλήσω όλα τα διαθέσιμα έκτακτα μέτρα για να αποφύγω την αδυναμία να τηρήσω όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης», έγραψε η Γέλεν.

Την Παρασκευή οι αγορές έκλεισαν με άνοδο, λαμβάνοντας ώθηση εν μέρει, από την αισιοδοξία που υπήρξε ότι η συμφωνία ήταν ενδεχομένως «θέμα ωρών».

Η νέα ημερομηνία της Γέλεν ήρθε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε το καθεστώς τριπλού Α των Ηνωμένων Πολιτειών στην «αρνητική βαθμολογία παρακολούθησης».

Την Παρασκευή, σε μια προκαταρκτική ετήσια αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιωματούχοι έγραψαν ότι αποτυχία να αυξηθεί το «ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν περαιτέρω, εντελώς αναπόφευκτο συστημικό κίνδυνο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία».

Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρεοκοπήσουν τεχνικά, έστω και για λίγες μόνο ημέρες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο.

oparlapipas.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (3)

  1. Ηρακλής 05/27/2023 @ 1:12 ΜΜ

    το εβαλαν σκοπο να αποτελειωσουν τις μεγαλες ηλικίες οριστικά

  2. Ηρακλη ξυπνα αδερφε, ολους βαλαν σκοπο να μας αποτελειωσουν, ολα αυτα ειναι τα διαφορα εργαλεια τους.

    Το πιο δυνατο εργαλειο τους ειναι τα εμβολια , οταν ενεργοποιησουν το δυκτιο πανδυμιας με τις κεραιες κινητης και τα κινητα ΤΗΛ τελευταιας δελαετιας τοτε ζητω που καηκαμε

  3. GREEKCIVILIAN 05/27/2023 @ 6:06 ΜΜ

    ΑΝ ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΥΣΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΑΡΝΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ “ΠΟΛΕΜΟ” ΜΕ ΚΙΝΑ ΘΑ ΜΠΑΙΝΑΝΕ.
    ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΕΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΦΕΥΓΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ.
    ΣΕ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΔΕΙΑΖΕ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ.
    ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΠΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΑΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ/ΛΕΦΤΑ??

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*